Всеки трети новорегистриран безработен – готвач или сервитьор

Над 18% са останалите без работа в сферата на търговията
12 авг 2020 09:12, Елка Василева
66
Всеки трети новорегистриран безработен – готвач или сервитьор
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки трети новорегистриран безработен от началото на коронакризата у нас до момента е от ресторантьорството, хотелиерството или туризма. От тази сфера са общо 30,6% от входящия поток на новорегистрираните безработни в бюрата по труда.

Следващият най-засегнат сектор се оказва търговията с 18,1% безработни и преработващата промишленост с 15,6 на сто, пише "Монитор", като се позовава на Агенцията по заетостта (АЗ).

От агенцията прогнозираха ръст на безработицата през следващите месеци.

През есента някои сектори като туризъм, аграрен и част от преработващата промишленост намаляват обема си и това налага освобождаване на сезонните работници, което неминуемо води до традиционен ръст на безработицата, разясниха експертите от АЗ. Според оценките на агенцията този сезонен ръст в периода октомври-март се изчислява на 0,8-1,0 процентни пункта в периоди на растеж на икономиката и 1,0-2,2 пункта в периоди на рецесия.

Още по темата
Поради наличието на риск от втора вълна коронавирус и налагане на нови ограничителни мерки има вероятност сезонният есенен ръст на регистрираната безработица да надхвърли 1,5 пункта. Най-засегнатите сектори отново се очаква да бъдат ресторантьорство, търговия, транспорт, култура, спорт и развлечения, коментираха още от Агенцията по заетостта.

Във връзка с очаквания скок на безработицата през есенно-зимния период ще продължава реализирането на програми и мерки за заетост и обучение, включени в Националния план за действие по заетостта за 2020 г., уточниха експертите. Те са насочени към неравностойните групи на пазара на труда, в това число - хора с трайни увреждания, продължително безработни или в предпенсионна възраст.

Чрез предоставяните преференции и програми работодателите могат да получат субсидии както за наемане на безработни от тези групи, така и за дуално обучение на хора без препитание, обучение за придобиване на ключови компетентности на наетия персонал, а също и за професионално обучение на безработни необходимо за дейността на съответното предприятие.

Агенцията по заетостта предоставя и финансови преференции и на безработните лица, с което стимулира тяхната мобилност или предприемачество. Ще продължава подкрепата за реинтеграция в заетост за останалите без работа вследствие от COVID-19.

Освен това чрез бюрата по труда ще продължи и насърчаването на работодателите да разкриват свободни работни места на първичния пазар на труда чрез директни контакти с работодатели и социални партньори и посещения на място. Чрез мобилни екипи, проактивно предлагане на профили на безработни лица, лично представяне на търсещите работа от    трудов посредник пред работодател обясниха от АЗ и добавиха, че ще продължи и организирането на дни на работодателя и трудови борси чрез услугите на кариерните центрове.

Агенцията по заетостта ще продължи и прилагането на трите последно въведени посреднически услуги "Мобилно бюро по труда", "Консултация и менторство след започване на работа", „Семеен трудов консултант”, петте подобрени съществуващи услуги и стандартизираните пакети от услуги за уязвимите групи на пазара на труда.

Осигурява се специализирана подкрепа на безработните, които имат затруднен достъп до активния пазар на труда. Ще се акцентира върху предлаганите услуги, които позволяват бърз преход към устойчива заетост, като развитие на умения за избор на професия, търсене на работа, представяне пред работодател, създаване на собствен кариерен план от безработното лице, обясниха още от агенцията. Експертите ще предоставят специализирани услуги посредством модул „Личностен профил на търсещо работа лице”.
 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво да кажа за тюфлеците на площада- те от кой са:)))))))))))))

По едно време бяха умни и красиви. Сега са просто дебели и отмъстителни:)))))))))))))))))
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Интересно- Ами да са учили колкото ИТ специалистите - от сервитьори програмист не става , но когато са учили много от тях са били бармани и готвачи,по голяма глупост от това ,че тези безработни изкарват парите на ИТ СПЕЦИАЛИСТИТЕ НЕ БЯХ ЧУВАЛ.
57
6
 
1
 
! Отговори
Интересно преди 1 месец
Интересно защо ИТ специалистите почти не усещат негативните последиците от кризата?
Работят си отвкъщи ,получават огромни заплати

Реално програмистите (програмистите са елитът сред ИТ специалистите) получават несъръзмерен достъп до информация и я използват да затвърдят позициите си на деспоти сред работническата класа

Винаги знаят кои индустрии са перспективни преди другите и могат да реагират и имат и средствата да мигрират

Реално сервитьорите страдат за да имат програмистите високи заплати
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миии ще продавам поста и това е. Дорде не стана на 18 няма зор.
Опитах по честния начин, старах се, работих, напуснах училище, да мога да работя повече, ама е па на!!!
55
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50

Да, нормално! Като бяха заплатите по 230 лева минималните, беше рентабилно, но лудостта, да се вдигнат до 610 лева съсипа всичко. По-добре беше, да позволят да има по 150 лева заплати, че да се наемата хора, да няма много, но да има за висчки ...
54
0
 
1
 
! Отговори
Кълвача преди 1 месец
Много се яде в тая държава.
53
0
 
6
 
! Отговори
Кан Крум преди 1 месец
Тая година - келнери и готвачи, догодина - калинки...
52
2
 
5
 
! Отговори
sa преди 1 месец
Не ги мислете, грешно е да им се дават пари,. когато няма туристи по добре затваряйте хотели, Безработните добре дош;и в селското стопанство.....
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, то беше ясно ,че ще са сервитьори. И за какво бяха тия циркове? И като се има предвид ,че са осигурявани на минимума. Колко недалновиден трябва да си, за да видиш , че не ти е там мястото и да помислиш за друго решение??
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 37
При земеделците вече се работи с машини.
Забравете за хора и животни в земеделието да орат с рало, да копат, плевят, поливат...
Това е било преди 30 год.
На земевладелеца вече не му трябват хора както в миналото.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Знае се! 46
Да, бе, да! Щото много се търсят ядрени физици в БГ!
Това се предлага на пазара на труда- сервитьори, готвачи, продавачки, шивачки, шофьори...
Администрацията и публичния сектор никой не ви съкращава. И изобщо хора на държавна работа няма съкратени. Да видим откъде ще им дойдат заплатите на зима, след като се очакват още повече безработни от частния сектор.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 36

Според новите ни приятели всички се оказаха неконкуретноспособни та ги съсипахме. При мазните кифтаци нема нужда от конкурентноспособност.
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чак сега ли са забелязали, че заетите в частния сектор основно са сервитьори, готвачи, бармани, продавачи, куриери? Другите много заети са тираджии, дограмаджии, шивачки и монтьори на щори. При нас се редуват- магазин(храни/ стоки), фризьорски салон, бързи кредити, аптека, кафене, магазин за щори и ламинат... пак магазин, фризьорски салон, кредити. кафене, аптека, щори и ламинат... Заводи има в Сф, Пловдив, Варна. Прованса кара на търговия и услуги. И хранителните магазини ще започнат да фалират
46
3
 
9
 
! Отговори
Знае се! преди 1 месец
Така е защото в България останаха само готвачи и сервитьори. При това положение няма как да бъдат регистрирани за безработни ядрени физици...
45
0
 
17
 
! Отговори
Мен преди 1 месец
Чакайте да дойде зимата... Ще ги видим и тия с имотите дето винаги щели да поскъпват.... Напролет започва голямата пързалка...
44
0
 
4
 
! Отговори
ваучермен преди 1 месец
Бира, SEX + ваучеризъм => вирус не ме спира за туризъм
43
1
 
3
 
! Отговори
слънчасъл преди 1 месец
Айде с ваучер на море !
42
1
 
15
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
По-добре е
изпотен от слънцето
на плажа,
околкото преуморен
и изкривен от работа,
да кажа.
41
0
 
10
 
! Отговори
кучешко кюфте преди 1 месец
търсим готвач - да може да пържи картофи, и да обръща кюфета на скарата. Спешно!
40
0
 
6
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
А как е в Швейцария, а? Що за аргумент е това твоето въобще