Сафридът - гръцки, попчето - латвийско. Защо родната риба е лукс?

Според рибари уловът у нас липсва, защото морето е топло
28 юли 2020 18:30, Красимир Ангелов
69

В разгара на сезона прясната черноморска риба по ресторантите по Южното Черноморие е малко. Дори сафридът, който на рибната борса в Бургас е пресен, е гръцки. Рибарите обаче казват, че нашият е стотици пъти по-вкусен.

Рибарите от Ченгенето се прибират с празни лодки. Ловят малко попчета, а от два-три дни и малко сафрид. Морето е топло, казват старите морски вълци и затова няма риба, а и уловът е на два сезона - пролет и есен. На рибната борса "Краснодар" прясна риба - попчета или сафрид, току-що уловени от Черно море, е голяма рядкост.

"На нашата борса в момента има само гръцка риба. Черноморската е калкан, попче, ватос, но в малки количества", споделя Росен Димитров от рибна борса "Краснодар"

Ако ви предложат български сафрид, пресен, да знаете, че ви лъжат, казват продавачите на рибната борса. "Сафридът е черноморски, но е замразен за момента. Барбунът също е замразен. Пресните риба са калканът и скатът", обясни продавачката на риба Гинка Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

"Попчето е латвийско. Иначе имаме и черноморско, но е по-рядко. Прясна българска риба почти няма. Кефалът също е гръцки, продава се малко меджит и барбун. Има и пресен калкан", разказва Татяна Коева, която продава риба на борсата.

Рибарите се оплакват, че през последните години често прибират лодките празни, а Никулден посрещат вместо с прясна риба с кебапчета. Експерти казват, че рибата изчезва не само у нас, но в световен мащаб, а като причината за това сочат  - замърсяването на водите, както и свръхголемия улов.

"През 4 години и ние имаме риба, паламуди и чернокоп. Aко мислите, че нашето море е замърсено, според мен, не е - има риба, но периодът е 3-4 години", казва Росен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестирайте бе рибари
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За шарани ни взехте докато провеждате геноцид на д рибата.
14
4
 
23
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
купували ли сте си цаца през последните десетина години?..Аз да..Но съм си купувал и в годините ПРЕДИ "прехода"!-Тогава цацата беше с размери МИНИМУМ 8-10 см,а сега едва достига и 4-5.Защо?Защото АЛЧНОСТТА на "светлия капиталистически строй" предполага да се ЗАГРАБВА всичко!..Дали му е времето,дали не,кой го интересува?!И СЕГА намираме във фризерите на "веригите" ДЕЧИЦАТА на цацата!!!Рибенца,умъртвени ПРЕДИ да се ВЪЗПРОИЗВЕДАТ!!!..Е,в такъв случай какво искате?!
13
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Във Варна ги хранят от една тръба, но не се връщат.
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждали ли сте как се отглежда в естествени условия риба?Не е като при някои европейски страни,които с химикали и странни храни ги отглеждат в рибарници!Руснаците отглеждат малки рибки в рибарници и след това ги пускат на свобода в океана,когато рибите пораснат,се връщат на същото място от където са пуснати ,за да се размножат и си пуснат хайвера и така излавят порасналите риби и рибата е чиста,а не захранена само с химикали!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да за това всяко заведение с резервация явно по цял боб варят по заведенията хахахаххаЕй *** смешно.
10
1
 
19
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимендъното се "изстъргва" за рапани...И калкан....Тук става въпрос за рибната популация!..Защо е "намаляла"?...Правилно колегата долу пита:-Гръцкото море не е ли топло?Нашите домати защо са "кът",та внасяме гръцки,турски и македонски?..
9
3
 
12
 
! Отговори
Виц ДругарЕ, Виць преди 3 години
Един сафрид си плувал в Черно Море и среща друг сафрид.- Здравей колега, къде се намирам, че май се изгубих в това голямо море.- Намираш се във залива на град Варна, България- Така ли, ми кво ядете тука?- Има едни прасета, дето са отворили една тръба с ***, та си хапваме от тех.- Бате, ще взема да бегам, че ми излезе работа - и заминал за Румъния.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яжте повече рапани(които ядат черните миди) и са инвазивен вид внесен от кораби през 20-ти век.
7
3
 
20
 
! Отговори
Наско преди 3 години
Риба няма защото всичко което плуваше в Черно море или мърдаше се излови и продаде . Преди си храниха прасетата с риба (отвтатително е да получиш пържола с вкус на риба) . Никой никога не е мислел за последствията и сега си плащаме данъка .
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТролъТраловете изстъргаха дъното и всякакъв живот в Черно море още при тройната коалиция,а сега пуснаха и военни кораби да смущават рибите,делфините
5
6
 
21
 
! Отговори
Ци пура преди 3 години
Защото и "родната риба" бяга далеч от бг черноморието, а в реките я тровят.
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция морето не е ли топло?
3
20
 
16
 
! Отговори
Селчо преди 3 години
ГЕРБ са на власт питайте тях пълно е с Гербери навсякъде !Богати и корумпирани Гербери
2
22
 
20
 
! Отговори
Тролъ преди 3 години
Родната риба е лукс ,защото фирмите на Герберите внасят всичко ,а България се оправя както може !
1
2
 
9
 
! Отговори
К преди 3 години
Всеки да прокара стоката...Така в било от едно време,какво се учудвате