По един нов милионер на всеки два дни се появява в България

Домакинствата ограничиха разходите си и трупат пари в банките
Обновена: 8 авг 2020 10:16 | 8 авг 2020 10:08, Елка Василева
137
По един нов милионер на всеки два дни се появява в България
Снимка: "Труд"

На всеки два дни се появява по още един човек, който може да се похвали, че има над 1 млн. лв. на депозит в банка. През второто тримесечие на годината банковите влогове на граждани с над 1 млн. лв. в тях нарастват с 45 броя и в края на юни достигат 987 броя, показват данните на БНБ.

В края на миналата година след раздаването на коледните бонуси милионерските депозити достигнаха рекордните 1029 броя, пише „Труд“. През първото тримесечие част от парите бяха похарчени и броят, както и общата сума на средствата в милионерските депозити в края на март намаля. Но през второто тримесечие на годината, в условията на здравна и икономическа криза, най-богатите хора в страната са спестили значителни средства.

Общата сума на средствата в милионерските депозити нараства с 8%, или със 188 млн. лв. за три месеца, а в рамките на година ръстът е с 12,3%, или с 277 млн. лв. Кризата ограничи разходите на хората, в резултат на което през второто тримесечие се увеличават всички депозити с над 2500 лв. в тях, но при най-големите влогове на граждани с по над 1 млн. лв. ръстът е най-голям.

При всички депозити в размер между 5000 лв. и 1 млн. лв. ръстът на броя им през последното тримесечие и на общата сума в тях е с между 1,6% и 2%. Оказва се, че и хората с по-малки спестявания и тези със значителни суми в банките са спестили пари по време на кризата.

Изключение правят депозитите в размер до 2500 лв., които продължават да намаляват. През второто тримесечие на годината те намаляват със 173 хил. броя, а в рамките на година - с 388 хил. броя и в края на юни са малко над 6,5 млн. броя. От една страна това се дължи на това, че хората с по-скромни финансови възможности теглят парите си и закриват депозити, за да свържат двата края на семейния бюджет. От друга страна много хора имат по няколко малки влога, които предпочитат да обединят в един с по-голяма сума.

Общата сума в депозитите на граждани през второто тримесечие нараства с над 1 млрд. лв. и в края на юни надминава 57,1 млрд. лв. За година спестяванията на хората в банките са нараснали с над 4,1 млрд. лв.

Големи фирми теглят от сметките си

Ситуацията при спестяванията на фирмите е малко по-различна от тази при гражданите. Общата сума на депозитите на фирми с над 1 млн. лв. в тях намалява с 80 млн. лв. през второто тримесечие и в края на юни достига 13,98 млрд. лв., показват данните на БНБ. Същевременно броят на фирмените влогове с над 1 млн. лв. се увеличава със 177, и в края на юни те са 3945 броя. Оказва се, че в кризата много фирми теглят от спестяванията си, за да дават заплати и да покриват останалите си разходи, но други продължават да трупат значителни суми на влог.

Спад има при фирмените влогове със суми до 5000 лв. в тях. Но спестяванията на фирмите, които разполагат със суми между 5000 лв. и 1 млн. лв., нарастват през последното тримесечие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29Разбира се, за средностатистическият българин, милионерът трябва да има кордон о тприслуги, охрани дето гледат лошо и да кара скъпа немска кола с позлатени джанти. За тях, милионер не може да бъде някаква бабичка, която е продала вторият апартамент на съпруга си и сега парите и са във фонд, а тя си живее най-нормален и спокоен стандарт по тамоните стандарти.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 19Фредериксбъг, Копенхаген в Дания.
28
2
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Този кадър на пачките дали да не го сложим в нечие чекмедже ? Хммм. :D
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко е извадил пачките от чекмеджето и ги е разхвърлял тук-там из банките.Както се казва един яде свинско,друг зеле,ние ядем свинско със зеле.Ако това е внушение,че българите са станали по-богати няма да му повярваме.Дайте да ги видим милионерите и откъде са им милионите.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са на ГЕРБ кметовете, общинските съветници и приближените. Богатеят на гърба на народа.
25
5
 
5
 
! Отговори
man преди 3 години
Който укрива данъци или получава заплата в плик да не коментира бедност моля :)
24
0
 
1
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Кой е този град за който говориш?
23
20
 
15
 
! Отговори
Благодаря ти ГЕРБ преди 3 години
Благодарение на ГЕРБ... хората, които се трудят получават отлични доходи...За разлика от офцете по "протестите"...
22
5
 
10
 
! Отговори
ужас преди 3 години
Някой от НСО снимал шкафчето на Радев.
21
3
 
46
 
! Отговори
Успяха преди 3 години
Унищожиха средната класа в България. Милионери и стадо бедняци за бачкане.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Като след Виденов, нали? Ееееехххх ... хубави времена! Ама беше з акратко. Много малко народ остана милионер след това. Сегашният вожд е един от тея милионери ;)
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е оня тpoл с теорията, че сме били много добре, щото, видиш ли, на глава от населението имало малко богати.Абре шматка! Аз нали живея в град, дето на 100 човека, 32 са с по над 75000 евро доходи, а 9 са милионери. Останлаите 59, само 3-*** се водят застрашени от бедност, но за всекиима работа, щото тея с 32-мата искат много да потребяват, после ги има всички други, деот изкарват пари, а милионерите редовно искат повече милиони и инвестират.Ама тука сме явно ... на друга вълна.
18
4
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Уви! Глупав, удобен за грабене от евреи, комунисти, политици и хора като Божков е нашият народ...
17
2
 
25
 
! Отговори
ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ преди 3 години
Браво! И на всички тях в графата "партийна принадлежност" пише ГЕРБ...
16
2
 
16
 
! Отговори
Много тъжно преди 3 години
По-долу написах "истински богати", като имах предвид европейските критерии за богатство.От статията излиза, че в момента в България има по-малко от 1000 човека, които разполагат поне с половин милион евро или малко повече на влог в банките. Защотоедин милион лева се равняват на приблизително половин милион евро.С половин милион евро в богата и развита държава може да купиш само едно много скромно жилище.
15
2
 
16
 
! Отговори
V преди 3 години
Аве това са парите на дебелото лили. Вашите пари но подарени на дебелото лили и булонката на каракачанката от Брюксел ;) Това не са изкарани с труд пари ,а преразпределени от еврогейския .И задължително без труд ;) Едно дебело лили не обличало работни дрехи взема един милион евро ,а не лева за да лежи в Брюкселия ;)
14
1
 
23
 
! Отговори
Ко? Не! преди 3 години
Това изобщо не звучи добре. Това означава, че бизнеси се монетаризират и закриват. А обичайно това се случва когато липсва сигурност в идващите месеци.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тези с шкафчетата, броите ли ги?
12
19
 
5
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
В болда на директорите са в технологични фирми Айде стига сте се изкуквали, един софтуерен инженер на 23 години взима годишен бонус от 100 хиляди лева. Ами да сте учили, никой не ви е виновен.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спестяваш от закуските на милиони пенсионери и ставаш милиардер като бат Бойко