Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо въпросите не ги зададат на всички партии, а само на управляващите? Поредния жалък опит за манипулация.
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Димократурата на Фигуранта е блокирала възловите кръстовища на столицата...пази Черепа да не мине.
25
10
 
11
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Снимката към статията показва много неща за протеста:):):)Един кьоркютук пиян се търкаля по земята,а другия си пика върху колелото:):):):)Умни и красиви,че дрънкат даже:):):):)И всичко на всичко точно 7 човека блокирали кръстовището:):):)*** ти и протестите бе:):):)
24
9
 
4
 
! Отговори
Протеста преди 3 години
показа ясно че софиянци са станали европейци - не сгънаха протестиращите да ги напердашат, както си е традиционно.
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП и ГЕРБ никога няма да разрешат да се върне БКП системата, защото тогава те са аут. Остава си корупцията и масовите ТЕЛК пенсии, сега добавиха и 60 на 40, за да скрият поне 50 % безработицам икономика на мафията и мизерия. България си остава бананова република с господари в САЩ, Брюксел и Турция.
22
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Редовните избори са на 28 март 2021 гТия какво искат?
21
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Улицата говори за оставка на хунтата и Каренин
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов "подкупи" Радев с 50 лева добавка към пенсията му !
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДолуНе искам старата... БСП! Омръзна ми от нея! Те ще ми говорят за корупция. как ли пък не! Малко или много корупция във властта винаги има. Дори и при тези които толкова много реват срещу нея. Въпросът е дали се бърка с пръстче или с цялата ръка. Досега беше и с двете ръце до лактите. То Божков то Василев то не знам си какво си... И властта доста намаза. Така че е направо нагло тези да ми реват сега. защо го правят? Толкова е досадно.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да, управляващите са света вода ненапита, улицата са лyмпeни, *** и лош материал.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да, управляващите са света вода ненапита, улицата са ***, *** и лош материал.
16
11
 
6
 
! Отговори
бахуро преди 3 години
Едни нормални управляващи подават оставка, като им се иска. Властта не е самоцел. Ако е такава - това означава, че отдавна вече не са пригодни за властови позиции. Иначе, ако имаха грам морал щяха да са хвърлили оставките отдавна, много преди протестите.П.с. статията е пълна с герберастични ***. Гади ми се от тях. Давам ви жокер - ние не сме против герп, понеже подкрепяме бсп. Ние сме против герп, защото мразим бсп. И защото сте едно и също. Проумейте го.
15
2
 
16
 
! Отговори
Street that speaks преди 3 години
Улицата ли ви говори вече?Те щом Васил Божков Черепа и Киро Японеца започнаха да пледират за правосъдие, тая държава си е ...
14
7
 
17
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Снимката към статията показва много неща за протеста:):):)Един се търкаля по земята,а друг си пика върху колелото:):):)
13
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На улицата, пред блока,в кръчмата ,на банкета.... Всеки може да си говори врели некипели. Но с приказки не се върши работа, а с дела...Cyльо и Пyльо да ми лежат по асфалта и да крещят ... Те ли ще оправят държавата?
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох стига с тия войове за корупция! Кой ги кара да вият подобни неща? БСП- то? Чистата и неопетнена партия?ААХААААНе съм от БСП, ама ако ми кажеш, че корупция нема, лъжеш кат дърт ***!
11
3
 
5
 
! Отговори
Хехе преди 3 години
Кои пенсии бяха най-ниските в СИВ
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобрът е между Бойко, който го натискат от ДПС и Черепа, който май е независим.Двама мафиоти!Ама първият е подчинен! 2010 имаше нещо, дето се мъчиха, ама го уловиха някак си и замина, а сега е на изживяване.
9
9
 
8
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Отбор от мързеливи неудачници си всички тези по площадите!!!!!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои пенсии най-ниските не само в ЕС, но и цяла Европа?

Спонсорирани публикации