COVID-19 го няма в природата, смъртността пада, смята Георги Рачев

Август остава сух в Източна България, на запад ще вали повече
Обновена: 3 авг 2020 09:00 | 3 авг 2020 09:00, Красимир Ангелов
39

Големите надежди за обърканото от коронавирус лято са то да продължи максимално дълго, за да може да компенсира донякъде икономическите щети и проблемите в туризма.

"Очаква се валежите да бъдат в норма в източната част на страната. Юли месец си отиде ужасно сух за долното поречие на река Марица и Тунджа. През август предстои разделение на Източна и Западна България. В Западна България ще вали нормално и малко повече, а в Източна ще е отново сухо", обясни климатологът проф. Георги Рачев в "България сутрин".

Още по темата
Преди дни туристи сигнализираха, че във водата и на брега на плаж "Иракли" има мазни бели топчета. От Морската администрация обясниха, че става въпрос за палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби.

"Замърсяването на водите е част от действителността, тъй като трафикът в Черно море не е малък. В открито море редица кораби мият своите танкове и това стига и до нашето крайбрежие. Има служба, която следи и трябва да глобява такива кораби", добави още проф. Рачев пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи през последните дни температурата на морската вода е достигнала 28 градуса, тъй като има пренос от изток, който придържа топлата вода към крайбрежието. "По-страшно е положението в българските реки. Те бяха унищожени по отношение на движението на рибите и заблатяването", посочи още проф. Рачев.

Според климатолога, що се отнася до чистотата на водите, положението е още по-тежко - глобите били смешни, a контролът не бил добър.

"Река Дунав отводнява половин Европа, климатолозите я наричаме "клоаката на Европа". Особено лятото, концентрацията на замърсителите рязко се увеличава", изтъкна той.

Проф. Рачев коментира и как изолацията по време на пандемията повлия на природата. Според него морето е чисто, а плажът е пълен с български туристи.

"Ние изоставаме катастрофално по отношение на международния туризъм и около 2 млн. чужди туристи ги няма в България. Мит е, че българите могат да заместят чуждите туристи", каза още той.

Климатологът посочи, че до този момент смъртността от COVID-19 е спаднала двойно поради различни фактори. И добави, че е възможно лятото и горещините да убият коронавируса.

"Продължавам да следя цялата информация, която се отнася за Ковид-19 в естествени условия. Сред природата вируса го няма", заяви още проф. Рачев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т. нар. "експерти" също изразяват мнение и предположения.
15
7
 
6
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Едно е експерта, които трябва да говори с факти, друго е мнението. Рачев се представя за експерт по всичко.
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
катранджиев и кунчев явно са на почивка по морето и са делегирали плашенето на хората на замесниците си. В същто време плешивият коремен хирург се е покрил по-дълбоко и от приятелчето си тулупа.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПетровЕ има на кого да прилича - тука в днеса сме цял отбор такива :)
12
4
 
17
 
! Отговори
Петров преди 3 години
Извинявам се много но няма такъв изумруд като Рачев - питат го нещо и той веднага започва - от климата през футбола до геополитиката.
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Климатолог който се изказа по темата туризъм, вирусология, икономика.....*** vaffanculo...нащия от ***!!
10
11
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Природата и тя не търпи...лъжите на Хунтата.Прав е Рачев;вируси природата не търпи,не търпи и крадливи и корумпирани...властници.Само те се натискат,че са...незаменими,сигурно по крадене,не по...компетентност.Гербаджия...незаменим;това е нонсенс,защото няма за какво да...клечи в управлението,защото освен за...далавери,за друго не мисли.Вън Хунтата от власта.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лопа дъската
8
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след като и метереолозите взеха да прогнозират развитието на Ковид19, значи ша са оправим скоро, вервайте ми
7
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф.Рачев си му лоша дъската отдавна.Ние бележим увеличение на смъртните случаи,той казва, че спада смъртността.
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3 Човекът е казал 1-2 думи за вируса и веднага ги слагат начело на статията. А в нея пише и за много други проблеми, за които държавата си затваря очите.
5
0
 
17
 
! Отговори
тик преди 3 години
маслото потече, очаквайте и мед по черноморието...
4
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...палмово масло, което най-вероятно е изхвърлено от преминаващи кораби...За информация - корабите горят мазут, а не палмово масло! Винаги другите са виновни, но в никакъв случай българите! Нали е наша акватория, как да не може да се провери или някои не си разбират професията! Най лесното е - аз не съм!
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирусолог ли стана?
2
9
 
13
 
! Отговори
Палми Странджев преди 3 години
Проф.Георги Рачев е един от най-тежко засегнатите от коронавируса- НОЩ-ниците, мангърите, и прочие му отнеха лакърдийната слава .
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"По-страшно е положението в българските реки. Те бяха унищожени по отношение на движението на рибите и заблатяването"Защо заглавието на статията не беше примерно това? В момента поголовно се замърсяват и обезлесяват реки, източват се големи държавни язовири.