Политолог за протестите: Изходът от ситуацията е да има редовни избори

Всичко, което се случва, е част от хибридна война, смята проф. Антоанета Христова
9 авг 2020 12:25, Анисия Иванова
409
Политолог за протестите: Изходът от ситуацията е да има редовни избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Всичко, което се случва в страната в последните две години, включително и протестите, които не стихват вече месец, е част от хибридна война, смята политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Всичко, което се случва през последните две години, е част от огромна хибридна война, която става на територията на Балканите и която е част от конфликта, който също е част от миналия ни избор и може би опит да се промени този избор тук и сега“, посочи проф. Христова пред bTV.

Според нея правилният изход от ситуацията е да има редовни избори: "За да може всички играчи да излязат пред избирателите, да бъдат видени, да бъдат оценени като хора, като перспектива, като това какво предлагат, за да може през този период нулев да не се даде шанс, да не се даде ръка на играчите, които са външните фактори. Колкото повече се разкрие кой кой е в периода на предкампания, толкова по-сигурни ще бъдат хората, които ще отидат после на урните и ще си пуснат гласовете“.

Още по темата

Христова посочи, че има разделение между гражданите в протеста, а линиите на конфликт били няколко.

"Едната линия е разделение между тези, които са на улицата, и тези, които са организатори и ги водят. Част от от тях не признават организаторите и лидера в лицето на президента. От друга страна са принудени в името на това, че са формулирали своите искани по някакъв начин, да приемат компромисно тяхното присъствие. Втората линия – между самите лидери и самите организатори. Те също изповядват различни интереси. (…) Това вътрешно противопоставяне е голям проблем, свързан с реализацията и постигането на целите на протеста“, смята Христова.

Според политическия психолог в протестите има хора, които са готови на диалог и именно към тях трябва да се насочат управляващите.

"Забележете тишината на всички други, които не са на улицата. Огромната тишина на гражданите, които осъзнават всичките елементи, които изброих като проблеми и които не са сигурни в последствията дали това, което следва от исканията на протеста, няма да бъде по-лошо от това, което е в момента. Тези крайни искания в момента елиминираха за даден период от време възможността за ефективен диалог в името на постигането на определени искания“, обобщи тя.


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
„Резултатът на БСП при едни предсрочни избори би бил по-добър, отколкото сегашния. Ще излезем с нови идеи и ще можем да убедим избирателите, че нашата алтернатива е по-добра от тази на останалите. По-добре да има правителство от няколко партии, отколкото да има един човек-правителство, като в случая един премиер, който върти на пръста си всякакви коалиции. БСП ще търси нови партньори, затова за нас мнението на българския народ е много важно“, заключи депутатът.
353
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ИЗВИНЯВАМ СЕ ЧЕ ГЕРБ НИ Е УПРАВЛЯВАЛ 10 ГОДИНИ. В ПЪРВИТЕ СИ ДВА МАНДАТА Е УПРАВЛЯВАЛ ОТ 27 ЮЛИ 2009 ДО 13 МАРТ 2013, И ОТ 7 НОЕМВРИ 2014 ДО 27 ЯНУАРИ 2017, А СЕГА 3 ГОДИНИ И 6 МЕСЕЦА ИЛИ ОБЩО КОЕТО Е 114 МЕСЕЦА, ДОБАВЯМЕ И ОТВРАТИТЕЛНИЯ ПЛЕВНЕЛИЕВ ПАТЕРИШКИ КАБИНЕТ НА МАРИН РАЙКОВ И БЛИЗНАШКИ ОТ ОБЩО 6 МЕСЕЦА 120 МЕСЕЦА, КОЕТО ПРАВИ ТОЧНО 10 ГОДИНИ ГЕРБЕРАСТИЯ. През този период Румъния ни задмина с МНОГО. ОСТАВКА ПОРАДИ НЕКАДЪРНОСТ, ДОКАЗАЛИ ЧЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ А КАДРУВАТ
352
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
АНТОАНЕТА ХРИСТОВА - ОТ ОКОЛО ДВЕ ГОДИНИ ТАЗИ ЛЕЛКА ПОЛИТОЛОГИЧЕН ТРОЛ НА ГЕРБ НЕПРЕКЪСНАТО Е ПРОБУТВАНА ПО ВСИЧКИ ГЕРБЕСТИ ОЛИГАРХОМЕДИИ ДА ЛЕЕ ХВАЛБИ ЗА ГЕРБ И ЖЛЪЧ ПО ПРЕЗИДЕНТА, БСП И ДРУГИТЕ ОТ АВТЕНТИЧНАТА ОПОЗИЦИЯ. НЕКА КАЖЕ, ПО КОЛКО И ПЛАЩАТ ДА Е ТАКЪВ *** И ДА ПОРУГАВА ПРОФЕСИЯТА СИ, ЗАЩОТО В ДУМИТЕ И ЛИПСВА ГРАМ СМИРЕНИЕ И ОБЕКТИВНОСТ А САМО НАГЛОСТ И АРОГАНТНОСТ. АБЕ ЕЙ ВЛАСТТА Е НА НАРОДА - ТОЙ ВИ Я Е ДАЛ И ТОЙ МОЖЕ ВЪВ ВСЕКИ МОМЕНТ ДА Я ДАДЕ НА ДРУГ, А ВИЕ СЕ ПРОВАЛИХТЕ100%
351
1
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 2 месеца
Аман от продажници!
350
0
 
10
 
! Отговори
Хибридна война преди 2 месеца
Тия които водят и участват в хибридни войни си играят с огъня.
Мълчаливите ще мълчат до време
После ще излязат и на размирниците ще им се види тесен света.
349
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Долу Христо Иванов! Предател.
348
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Платена писарушка нз Б. Б.
347
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
мазна червена смрад се разнася откъм Орлов мост
346
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До347. Наглите са от 30г. Те са слугите на Москва и са във власта. Те заробиха народа с продажната си енергетика, търговия, земеделие, хранителна дейност
345
10
 
22
 
! Отговори
Професионалист преди 2 месеца
Скъпа наведена метреса на Бай Ганьо. Щом за 10г.управление България продължава да е на дъното в Европа, а народът и ограбен значи наглите мутряги трябва да напуснат незабавно!
344
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая май че стана професорка заради венцеславенето й на премиера, че и шеф на ерзац институт ББ я направи. А за позицията ви изборите да бъдат редовни: още от ноември като се влоши времето и тръгнат мъглите по полето, ще има вълна от Ковид 19. А парите в хазната ще бъдат кът, суми по помощния транш от ЕС за ликвидиране последиците от КВ ще започнат да идват през април, т.е. след изборите. Така че, г-жо ппрофесор, икономическата стагнация е неминуема и хората ще скочат. В това число и столичани!
343
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая със скъпите очила и колежката й - Стойчо Стойчев не са никакви политилози,

а обикновени глашатайки на ГЕРБ
342
18
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прав е човека. Шепа *** не са народа. Шепа *** водени от Христо Иванов искат анархия и кръв. Не, няма да я получат!

Христо Иванов- предател!
341
8
 
13
 
! Отговори
да ама не преди 2 месеца
не се иска ОСТАВКА със ОСРАВКА на центъра на столицата
340
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Йоло Денев - мин. председател !
339
6
 
10
 
! Отговори
Ех професоре преди 2 месеца
Кой в българското правителство е чувал за ХИБРИДНА ВОЙНА? (много добра статия за ХВ в Европа и на Балканите има в БЛИЦ от 7.08 от английски анализатор и журналист). ББ е с спомени за сигурността от Милиционерската академия а около него са още по зле за разлика от Екипа на РР където повечето не само знаят теорията на ХВ но последните месеци показаха че знаят и практиката.За съжаление власт не се удържа с хора които теоретично и практически са останали в края на 20век и не са изградени като лидери
338
7
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 2 месеца
Тази очиларка как го казва все едно в ГЕРБ са намислили да няма и редовни избори.
337
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хората трябва да се убеждават, а не да се заставят да се подчиняват на готово формулирани схващания. 339! А, между другото не е лошо да подчини времето си, което ти е отредено за други цели, например търпение.
336
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обичай да слушам герберастки вой на умряло.
335
4
 
17
 
! Отговори
до 334 преди 2 месеца
ииии да влезете във властта, защото не можете да спечелите редовни избори