Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии

Експерт: Трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел
30 юли 2020 18:00, Петя Славова
185
Улицата говори за корупция, управляващите - за пенсии
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Основната битка за една добра публична среда е в България, а не в чужбина. Нека се възползваме от помощта, която Европейският съюз ни дава, но нека да съберем собствени сили и да се справим с проблемите, които имаме. От Европа получаваме достатъчно помощ." Това коментира пред БГНЕС доц. д-р Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии (ЦЛС).

Според него, трябва да сме много внимателни, когато говорим за нов модел. "Трябва да сложим край на модела на нелегитимни свързаности между определени бизнеси и управляващите. Трябва да се сложи край на назначаването в независими органи на хора, които са партийни лоялисти. Хора, чието основно качество е да се вслушват в това, което им казват от определени партийни центрове. Тези неща трябва да се променят.", обясни Смилов.

Още по темата

По думите му, не е необходимо Велико народно събрание за промяна на Конституцията. Дори подобни промени могат да се окажат вредни, защото страната може да бъде тласната в посока на ненужни и безсмислени реформи, които в най-добрия случай няма да дадат резултат, а в най-лошия могат да бъдат вредни.

"Има неща, които биха могли да се променят в конституционния и институционалния модел, но като цяло ние имаме нужната инфраструктура. Тя трябва да бъде подплатена от нужната политическа култура. В една действаща конституционна демокрация управляващите трябва и да се самоограничават. Те наистина имат много широки възможности за назначаването на хора на различни постове, но както показва сегашната ситуация, когато независимите органи не са независими, народът не им вярва и това хвърля сянка върху самото управление. На това трябва да се сложи край. За този край не е необходимо Велико народно събрание.", каза още той.

Според Смилов, диалогът е хубаво нещо, но за да го има трябва да се отговори на въпросите по същество. Не може улицата да твърди, че управляващите и премиерът са въвлечени в определени корупционни скандали с взимане на сериозни подкупи и т.н. и вместо да отговарят на тези обвинения управляващите да кажат – ние ще вдигнем пенсиите на пенсионерите. Това не е диалог, това е разговор между глухи, между хора, които разговарят за различни неща. За да има диалог, трябва да се фокусираме върху проблемите и скандалите, които доведоха до сегашната ситуация. Управляващите, ако имат добър и убедителен отговор, нека публично да го оповестят. Ако нямат такъв на тези скандални въпроси, тогава нормалният ход е оставка и предсрочни избори. /БГНЕС

.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
5
 
! Отговори
дърт преди 3 години
Правилният израз е - Ние ще се направим, че вдигаме пенсиите на пенсионерите!
46
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо спират хората да минават свободно през улиците?На Доган ли се правят?Ето ги новите Догановци в политиката!Затварят улици и пречат на свободата.
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДСБ и Пинокио се бореха срещу окупирането на улиците в Росенец, срещу спирането на хората да минават по държавните улици.Христо Пинокио е новият Доган с частна улица.
44
0
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
А хипито Манол Глишев в момента прави бира скара по средата на Орлов Мост и чака някой да отиде да го набие:):):):)Малиииии Макроне къде си бееееее,ела за една две седмици:):):)Тва да печеш кебапчета на Орлов Мост в час пик,направо немам думи:):):)Положението не ми го позволява иначе щех да отскоча до там и да му обърна скарата на главата,нищо,че той точно това чака:):):):)
43
1
 
9
 
! Отговори
Даам преди 3 години
Ама каква улица ?! Скублата " студентка" дошла от Англия за ваканция се разляла на орлите, дрънка тотални безмислици и протестира, а мама и тате я финансират, а че може ковид да е довлякла със себе си това не важно. Я да пуснат снегорините да изринат тоя *** от кръстовищата. Галъп - 54% не скат предсрочни избори.
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това дето се изгради с кражби не става, я си припомнете БСП какво построиха, едно нищо, нула, защото обраха всичко.
41
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта си играе с огъня, но Борисов трябва да го изгаси.Народен Съд и Затвор за Заговор против държавата !
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестът е на ДСБ, кварталните психодесни, десните олигарси. Изгонени вече политици, искат да се върнат в паралмента и да направят коалиция с ГЕРБ. БСП не трябва да помага на десните пак да се вземат под ръка.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бахуроЕдни нормални управляващи никога не сдават сами властта. Не знам какво си мислиш че ръсиш ама я по - добре се придържай към никнейма си Не че по принцип кървавицата е лошо нещо но се прави от остатъчни продукти . така че по - добре не се мъчи да се изказваш. Не ти се получава.
38
3
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Понеже сегашният модел въоПще не работи или по-точно, работи в полза само на шепа привелигировани и приближени до фиска (само нваопределени чекмеджета) и против хората, то е наложително незабавно неговата смяна!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До номер 3: Ти цитираш Божков, съмнявам се , че имаш представа какво точно значи хунта.Божков ви дава лозунгите , и парите , разбира се.
36
3
 
5
 
! Отговори
бахуро преди 3 години
Много лош матриял има по улиците. Виж, добрите хора по цял ден карат джиб и никой не им прави задръствания. Или като едни видни европейци свалят всички граници и огради, особено телените такива привечер. И се борят със своите събратя по политическа съдба - каманистите. Но каманистите са много - заедно с божков са платили на всичките *** и лош материал да протестират... Тежка е битката.
35
4
 
7
 
! Отговори
Един преди 3 години
ГЕРБ са отдел кражби и продажби на бившата БКП. Оставка и поне една пета от тях в затвора!
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Няма какво да се работи. Всеки иска да е дупетат с 5-6 хилки. в джоба, Младите не са балъци.
33
5
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Фандъкова незабавно да нареди да закарат поне 100 химически тоалетни из центъра,че тези го опикаха с такова мощно пиене на бира:):):):)
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ше се самоуният сами през есента защото няма да успеят да спрат корона вълната.
31
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уличниците са се изпотъркаляли по кръстовищата...ама кашкавала е у мандрата.Тези и за шумкари не стават, камо ли за чeп за зеле.
30
4
 
4
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 3 години
, качат някой да ги ошамари, за да ходят после да се водят жертви...Така става като не си възпитавате децата правилно.
29
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Ами ако трябва да говорим честно повечето са такива - безработни дерибеи които не са свикнали да работят и сега тия парички ще им дойдат добре, *** и наркомани които трябва да изпускат от време на време парата. В тези така наречени протести няма нищо героично.Просто някой си прави много тънка сметка.Ама май е без кръчмар. Защото не всички българи са прости и усещат за какво става въпрос. Аз на тия не им се и изплювам отгоре. такива лицемери че свят да ти се завие
28
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите са тези които се върнаха тук и ни заразиха с коронавирус, сега опитват да ни заразят и с червена чу ***, няма да стане.