Недоволството отвисоко и как се броят протестиращи в снимки?

Фотограф пресмята демонстрантите
Обновена: 5 авг 2020 10:56 | 5 авг 2020 10:16, Петя Славова
117

Човек може да промени своите позиции и възгледи по няколко причини. Първата е сериозен катаклизъм, който да препродреди вътрешния му свят. Втората е примамлива външна мотивация, която да обръща посоката на платната и третият фактор е достатъчно убедителна информация, която да заличи сегашната позиция по някаква тема.

Ето и какво е преобърнало представите за важността на демонстрациите на фотографа и продуцент Виктор Димчев. Той бе един от организаторите на протестите през 2013 г. Сега обаче не застава зад действията по площадите. В студиото на "България сутрин" Димчев посочи, че през 2013 г. протестите са възникнали срещу несправедливост при изборния вот, а сега разликите са доста сериозни.

"Въздържан съм към протестите, не е да не ги одобрявам или да съм против тях", уточни фотографът и отбеляза, че всеки път някой има изгоди, когато има хора на площада. Тези кукловоди присъстват и сега сред хората на площада, убеден е Димчев.

Още по темата

"Не съм разочарован от развитието на България. Разочарован съм, че дебатите се провеждат по метода "кой е крив и кой - прав". Връзките между политическите партии са щамповани с безброй коалиции. Няма партия от участващите или присъстващите на протеста, която да не е участвала в управлението на България в последните 20-ина години", коментира той пред Bulgaria ON AIR.

Виктор Димчев редовно брои колко хора присъстват на протестите. Започнал е да го прави още през 2013 г., когато по думите му цифрите са били изкуствено "надути". Тогава е установил, че са излизали между 4 и 8 хил. души на протестите.

"Имаше вероятно и по-големи протести, но те са един или два. Не намирам, че тогавашните протести са по-големи. Числа като 135 000 души в центъра на София са фантасмагорични. Всеки човек може да провери размера на този площад, където се събират протестиращите. Съвсем елементарна система използвам. Имаш нужда от висококачествена снимка, от графична програма като Paint и маркер, като механично трябва да преброиш хората на снимката, направена от висока гледна точка или дрон. Трябва ти възможно най-голямата снимка", обясни фотографът.

При оредяване на протеста, както според него се наблюдава в момента, хората чувстват, че той се разпада и се стига до препирни, смята Димчев.

"В София има само 3 блокади. В страната също има 3 блокади и те са на една политическа формация. Не съм симпатизант на ГЕРБ и нямам нищо общо с тази партия. Не ми се е случвало да гласувам за тази партия", настоя фотографът.

Той очаква протестите да продължат в полукарнавална форма до началото на есенния политически сезон и избора на нов лидер на БСП.

"Някой ще се опита да направи нови формации, да разшири своето представителство в следващия парламент", каза за финал Димчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да добавя, че протестърите имат голям късмет. Ако бях на мястото на ББ в момента в който започнаха да посягат на правата на другите, да блокират градове и пътища, щях да ги потроша от бой, арест на смрадливото трио и съд за подстрекаване към насилие и размирици. За 3 дни щеше да се реши проблема. Импийчмънт за Резидента. Браво на Макрон, така се прави. Жълти жилетки, черни жилетки, бой до посиране и ред, ако трябва със сила.
90
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм гласувал за ГЕРБ никога. Не се е появил политик на нива държавник и партия която не е свързана с БКП за да гласувам, но!. Но, това нещо дето сега му викат протест е пълен тЪшак. БСП комунисти + Неолиберссти ***+платени от Олигарсите бабаити. Целия тоя тюрлю гювеч, начело със смрадливото трио, водени смело от Резидента на РФ с вдигнат юмрук тип Че. Първо изфабрикуваха компромати после си ги представят за истина. Ще събарят правителство чиито мандат изтича след 6 м. Пълни ***...
89
2
 
0
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До Неграмотност *** си като на слона г*зъ,земи се скрии някъде че само се излагаш
88
1
 
4
 
! Отговори
Неграмотност преди 3 години
Цитат: ...когато по думите му цифрите са били изкуствено "надути".Цифрите не се надуват. Цифрите, които са в масова употреба, са 10 на брой и служат единствено за съставяне на числа. В случая този не знае какво точно трябва да каже и го замества с цифра. Вероятно има предвид броя на хората на протестите, а може и нещо друго. Неграмотността му е попречила да го каже правилно.
87
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ти си фатална грешкаКой Божков? Оня ли, дето Боко и ВлаТко Бездомник си отглеждаха години наред????"Забравили" да му приберат милиони данъци от комар?????Малеееееееее, комуниста си е комунист - независимо, как си е кръстил партийката!Така ти отърва, ама си крива лопата
86
1
 
3
 
! Отговори
дръж здраво бръснича преди 3 години
Хубавите работи - бавно стават.Сега на изборите ще изритаме мутрата от президентството и ще се укроти тайфата.Проблем остават докторите които блокираха икономиката и оставят хората на улицата.Тези които се надяваха на сезона ще посрещнат зимата без пари. Те ще бъдат гладни и ще имат нужда от помощ.Всъщност протестите и непрекъснатите искания целят изтощаването на държавата и гладна зима, за да могат да ползват жертвите си за коварните си планове.
85
1
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
До Фатална грешкаОмръзна ми да слушам,че ''отъркаляните в Хайна политици и порочната система,''трябва да се смени и никой да не казва как и кой ще направи това!Всички подбудители на протеста са до гуша в тези л...а и използват младите като масовка за да се докопат пак до властта!Кои сте?
84
4
 
10
 
! Отговори
ти си фатална грешка преди 3 години
искате БКП и Божкав
83
14
 
12
 
! Отговори
Фатална грешка преди 3 години
Фатална грешка е да си мислите, че протестиращите са за БСП, МаяМа, *** и т.н.Протестът е СРЕЩУ отъркаляните в Хайна политици и порочната система, която те от десетилетия наложиха. Система, която ги храни обилно, независимо дали са управляващи или опозиция!Сегашните управници са "черешката" на тая система, защото най-продължителен период управляват - лъсна всичко!Кажете на хората едно "извинявай" и се оттеглете с достойнство! Няма да се получи, ясно е!На ход сме
82
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И герберите е вече време да ходят при червените си бабички!мина им времето на мутро-управниците, трябва да отстъпят на новото поколение което и макар без опит трябва да получит своя шанс!
81
10
 
25
 
! Отговори
Песимист преди 3 години
Комунистите , които искат да бутат Бойко първо да отворят досиетата. Второ , да се види кой организира този протест и къде го сърби- пак гладни комунисти, които не искат да изпуснат европейските пари. Жалко за заблудените млади хора , но чувам , че и те са деца на комунисти.
80
0
 
2
 
! Отговори
Бачо The real one преди 3 години
До АнонименИма един Бачо с коментар 43, който плагиатства. Папагалите са красиви птици, но когато е част от манталитета на човек, е смешно.....
79
11
 
3
 
! Отговори
Гледам Тв преди 3 години
Четох изчисленията на този господин, че в понеделник имало само 407 протестиращи. Не това е проблем, а че на следващите избори за ГЕРБ ще гласуват само 407 000 избиратели. Но народната любов към Слънцето ББ истина.
78
7
 
21
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
92 Пред НДК има пункт за Петицията срещу блокадите на кръстовищата, аз там се подписах вчера, идете и защитете правата си сами защото Борисов с неговата нерешителност и притеснения дава възможност на руските шумкари по кръстовищата в центъра да тормозят народа! Не го критикувам той е такъв по природа и свърши много за България и още може да свърши като примиер в нова коалиция с ОП!
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93Сами са си виновни!
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 92Ми нали туй викам, бре! Да са сабиреми 50-100 000 парчета и да ги СМАЧКМАЕ. То в олелийта няма са разбере кой кого и ... ша са разминиме и няма на съдят продажните съдии!
75
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме аз и моето семейство да се подпишем против блокадите. Къде е пункта? Ние също имаме права! Не само онези мършюляци дето са се натръшкали по кръстовищата!
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Гаварит на Булгарски, родъотстъпику!
73
4
 
7
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
На изборите напролет ОП ще са трета политическа сила с повече народни представители, сега основния въпрос е кабинета да изкара успешно пълен мандат, каквото е и желанието на голямото мълчаливо мнозинство от народа ни! Ний за тях сме тук и ТЯХ защитаваме от мафията на " ПРЕХОДА", която ще получи ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ГРАБЕЖА ОТ 90 те години.
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ще ви кажа, че благодарение на ПЕЕВСКИ, няма мафия, каквато имаше преди! ТОЙ я съсипа, почти еднолично! Дали ще е бойко, радев, па даже и божков да е на власт, пеевски е този, който ще оправи нещата накрая. АМА ВИ СТЕ ***! Обиждате го! Ама ХАК ДА ВИ Е1