ВМРО-младежи: Вчера Константинопол падна за втори път!

Острата реакция е в отговор на превръщането на „Св. София“ в джамия
Обновена: 25 юли 2020 13:28 | 25 юли 2020 12:56, Елка Василева
137
ВМРО-младежи: Вчера Константинопол падна за втори път!
Снимка: БГНЕС

Превръщането на „Св. София“ в джамия сложи ясната граница между цивилизациите. Политически Турция вече няма да признава географските граници и ще се бори за влияние във всяка страна, в която има дори и един мюсюлманин, а това означава цяла Европа.

Това се казва в позиция, публикувана във Facebook страницата на младежката организация на ВМРО - София вчера. Острата реакция на младите войводи идва като отговор на провокативното превръщане на емблемата „Св. София“ в джамия и напълно демонстративното присъствие на самия Ердоган на първата петъчна молитва. Освен като показен религиозен акт младежите виждат в това и показателен политически акт от страна на Турция, който трябва да получи остра осъдителна реакция от страна на Европа.

Време е Ердоганистка Турция веднъж завинаги да каже ясно, че не иска да е част от Европейския съюз, както ясно показа, че вече не е светска, а религиозна държава, се казва в позицията.

Още по темата

Ето и пълния текст на позицията на ВМРО Младежи – София във Facebook:
„Днес е траурен ден за Европейската цивилизация.

Въпреки че Хънтингтън я разделя на източноправославна и западна, днешното събитие ги обединява. Не само заради загубата на последната частица от Константинопол, а заради липсата на отговор, заради обръщането на бузата след звучния шамар от страна на Ердоган. Актът на превръщането на „Света София“ в джамия е неприемлив сам по себе си, но символиката, която носи, е стряскаща.

През 1934 г. статутът на храма е променен от „джамия“ в музей от тогавашното турско правителство, ясен знак, че страната ще премине през редица реформи, за да се отърси от варварското си минало. Страната започна да търси своето място в Европа и дори преговаряше за членство в ЕС.

На 1 юни 1453 г. в падналия Константинопол се провежда петъчната молитва в новата джамия. Лично султан Мехмед II присъства, за да демонстрира религиозната сила на мюсюлманската цивилизация и доминацията й над разединена християнска Европа.

Днес се проведе първата петъчна молитва в „Света София“. Президентът Ердоган цитира първата сура от Корана след спорната промяна на нейния статут от музей в действаща джамия.

Турция си направи сюнет на европейския континент. Европейският отзвук е подобен на онзи от 1453 г. Константинопол падна за втори път. С това свое действие Ердоган заяви, че Турция се отказва от това да бъде светска държава и вместо да се лута, за да намери място в европейската цивилизация, страната ще бъде лидер в мюсюлманската. Това е ясна декларация, че страната няма да бъде светска, а религиозна.

Политически Турция вече няма да признава географските граници и ще се бори за влияние във всяка страна, в която има дори и един мюсюлманин, а това означава цяла Европа. Докато Ататюрк реформира страната, за да се откаже от османското минало, то Ердоган го възстановява, а с действията си показва, че ще си служи и с методиката от времената, в които ориенталската страна е унижавала християнска Европа неведнъж.

И докато Европа се лута из политически противоречия, Константинопол отново се превръща в граница между две цивилизации. Липсата на ясен подход спрямо Турция в последните години само засилва надигащата се опасност.

Отговорът може да бъде само един: Турция никога не е била и няма да бъде Европа!“, се казва в позицията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Че ВМРО имало ли младежи?? Аз мислех че са само шкембета там,,,,-сигурно са децата им -нали е те трябва да пуснат тумбаци
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 48То си има нарочна за целта папска була за строеж върху езически светилища!
45
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците пак мълчат като ***, но оставят впечатление, че са най- голямата православна държава. Само българите сме православни, всичко друго е *** и никой не е важен, освен нас! Сега ерлайнян ще се опита да отхапе парче от България (както е предсказано не от един) и ще опърди кочана!
44
5
 
11
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Абе Шкембе Защо играеш религиозно етническата Карта?
43
3
 
8
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Света София не е църква. Базилика е. Пресвета памет на Бог.
42
4
 
7
 
! Отговори
L. преди 3 години
Демек веднъж стомна за вода, два пъти стомна за вода...Третият ще е освобождаването му.
41
4
 
15
 
! Отговори
Ин то дъ Трап преди 3 години
Хахахааа..вмро младежи разийш!!Ами слагайте оо една синя каска ,яхнете тюлена шефа ви и вървете да освобождавате бе хахааа...вие сте бита карта!Цялата ви измислена партийка от доносници на ДС е бита карта!!преориентирайте се овреме!
40
3
 
7
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 3 години
Такива младички да отидат пред ердоган. И да му обяснят защо си носят възглавници в Торба. Шкембето ще си носи смазка.
39
2
 
17
 
! Отговори
Othman преди 3 години
Тези заблудени младежи, чиито шеф продаваше паспорти на бежанци, а заместника му кара пиян, не е зле да се опитат да мислят самостоятелно. Голяма част от тях не могат, не им се отдава въобще. Загрижени толкова за храм, който в последните 600 години, 500 е бил джамия, какво ще кажат за джамиите превърнати в обори, кафенете и разрушени от дядовците им? А и какво им пречи да хванат влака, автобуса и да отидат да спрат мюсюлманите? Или топките им стигат да дърпат бабите по границата?!
38
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая сграда е супер грозна. Трябва да я махнат и там да остане поляна на която да се разхождат хората, ще се открие гледка към морето. Ще стане хубаво. И без друго Истанбул е презастроен и не остават много зелени площи.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, тези млади патриоъи къде бяха пр3ди месец, когато един турски юафиот беше окупирал българския бряг в Росенец...и не допускаше българите да го достъпят?Че и поръгаха българския флаг.Та...къде бяхте млади патриоти тогава?
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нищо няма да се промени в отношението им към Турция"A защо трябва да се променя? Заради някакви една шепа фaшисти, които са се разциврили заради това, че са възпитани от родителите си като тюркомразци ли?
35
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На никой от ЕС не му пука за този храм... Не разбрахте ли, че този съюз гони само финансови интереси... Нищо няма да се промени в отношението им към Турция..
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Схемата е следната:Гола земя -> После става езически храм -> После става християнски храм -> После става мюсюлмански храм -> После мюсюлманите го правят музей.И сега хайде да върнем лентата наобратно. Да видим какво трябва да стане, ако връщаме наобратно.
33
7
 
6
 
! Отговори
Satira преди 3 години
Без парите на Европа, без техните инвестиции, и заводите който се построиха в Турция. Турция още се върне там където беше преди 30-40 год. Ни за това се иска малко повече характер от страна на ЕС.
32
5
 
9
 
! Отговори
До Цент преди 3 години
Религиите са най безмислената че за капак и вредна човешка приумица. Чак се чудя как ги има в наши дни. Но рано или късно ще изчезнат. Когато се появят киборги и ИИ крахът им е неизбежен.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Св.София също е построена върху стар езически храм между другото.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пък да не си помислиха, че Св.София е църква???Първо да видят българските църкви върху какви храмове са строени! Само най-новите църкви се строят на места които не са били тракийски светилища. Всяка стара църква е построена върху стар езически храм. Всеки историк и всеки археолог признава това.
29
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оф хайде стига сте се правили всички че ви пука.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
от чисто религиозна гледна точка, няма никакъв проблем християнин да се моли в действаща джамия или мюсюлманин в действаща църква; същото се отнася и за синагогите. тук проблемът е политически, понеже се цели провокация и символика, а най-вече - задълбочаване на конфликта турция-гърция за запасите от газ около кипър.

Спонсорирани публикации