Сафридът - гръцки, попчето - латвийско. Защо родната риба е лукс?

Според рибари уловът у нас липсва, защото морето е топло
28 юли 2020 18:30, Красимир Ангелов
69

В разгара на сезона прясната черноморска риба по ресторантите по Южното Черноморие е малко. Дори сафридът, който на рибната борса в Бургас е пресен, е гръцки. Рибарите обаче казват, че нашият е стотици пъти по-вкусен.

Рибарите от Ченгенето се прибират с празни лодки. Ловят малко попчета, а от два-три дни и малко сафрид. Морето е топло, казват старите морски вълци и затова няма риба, а и уловът е на два сезона - пролет и есен. На рибната борса "Краснодар" прясна риба - попчета или сафрид, току-що уловени от Черно море, е голяма рядкост.

"На нашата борса в момента има само гръцка риба. Черноморската е калкан, попче, ватос, но в малки количества", споделя Росен Димитров от рибна борса "Краснодар"

Ако ви предложат български сафрид, пресен, да знаете, че ви лъжат, казват продавачите на рибната борса. "Сафридът е черноморски, но е замразен за момента. Барбунът също е замразен. Пресните риба са калканът и скатът", обясни продавачката на риба Гинка Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

"Попчето е латвийско. Иначе имаме и черноморско, но е по-рядко. Прясна българска риба почти няма. Кефалът също е гръцки, продава се малко меджит и барбун. Има и пресен калкан", разказва Татяна Коева, която продава риба на борсата.

Рибарите се оплакват, че през последните години често прибират лодките празни, а Никулден посрещат вместо с прясна риба с кебапчета. Експерти казват, че рибата изчезва не само у нас, но в световен мащаб, а като причината за това сочат  - замърсяването на водите, както и свръхголемия улов.

"През 4 години и ние имаме риба, паламуди и чернокоп. Aко мислите, че нашето море е замърсено, според мен, не е - има риба, но периодът е 3-4 години", казва Росен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото Бялото Море е бяло, а Черното Море е кафяво
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всеми е тая от къде идва рибата или зеленчуците :))) егати глупостите :)"Ако имаше поне бегла представа за разликите между вноса и вътрешното производство, нямаше да ти е все тая.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеми е тая от къде идва рибата или зеленчуците :))) егати глупостите :)
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според рибари уловът у нас липсва, защото морето е топло"А в Гърция да не би морето да е студено, че оттам идва уловената риба?
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така работи световния пазар. Преживейте го най-после вече не сме затворена коми клоака.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНие пък всяка година зарибяваме Дунав с есетрови риби.И неизвестно защо, после повечето ги ловят край истанбул.
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така се получава вследствие на единодушното българско кеендззане в морето!
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морска риба в блатна вода не се лови.
28
0
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Защото преди 1-2 години турците, като будали, пуснаха хиляди малки калканчета в морето... а нашите тарикати миналата година ловяха сафрид с размера на голям среден пръст.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До BergenАдриане, ти верно си от Шумен, ама Марица се влива в бяло море бе метъл.
26
5
 
4
 
! Отговори
Bergen преди 3 години
От север 9 месеца тръба изсипва нефилтрирана отходна вода, от юг отровите от Марица. Може и да не е зле да пропуснем черноморската риба, докато не се взрмат мерки.
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да няма българска риба??? Питай, което си изберете ресторантче, дали им е прясна рибата . Прясна е! Току що уловена. Кой лъже не знам...
24
11
 
10
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Защото руснаците отровиха Черно море , затова , какво се чудите !
23
14
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Защото живеете в един гербав абсурд, не го ли разбрахте вече
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сутринта за 15 минути хванах 10 попчета от брега.
21
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Пазар "Краснодар""Това България ли е?Иначе за рибата: ами питайте големите държави в Черноморския регион. Ако рибата е кът си има причина.8-)
20
6
 
9
 
! Отговори
Един каза преди 3 години
Защото *** е некадърник и не може да лови риба. Гащите му съдрани и няма пари за гориво на лодките .
19
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черно море го отровиха комунистите по времето на Бай Тошо, както и реките
18
0
 
23
 
! Отговори
Варналиев преди 3 години
Това за траленето за рапани е вярно - при стъргането на дъното се разбиват отлаганията на хайвер на различни риби и става една тарама... Рапаните са се развъдили в огромни количества, около Варна и най-вече Галата, не останаха никакви миди. Оттам изчезват каята, попчетата ,лихнуса.Трицоната също от години намалява, а тя е храна на хищниците - сафрид, паламуд, лефер и т.н. . Меджитът и гюмюшът също са малко - появяват се сегиз- тогиз.Делфините се развъдиха много и изяждат много риба. Свързано е.
17
15
 
10
 
! Отговори
генчо преди 3 години
Защото и река Марица,Черно море и китната ни държава са отровени от алчни,нагли, безскрупулни и ненаситни управляващи гробари!МУТРИ ВЪН!