Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява

52% смятат, че протестите са заради недоволството от цялостната политика
Обновена: 10 авг 2020 09:23 | 10 авг 2020 09:17, Камелия Цветанова
286
Половината в градовете искат избори, в селата - Борисов да управлява
Снимка: АФИС

Протестите под прозорците на властта продължават вече повече от месец. Основните искания са оставка на изпълнителната власт, начело с премиера Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор Иван Гешев. Оттам нататък протестът иска едновременно съдебна реформа, повече социална справедливост, нужда от промени в Конституцията и много други, все разнопосочни искания, които предстои да видим дали ще се оформят, канализират и намерят своето политическо представителство.

Още по темата

Проучване на агенция АФИС, проведено в началото на август сред 1200 души, показва, че за малко над половината анкетирани (52%) причината за протестите е „Всеобщото недоволство от цялостното управление на държавата“.

Относително равен дял от всички социални и демографски групи споделят това усещане, като единствено изключение са хората с по-високи доходи – т.е. тези, които към момента живеят по-добре от останалите.
С доста близък относителен дял (49%) запитаните посочват „Възмущение от корупцията във високите етажи на властта“. Мнението е споделено от разнородни групи в обществото, а сред живеещите в областни градове, този дял достига до 58 на сто – близо двама от трима анкетирани.

В същото време и опозицията не се привижда като основен двигател на протестите.

Едва един от всеки петима (или 22%) допуска, че недоволството е продиктувано от „Политическите амбиции на опозицията“. Несъстоятелни звучат и още две причини, често изтъквани от говорителите на властта – че протестът е резултат от „Борба между олигарсите“ (26% от анкетираните) или пък, че зад протестите стоят „Външни сили“, които дирижират улицата. Последното е споделено мнение от едва 11% от анкетираните, посочват от АФИС.

Сред респондентите, самоопределящи се като близки до ГЕРБ, по-малко от половината вярват че причините за недоволството е борба между олигарси или амбиции на опозицията, а 30% са съгласни, че протестът с основание изразява възмущение от корумпираната власт. Сред привържениците на националистите този дял е дори 40%..
За половината от пълнолетните българи решението към днешния ден е скорошна оставка и организиране на предсрочни избори, а запазването на настоящата управленска конфигурация е предпочетен вариант от едва 19% от респондентите. Смяната само на някои министри или пък ново правителство в рамките на сегашния парламент са значително непопулярни сред обществото (съответно 16 и 15 на сто от анкетираните).

Този въпрос, задаван регулярно от АФИС, показва интересна динамика от началото на кабинета „Борисов 3“. Привържениците на управляващата коалиция в този й формат са намалели двойно, докато противниците й са се увеличили почти четири пъти, като значителна част от недоволните нарастват още към края на първата управленска година (лятото на 2018). Това изхабяване на доверието е типично за третата и четвъртата година на всяко едно управление.

Разрезът на данните свидетелства за още нещо – привържениците на националистите практически са раздвоени – едва 27% от тях предпочитат запазване на сегашното правителство, а други 27% смятат, че оставка и предсрочни избори са най-добрият вариант за страната.

При близките до ГЕРБ респонденти, консолидацията отново е под въпрос – 52% от тях искат запазване на сегашната власт, но всеки трети споделя нуждата от смяна на още министри.

70% от определящите се като близки до БСП искат бърза оставка. Същото искане се споделя от около 60% от близките до Демократична България, ДПС и други формации, в това число „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и „Изправи се БГ“ на Мая Манолова.

Въпреки че протестите са най-масови в столицата (където близо половината искат бърза оставка и нови избори), в областните центрове 58 на сто от анкетираните искат същото. В по-малките населени места обаче оставката се подкрепя от по-малко от половината анкетирани, но все пак със значителен относителен дял – 44% от живеещите в селата и 46% от живеещите в малки градове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
УжасТ!
165
2
 
15
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Към социологията трябва да се отнасяте винаги с огромно недоверие! - Владимир Илич Ленин! Интереси! Виждаме как цоцилози, които традиционно уж са против Герб, сега уклончиво отлагат края му, само защото техните ментори не са припознавани от хората като алтернатива! И започват внушенията за удобни бъдещи конфигурации със стари муцуни и Славчо Дългата Пенсия! Който се ослушва, нищо не прави освен да се *** и му дават рейтинг 3 пъти по висок от тези на ,,първа линия"!
164
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно поръчково изследване. Така зададени въпросите обслужват нечии интереси.Хората не желаят извънредни избори.И да хората искат реални промени.И не, хората не одобряват начина на протестите.
163
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой иска БСП? 2-3 блока и един квартал ли?
162
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Когато се прави ремонт е необходимо да бъдат изтърпени определени неудобства!"А ремонта на магия ли ше стане или става с труд? Как ще се оправи каквото и да било като пречите на хората да работят?Боко като спечели изборите колко още ще блокиртате кръстовищата? Завинаги ли?
161
5
 
5
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Всичко от тези показатели е с по 20% отгоре
160
9
 
16
 
! Отговори
stiling преди 3 години
Нема страшно, ние винаги сме недоволни от всичко и не виждаме положителните неща, които се случиха последните години.Контрабандните цигари са в пъти по-малко. Няма църни лелки да викат "цигари, цигари"Телефонни измами почти нула. Кражбите намаляха!Катаджии не клечат в храстите да спрат да вземат 20 лева а снимат и плащаш като неспазваш на държавата.Метро като слънце ви построиха в Софето.Разширяват околовръсното и строят Струма, Хемус, Ботевград-Видин.Влязохме в ЕРМ2.Слави ще ни оправи!
159
3
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До такъв си е българинаПрицнипно си прав, ама не разбирам думата "комуникациЙ" ...
158
4
 
13
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименАко твоят прадядо е бил роб, моят не е бил !!!Както Паисий, Софроний, Левски, Ботев и др. не са били роби , а образовани люде !!!А това, че по време на соц-а не е имало рушвети - абе ти май не си живял тогава !!!
157
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още от времето на турското робство в България хората за всяко едно нещо търсят връзки и дават рушвети за да могат да си свършат някаква работа. Чак след 1944 година това беше сведено до нормални за Европа стойности, но след 1989 година корупцията отново го върна, особено през последните 11 години управление на мутродемократите.
156
4
 
7
 
! Отговори
такъв си е българина преди 3 години
Пълни глупости, в 21-ви век в епохата на интернет, блокчейн, мобилни комуникаций, да ходиш да се виждаш с чиновници си е предпоставка за кпрупция. Препоръчвам ти да поживееш 1-2 години например в Англия, да видиш как хората са го направили. Там живеят мошеници от цял свят, но системата работи. Не може да няма никакъв контрол и да разчиташ на морала на бедния българин.
155
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То в селата останаха предимно избиратели на ГЕРБ. Нормално е интелигентните хора да искат предсрочни избори, а другите да не искат.
154
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 170Нямаше накачания за предишните. Това е проблемът. Нямаше наказание за комунистите, нямаше за наследниците им, нямаше за приватизацията, нямаше за 800-те дена неизпълнено обещание, нямаше за золумите на тройната коалиция, нямаше за орешарски ... а трябва!
153
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено! В селата не бяха виждали от 22-3 години подобрения, чак на втория мандат, заради европректите, започнаха някакви неща. Работа няма, ама има фонтанче ...
152
4
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименАко не ти е ясно, всички партии са един фол дренки !!!Така че ако сега протестираме срещу герб и "патрЕотите, то ако се избере бсп, а те са същите, ще се протестира и срещу тях след време !!!Всички партии трябва да се реорганизират или да изчезнат и да се появят нови партии !!!А член 1 пъри от КРБ, ако си ***, опитай се да го промениш, нали това имаш предвид !!!Стига вече комунизъм и социализъм от болшевишки тип !!!
151
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
75 години в България хората за всяко едно нещо търсят връзки и дават рушвети за да могат да си свършат някаква работа и сега точно това правителство било корумпирано.А предишните бяха много демократични и честни ! - или забравихте празните магазини и пенсиите по 3$ ?Системата която 75 години руши всички ценности не може да се промени за 10.Лесно се руши но трудно се гради !
150
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой какво иска се показва на избори, а не с поръчкова социология. В този ред на мисли миналата година имаше два пъти избори.
149
10
 
7
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Да строиш държавните служители по команда да гласуват за теб не е заблуда, а принуда. Аз не познавам нито един умен дето да гласува за ГЕРБ. Виж - пенсии и римляни гласуващи за тях бол."Това не е вярно просто. Погледни графики от първия мандат на ГЕРБ. Избирането на ГЕРБ беше наказателен вот, в който участваха много десни гласоподаватели, много интелигентни хора. Голямата измама на ГЕРБ е, че успяха да заблудят традиционно десните избиратели, че ще се "борят с комунистите". И така 3 мандата.
148
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Бойко в ги каза, че сте лош матриал, но понеже вие сте прoсти и той бил прoст, пак по неговите думи, затова си го избирате. Пък вие си повтаряйте, че сте ентелегентни - може пък да поумнеете.
147
3
 
11
 
! Отговори
Другари преди 3 години
До ГЕРБ е БСПА Радев, кой е?