Всеки трети новорегистриран безработен – готвач или сервитьор

Над 18% са останалите без работа в сферата на търговията
12 авг 2020 09:12, Елка Василева
66
Всеки трети новорегистриран безработен – готвач или сервитьор
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки трети новорегистриран безработен от началото на коронакризата у нас до момента е от ресторантьорството, хотелиерството или туризма. От тази сфера са общо 30,6% от входящия поток на новорегистрираните безработни в бюрата по труда.

Следващият най-засегнат сектор се оказва търговията с 18,1% безработни и преработващата промишленост с 15,6 на сто, пише "Монитор", като се позовава на Агенцията по заетостта (АЗ).

От агенцията прогнозираха ръст на безработицата през следващите месеци.

През есента някои сектори като туризъм, аграрен и част от преработващата промишленост намаляват обема си и това налага освобождаване на сезонните работници, което неминуемо води до традиционен ръст на безработицата, разясниха експертите от АЗ. Според оценките на агенцията този сезонен ръст в периода октомври-март се изчислява на 0,8-1,0 процентни пункта в периоди на растеж на икономиката и 1,0-2,2 пункта в периоди на рецесия.

Още по темата
Поради наличието на риск от втора вълна коронавирус и налагане на нови ограничителни мерки има вероятност сезонният есенен ръст на регистрираната безработица да надхвърли 1,5 пункта. Най-засегнатите сектори отново се очаква да бъдат ресторантьорство, търговия, транспорт, култура, спорт и развлечения, коментираха още от Агенцията по заетостта.

Във връзка с очаквания скок на безработицата през есенно-зимния период ще продължава реализирането на програми и мерки за заетост и обучение, включени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г., уточниха експертите. Те са насочени към неравностойните групи на пазара на труда, в това число - хора с трайни увреждания, продължително безработни или в предпенсионна възраст.

Чрез предоставяните преференции и програми работодателите могат да получат субсидии както за наемане на безработни от тези групи, така и за дуално обучение на хора без препитание, обучение за придобиване на ключови компетентности на наетия персонал, а също и за професионално обучение на безработни необходимо за дейността на съответното предприятие.

Агенцията по заетостта предоставя и финансови преференции и на безработните лица, с което стимулира тяхната мобилност или предприемачество. Ще продължава подкрепата за реинтеграция в заетост за останалите без работа вследствие от COVID-19.

Освен това чрез бюрата по труда ще продължи и насърчаването на работодателите да разкриват свободни работни места на първичния пазар на труда чрез директни контакти с работодатели и социални партньори и посещения на място. Чрез мобилни екипи, проактивно предлагане на профили на безработни лица, лично представяне на търсещите работа от    трудов посредник пред работодател обясниха от АЗ и добавиха, че ще продължи и организирането на дни на работодателя и трудови борси чрез услугите на кариерните центрове.

Агенцията по заетостта ще продължи и прилагането на трите последно въведени посреднически услуги "Мобилно бюро по труда", "Консултация и менторство след започване на работа", „Семеен трудов консултант”, петте подобрени съществуващи услуги и стандартизираните пакети от услуги за уязвимите групи на пазара на труда.

Осигурява се специализирана подкрепа на безработните, които имат затруднен достъп до активния пазар на труда. Ще се акцентира върху предлаганите услуги, които позволяват бърз преход към устойчива заетост, като развитие на умения за избор на професия, търсене на работа, представяне пред работодател, създаване на собствен кариерен план от безработното лице, обясниха още от агенцията. Експертите ще предоставят специализирани услуги посредством модул „Личностен профил на търсещо работа лице”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бавно но славно светът върви към ББД-безусловен базов доход! 20% от населението заети,всичко останало с подаяние стигащо единствено за хляб и вода!
15
2
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Всичките багеристи...фандромажии и асвалтаджии на Боко...работят.Що пара са...препрали по...пътищата знае само един Влади,ама той излез в...нелегалност.
14
4
 
6
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... скоро и "високообразованите" калинки...... Глупаво е да твърдиш, че са повече от работещите, а и 90%от така наречените чиновници взимат между 650 и 900 лева заплата. Ще има и съкращения наесен, но те ще обхванат не заетите щатове и навършилите пенсионна възраст, които сега не бързат да пенсионират. Така % на съкратени те ще изглежда по-голям.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11: а с каруца не може ли?
12
6
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Всеки 2ри на протеста е от туристическия бранш ...
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брокерите на имоти няма ли да пуснат пак статийка колко е стабилен пазара и че се избива народа да купува имоти от безработните си помощи.
10
5
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Веднага давам идея за бизнес - трябва ви фирма, бус и една хладилна чанта. Имаме вила, на която два пъти седмично идва бусче със стока и зарежда живущите и летовниците, няма магазин, няма нищо. Но носят само това, което те са закупили и изборът е малък, а продуктите не са хубави. И обикалят много махали. Според мен правят най-малко 200 лв. на ден от махала. Ако някой започне да обикаля махалите и носи и лекарства, и стоки по поръчка от промоциите, смятам, че ще има клиенти, може и транспорт
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се радеайте много, скоро и "високообразованите" калинки от администрацията, ще ривът. Не може администрацията да е колкото работещите и на всичко отгоре са "хоум офис"...
8
4
 
18
 
! Отговори
Св преди 3 години
Сервилна икономика на услугите. Да има ядене и пиенье, некоя сгодна женица и те това е. Банани поне да имаше (не че можем да отгледаме и стрък праз) да си го кажем направо - бананова република. И не ми се оправдавайте, че сме капацитет с ИТ-тата щото те са една капка мед в кацата с ла...на.
7
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до това води измисления политически грип
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дет се вика, кой за квото учил.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е шот са тпи.Даскалката като обясняваше тригонометрични те функции на дъската тия си чоплеха в носъ.Те ти булке Спасовден
4
2
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 3 години
Политиците , професорите и генералите нямат такива проблеми.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз работя и пак едвам ми стигат пари - да не говорим, че плажа е ликс, който няма да си позволя в този живот ! ...
2
3
 
3
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Много е добре,на нашето море.Тук действа закона Омерта,сгрешиш ли -с бетонни обевкив морето !!
1
1
 
10
 
! Отговори
роботещ беден преди 3 години
Гладен съм !