Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията

Стратегическият документ от Съвета на президента - в три фази
620
Документът на Радев: Държавата с неуспех за развитието на нацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общественото и човешко развитие на България е неблагоприятно и това говори за неуспех на държавата да предложи и реализира стратегически виждания и действия.

Това е записано в първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Още по темата
Към 2020 година българското общество се отличава с крайно тревожни, устойчиви тенденции - висока смъртност, лош здравен статус, ниска раждаемост, висока емиграция на трудоспособно население, задълбочаващи се дефицити в качеството на образованието и професионалните компетентности, духовността и възпитанието, драстични и нарастващи социални неравенства, бедност и изключване, каза при представянето на документа днес председателят на Съвета Александър Маринов.

По думите на Маринов определението на тази картина е стратегически неуспех, а водещият стратегически документ Националната програма за развитие "България 2020" не е осъществил целите и приоритетите си.

Той посочи, че заложените в проекта за нов документ - Национална програма "България 2030" цели и индикатори на напредъка към 2030 г. са нереалистични, особено при неизпълнението на аналогични, по-скромни цели в "България 2020". Александър Маринов допълни, че те не могат да бъдат постигнати със същия модел на политическо и управленско мислене и действия.

Рискът е за пореден десетгодишен план нацията да остане в плен на неизпълними пожелания и този риск е реален, каза Маринов и посочи, че, за да се избегне това, са нужни решителни промени.

Проектът за Национален стратегически документ ще се развива в три фази, които си поставят за цел обсъждане и постигане на съгласие по оценката на реалното положение в страната и изпълнението на досегашната национална стратегия, определяне причините за неуспехите и грешките, формулирането на стратегически предложения и тяхната реализация. В социалните мрежи и в отделен сайт ще могат да бъдат представяни мнения, оценки и предложения по проекта.

"Може да се направи обобщеният извод, че водещият стратегически документ  Национална програма за развитие България 2020 не е осъществил целите и приоритетите си. Начертаната визия за състоянието на страната остава пожелание за неопределеното бъдеще. Дори там, където има положителни тенденции (като икономическия ръст и нарастването на износа), те не водят до подобряване на живота на мнозинството от българите, а напротив – стимулират задълбочаването на неравенствата", пише в документа.

Според съставителите му проблемът не е в отделни решения, а в цялостния подход към очертаването на желаното бъдеще на нацията и пътищата за неговото постигане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


620
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
368
3
 
10
 
! Отговори
Букурещ не преди 3 години
е цяла Румъния!!!! Има някаква фасада отпред, но палаткаджийте са като нашите!!!! Хахахахаха
367
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе тия верно са преписвали заглавията на вестниците от последните 10 години. Ама вестници имаше и преди това и помним до какво водят такива стратегии.
366
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужасен нагъл тип. Значи в момента всички му плащаме огромната НЕреална заплата от 10,000лв на месец, за да си прави неговите работи :( Пълно разочарование
365
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
409, стратезите от Държавна сигурност го правят от 11 ноември 1989 г. Нищо ново под слънцето.
364
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 405Айде беее ? Имам 4-5 познати и роднини лекари в Германия и е пълно с румънци. Недей пускай лъжлива информация. И знаеш ли, че нашите кадри са по ценени от техните. *** !
363
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпрос. Имало ли е в България по вреден и безполезен президент? Ако да,то КОЙ?
362
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе от кога бивши агенти на Държавна сигурност изготвят стратегически документи на демократичния и независим Президент на всички Българи, Румен Радев???И той после ми говори за премахване на статуквото!!Уникален си Радев!!
361
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След стратегиите на стратезите на протестите, очакваме и реални решеня на управленско ниво. Преписали са всички заглавия от медиите в този план и ни го сервират в опаковка от Президенството за по-голяма тежест. Празни приказки на килограм с кимане върху всяка дума от Радев.
360
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как Радев притиска олигарсите, като ги пази от прокуратурата ли?
359
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно е да се правиш на мъж, ДРУГО Е ДА СИ МЪЖ.
358
0
 
21
 
! Отговори
Извод от преди 3 години
процедилата се информация за работата на "стратегическия"съвет:напънала се планината, родила мишка.
357
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 394хахаха с тази разлика че посочената за Румъния е нетна, а за България брутна, малко герберастка ститистика ;))) като онова дал съм едни 80 милиона, плюс, минус, но не по-малко
356
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е протест за оставка на разединителя на нацията генерал, който твърдо е решил да е генералисимус,но сметките му са криви, както и на целия му промафиотски антураж. Няма да сме президентска реСпублика
355
0
 
21
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
Признаха,че имало ръст в икономиката и в износа.Но това задълбочавалосоциалното неравенство.Икономиката ни е пазарна,в нея частния бизнесиграе основна роля.Значи държавата според умниците на Радев трябва дапритисне олигарсите да плащат повече.Няма профсъюзи,няма тристранка,няма свободен пазар на работната сила.Фабрикантите и фирмаджиите от БСПколко плащат на работниците си?Въвеждане на планова икономика?Тозистратегически съвет май я кара по спомени от соца,няма изненади.
354
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Румънците си изпревариха с най важното - изгониха си комунистите ! А ние още не можем !
353
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прецедателя на Президентския съвет Александър Маринов, не беше ли и заместник прецедател на ПГ на БСП??А също така сътрудник на Държавана Сигурност през периода 1983-1990 година с псевдоним "Майстора"??Президента Радев май си е намерил "Майстора"
352
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Льончикът Редив получава 13 000 месечна заплата .Само веднъж дари на тъмночервените пенсионери от Видин, малко пари и това си беше .Не го видяме,да дари на майките с болните деца,на безработните,които насъсква срещу власта.
351
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Средна заплата Румъния 1371 лв.Средна заплата България 1321 лв. (март 2020)https://nsi.bg/bg/content/3928/национално-ниво
350
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те няма да са безполезни. Виж, приготвили са голямата лъжица със стратегии и планове за спасение.
349
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 395а у нас колко е средната нетна - 940, а едно време се ядосвахме че ни слагат в един кюп с румънците