Проф. Витанов: Епидемията в България бавно се свива

Достигнахме плато през август, но септември ситуацията може да се промени
12 авг 2020 08:55, Нели Христова
29
Проф. Витанов: Епидемията в България бавно се свива
Снимка: Pixabay

Базовото репродуктивно число на коронавирусът в България е 0,95, тоест е под 1. Това показва, че епидемията много бавно се свива. Броят на хората в България, които са се срещнали с коранавируса, расте бавно и в момента е около 110 000. Това съобщи пред БНТ математикът проф. Николай Витанов от Института по механика към БАН.

Още по темата
Той припомни, че през юли е очертал четири възможни варианта, като два са били малко вероятни.

"Единият, които се завъртя в медиите към края на миналия месец, беше 20 000 - тоест 14 000 в края на август и 20 000 в края на септември. Този вариант е пресметнат при 1,200 млн. българи, които не спазват мерките", обясни проф. Витанов.

Той допусна, че в края на месец август заразените с COVID-19 ще са към 16 000.

"Достигнахме платото за август, но идва септември и тогава отново ще се възможни няколко сценария", подчерта математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
9 часа - 26 коментара!ЗАТВАРЯЙ!Търси друго да кликат коментаторите!
24
1
 
3
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Свива ли се, сега вируса циркулира много повече от преди. Няма дисциплина , няма самосъзнание от хората. Това е. И вярвайте вирус има. Само при нас една камара хора заболяха за нула време. Бяхме на ПСР тест, а там възможността да хванеш е много голяма. Никакъв контрол и дистанция не се спазваха. Наблъскани като *** в коридора и болни, и здрави. За лични предпазни средства да не говорим. Хората на море, протести, ресторанти. И се хвалят че не носят маски. Големи герои! После оле к'во стана.
23
1
 
2
 
! Отговори
Велес преди 3 години
Всичките тези "математически модели" са едни балони, дето всеки си вкарва каквито си иска данни в зависимост от това, какво иска да докаже! Който има глава на раменете, сам може да си направи изводите, като види внесените данни и получените резултати! И тогава изпъква манипулацията, която по неизяснени причини искат да ни наложат! Ами, излезте, вижте, човек сам сред природата, и с маска!?! Или шофьор, сам и с маска! И съм забелязал...точно те са поддръжниците на ГЕРБ! Зомбирани, манипулирани!?!
22
6
 
6
 
! Отговори
аха преди 3 години
Тоя математик що си мисли че данните които му дават са верни. Фалшива пропаганда.
21
5
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Тая запетайка да иде да се учи от Мангъров
20
6
 
5
 
! Отговори
семейната структура преди 3 години
бан обезценява образователната ни система - кьораво и сакато с титла
19
1
 
6
 
! Отговори
личи му на преди 3 години
Мориарти, че е отчаян от глупостта Ганюва и затова призовава Шерлок Холмс.В България няма Шерлок Холмс, но е пълно с *** ***, тъй, че Мориарти неизбежно ще бъде изправен срещу питекантропщината ганювска, колкото и да се надява на друго.. Но той тоя сценарий май вече го е сметнал.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вариантите по принцип са безкрайно количество, в предвид колко точно е желаното приближение. Свеждат се до няколко само след ограничаване на възможните реакции от управленска гледна точка. Тези сценарий приливат един в друг, на база динамична промяна на поведението на влияещите фактори.Те са основата за конкретни управленски решения, без да са задължителни, щото модела не касае икономическите проблеми.И Витанов не е някакъв медиен консултант, а вероятно ръководител на екипа съставил модела.
17
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
....титлите не са това,което бяха......като всичко, впрочем......
16
4
 
9
 
! Отговори
До дъртия пръч преди 3 години
Като ги дават на кило тия титли, ти успя ли да вземеш някоя ?
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моделите се поръчват от епидемиолози, които консултират взаимните връзки и специфики, при напасване модела към конкретната област.------Консултират дръжки.Този човек е ***.Прогнозите му са винаги 3-4 варианта на развитие (даже не два) , от които логично единият се сбъдва. През останалото време умничи и плаши. Ако увисне на въжето за насаждане на психоза, светът няма да загуби абсолютно нищо.
14
3
 
8
 
! Отговори
Доц. Дамян Илиев преди 3 години
Всеки месец нов сценарий! А да не забравяме че наближава COVID-20! Приятно гледане!
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Която държава напише,че няма и се е преборила веднага и доставят и се появява пак вирус ковид-19.Как се случва това ако не е нарочно?Всичко е бизнес и то добре пресметнат.Нов бизнес е това!
12
6
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Това е силата на математиката. Без да си водопроводчик, решаваш задачи от основното училище по напълване на басейн и то в основното образование.Моделите се поръчват от епидемиолози, които консултират взаимните връзки и специфики, при напасване модела към конкретната област.Този начин на боравене с данни, е довел цивилизацията до сегашните познания. Проблема е само за тези които не познават висшето знание.
11
5
 
19
 
! Отговори
спрете се, бе! преди 3 години
Ако за ежегодния грип с десетки тежки усложнения се изписваха толкова статии, досега да сме се гътнали от хипохондрия.Човек живее толкова, колкото му е драснато в книгата горе.
10
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо още не познавам болен от ковид?
9
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово и безконтролно разпространение на ковид, бе стопирано с мерките и информационната кампания на НОЩ. ------Глупости. Броят на новозаразение е просто финкция от броя на трстовете - това е очевадно за всеки. И според това колко здраво народът стиска сопата, манипулират резултата в едната или в другата посока.
8
6
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
До 5Става въпрос за медицински проблем, не математически или физичен.Неуместно е хора, които са специалисти в съвсем други области да разясняват тия неща.Точно такива модели създават проблемите, защото са базирани на съвсем други науки. Както всички видяхме нито имаше масов мор, нито здравната система е имала някакви страшни проблеми.Та, моите уважения към професора, но нека си запази ценното мнение в своята сфера. Аман вече от специалисти по всичко!
7
8
 
11
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До До 3Некадърникът си е некадърник, с колкото и титли да се е сдобил. А титлите в Бг ги раздават на килограм и на всякакви хора с необходимите връзки.
6
6
 
3
 
! Отговори
ДртПрч преди 3 години
До До 3