В разгара на август: Спад на цените на почивките по морето

Почиващи разказват,че при избора на хотел са се водили основно от цените
8 авг 2020 14:18, Елка Василева
62
В разгара на август: Спад на цените на почивките по морето
Снимка: архив, БГНЕС

В разгара на месец август, когато обикновено цените на почивките са най-високи, пандемията от коронавирус предизвика прецедент: можем да се възползваме в последния момент от намаленията на ранните записвания.

Тази година заради пандемията от коронавирус морските градчета и малките населени места са притегателни за лятна отпуска.

"В големите курорти, знаете, цените са изключително ниски към този момент. Между 30-40 до 50 %, докато в малките населени места по Южното Черноморие нощувките имат лек спад - между 15 до 30 %", обясни хотелирът Диана Колчева пред Нова телевизия.

Черноморец посреща за първа година основно български туристи.Цената на нощувките е по джоба на българина.

"В момента нощувките се движат между 15 лева за легло до 35-40 лева, в зависимост от това какво се предлага към цената на нощувката. Това е цена за едно легло. Ако е 15 лева, това означава, че получавате просто едно легло в стая, но ако е от 40 и нагоре лева, би следвало в цената да имате повече лукс, да имате включена храна", категорична е Колчева.

Още по темата

За разлика от миналия август, когато към същата дата в един от малките хотели в Черноморец е нямало нито едно свободно легло, тази година базата е пълна едва 95 на сто. Все още има възможност за резервации в разгара на сезона и то на прилични цени.

"Тази година сезонът е по-слаб в сравнение с миналата. Цените са горе долу с 30-40% надолу", обясни управителят на хотела Траян Ахмаков.

Хотелиерите предлагат и допълнителни отстъпки при наемането на стая за по-дълъг период. Почиващи разказват,че при избора на хотел са се водили основно от цените. В Слънчев бряг това лято са отворени една около 30 % от местата за настаняване. Хотелските комплекси, които традиционно приемат основно чужди летовници по чартърни програми, сега работят основно с българи. Комплексите предлагат освен ол инклузив изхранване и редица допълнителни екстри като безплатни чадъри  и шезлонги, атракциони.

От бранша съветват при избор на почивка да се сравняват цените, не само посочени в платформите за продажба на стаи, но и чрез обаждане на рецепция. И обясняват, че при избора е много важно да се сравняват цените на една и съща категория хотели.

Темата за по-ниските цени по Черноморието коментира и туроператорът Антония Чомполова.

 „В момента има много намаления по морето. Има свободни места, а много хотели не отвориха. Тази година намаленията, които бяха през пролетта, са активни и в момента. Те са от 10 до 30 %”, поясни Чомполова. По думите й голяма част от хората ходят на море през уикенда, защото са изхарчили отпуската си по време на извънредното положение.

Данните показват, че семейство с две деца би платило 2800 лв. за 7 нощувки в хотел на първа линия в „Слънчев бряг” след 24-и август.

За същия период в Созопол 7 дни със закуска и вечеря би струвало на 4-членно семейство 2100 лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжа е че цените са надолу. В чужбина не се плаща за wi - fi. В България Интернет се предлага като нещо изключително - 40 лева. Можеше да ни лъжат в комунистическо обаче сега поне 80%от народа е ходил в чужбина и на почивки. Обезумяха мутрите по черноморието. Никакво качество. Цените са високи за ниското качество на услугите, храната, отношението към клиентите, цените са много високи ако трябва да понасям Мутри да се обръщат към мен и семейството ми като че сме им заложници и слуги
51
1
 
4
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
Не знам къде го видя това увеличение. Жива душа няма- до Златна Рибка имам двустайно жилище в един комплекс, който тази година дори не работи. Няма поддръжка. Басейните не работят, градинарят не идва, няма осветление по общите части. Призрачно е- ЖИВА душа няма. И това ти го казвам като собственик... Не го давам под наем, просто си ходя там лятото.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безплатни чадъри и шезлонги обаче се плаща за шалчета, въздух, диня и т. н. Мутрите не са изчезнали. На първа линия са готови да искат такса плаж или такса слънце. Ако преди храната е била с изтекъл срок на годност представете си сега качеството й. Кръчмите са на печалба. Данъци на държавата така и така не плащат ами сега и 9% данък .
49
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма никакъв спад ,дори има увеличение навсякъде! а на хубавите плажове трябва да идеш в 6ч , та да си запазиш място най-отпред .а към 55 от такива дърдорковци като теб вече и Силистар се претъпка със силяни -трай си бре !
48
2
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Нормално. И аз идния уикенд отивам по работа в Бургас за 2 дни и не бих ходил на плаж. Е, може би ще отскоча до Силистар, защото това май май остана единственото място у нас, където няма фекални води в морето. И аз, като теб, избрах хотел с много висок рейтинг (250лв. на нощувка) и съм убеден, че ще е добър. Качество у нас се намира, макар и трудно, но морето няма как да направиш чисто и приветливо. Просто няма... Единствено от Синеморец на юг има някакво качество откъм чистота.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТАРИЯ НЕСЕБЪРСпоко, никой не му е зор за умрелия ви несебър!!
46
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко насила бях миналия уикенд до морето на сватба. В най-луксозния (9.5 рейтинг в booking) хотел в Бургас. Да, готелът бе чудесен, като изключим, че пиколото ти мести автомобила по цял ден, за да вмести всички в "паркинга" на хотела, което са няколко места на крайбрежната улица. Абе, Ганьовска бедняшка история. На плаж? Гнус ме е. Не съм стъпвал. Бях в Гърция сумарно 4 седмици тази година, идната седмица отивам за нови 2. Лукс, добра храна, КАЧЕСТВО. С кеф си давам парите там.
45
4
 
6
 
! Отговори
От Орлов Мост преди 3 години
Искат да ни накарат да тръгнем към морето ,но няма да стане!
44
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите за море в последните 20 години ги давам главно в Испания и Италия и нито веднъж на съм ги дал на мутрите в България. Тази година на море в чужбина няма да ходя заради вируса, което означава, че няма да ходя на море изобщо. Да не съм лyд да си дам парите нахалост в България.
43
3
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Отвoрковци, ако смятате да идвате в градчето и да вдигате шум - веднага идват Полиция, Общинска Полиция и т.н.И това е по -удобния за вас вариант, повярвайте ми ....
42
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"от 15-40лв" .. хахахаПривет от Гърция, цял апартамент за 4 човека е 25 евро на вечер. И като излезеш на улицата е чисто, културно и красиво ... ето това е почивка, а и шезлонгите са безплатни с едно кафенце за 1 евро.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Стария НесебърСелски, гроздето е кисело значи.Кой знае, какъв панелен таласъм си ?!Докато има бaлъци, тарикатите на морето ще правят печалба.А бaлъци в Бг, се раждат и Ден и Нощ ...
40
2
 
10
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Ние също пропускаме най-удобния и близък плаж-не го наричаме почивка, защото не е. Хората от СИ България идват с коли, някой на палатки, а някой си ходят вечер. Обаче са надошли някакви като катуни. Ядат копърка консерва и заравят, ядат диня и заравятОня ден отивам на една минерална вода, то станало като баня там. Чудя се защо няма глобени, все пак се водим град. Все едно аз да ида във Велинград и да се къпя в шадравана на центъра и да спя в буса на улица по мой избор!!
39
3
 
10
 
! Отговори
До Стария Несебър преди 3 години
Имам си достатъчно парички и не ги давам напомияри.
38
10
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
На първа линия в градчето, намаление очаквайте от 25-ти Август нататък.Нямате ли достатъчно парички, стойте си в панелките мишoци !
37
0
 
8
 
! Отговори
Как пък не преди 3 години
Е на т'ва на снимката му казвам изтезание, па някои го смятали за почивка. Фраш, шум, надвикване. Не е за мен и пари да ми давате. Чакам средата на септември да се приберат децата и да не слушам изтерясали майки и тогава. Тази година чужбината ще я пропуснем. На Елените апартамент под наем и другото както ниюе кеф.
36
2
 
3
 
! Отговори
Корона палячо преди 3 години
Коронката веднага се стопира,щом триото на Сорос протестира! Статистика не гледай ти,на бира с цаца смело ти седни!
35
1
 
12
 
! Отговори
Наблюдатели от ЕU преди 3 години
Варна, Благоевград и Добрич са официално обявени за рискови зони от Германия.
34
1
 
33
 
! Отговори
мхм преди 3 години
цените са ниски? за последните 10 години не съм виждал по-високи цени!
33
1
 
25
 
! Отговори
??? преди 3 години
Кой го интересува как било при мутрите на морето в България? Трябва да ми е изпила чавка акъла, за да се прекарам да отида на море в България.