3/4 от работещите у нас сменят работата си заради ниско заплащане

Проучването е проведено сред 2460 работещи българи
14 авг 2020 11:00, Ния Христова
108
3/4 от работещите у нас сменят работата си заради ниско заплащане
Снимка: БГНЕС
Три четвърти от служителите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията. Това показва проучване на трудовия пазар, направено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН, предаде БНР. Анализът на данните трябва да бъде представен днес.
 
Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в някои определени сектори.
 
"Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща", казва председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.
 
Причина за напускане на работа най-често е ниската заплата в 73% от случаите. Останалите фактори също не са за подценяване, коментира Камелия Петкова от БАН.
 
"Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя".
 
Проучването е проведено сред 2460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбрах че някои фирми дават по 2000 лева на месец за 168 часа работа на седмица.
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли? Ай стига ве. Не знаехме. Не само сменят работата а направо хващат терминал 2.
70
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 28Въобще не ме разбра програмисте. Има много хора, които нямат възможност да учат, други нямат и качествата да го сторят. Всеки си има свой живот - спри да мериш хората с един аршин,защото те са зарлични! Тук не говорим ,че всички трябва да бъдат програмисти - аз напримир не бих могла да бъда, защото това не ми е интересно. Идеятата е всеки да получава необходимия минимум за нормален живот без значение програмист или овчар, тъй като всеки е важен.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търново подхванаха газопровода и взеха да предлагат 800лв, напоследък чувам вдигнали към 1300-1500лв,
68
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София 2-3 000 - моля престанете с тази лъжа, 800-1000лв
67
9
 
6
 
! Отговори
Шашкънин преди 3 години
Само глупаците и конете работят.
66
1
 
11
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Неразгадана загадка,на българската икономика.Той ни лъже,че ни плаща,ние го лъжем,че работим,а нещата не вървят,СТРАННО!!!
65
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работодателите в България имат желязна логика.Искат да купят най-евтиното да го продадат за най-много пари да не дадат на никого нищо и се чудят защо никой нищо не купува и не им върви бизнеса.Как да стане?
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да , сменят нископлатената работа в България с високоплатена работа на Запад .
63
2
 
18
 
! Отговори
Usa преди 3 години
За пет месеца работа в щатите преди година със статут h2b ,Доналд Тръмп ми превежда бонус стимулация 1200$ заради ковида кризата,представяте ли си?!?!?На обикновен работник от източна Европа за който не се знае абсолютно нищо.VIVA AMERIKA,а тука не могат да платят едни здравни осигуровки на хората останали без работа,сраммммммм,сраммммммм.
62
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е сайтовете за предлагане на работата да имат алгоритми и да блокират меко казано подигравателните предложения на голяма част от работодателте.Като не можете да си позволите работници сами бъдете такива.Наемат хора да им изкарват парите и вместо да са благодарни те се правят на заможни на техен гръб.И на всичкото отгоре възприемат даването на пари като безвъзмездно дарителство , а не откупуване на труд както е.
61
5
 
12
 
! Отговори
redordead преди 3 години
аз пък не сменям вече над 3 години, защото ми е спокойно и приятно в сегашната компания.Имам приятел, който бачкаше в склад, на непълни осигуровки, неплатена отпуска, ставаше в 5 сутринта - яко гърч, 6 дни в седмицата.Имаше късмета да си намери нормална работа, 5 дни, почива викендите, пълни осигуровки, допълнително здравно осигряване...и ми каза, че не може да повярва, че това съществува в България...просто, когато зациклиш в една гадна сфера и си мислиш наистина, няма нищо извън нея...
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Например работиш във ферма някъде в Западна Европа и си доволен , че спиш в колиба , но получаваш 50 евро на ден. Това е простотията наша.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕлиПо принцип да но дефакто тук е от трън на глог
58
0
 
15
 
! Отговори
ж преди 3 години
Не само ниско заплащане но и осигуровки на минимална заплата.Защо никъде не се казва това.
57
2
 
1
 
! Отговори
До ели преди 3 години
Смяната на работното място...ми наведоха главата от 4300 на 1200...лева...хитри мошенници са всичките
56
10
 
8
 
! Отговори
Az преди 3 години
Има картел на заплащането във всички сфери. Ако сте толкова умни и начетени, станете чорбаджий вие, защо им бачкате за жълти стотинки? Ако не в швейцарията ви чакат 5000 франка заплата и 4560 разходи. Не гледайте само колко взимат ама и колко са разходите ня живот. Защото в чужбината няма всеки ден в кръчмата с ракиите...
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що? Онзи ден се четеше друго... Че средната заплата била 1355 лв... До получаване на фиша .
54
5
 
7
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Защо този факт се приема като нещо отрицателно? Смяната на работното място е най-бързия начин да ти повишат заплащането, особено когато не си стигнал върховете на кариерата си или искаш лека преквалификация. Аз съм го правила по същите причини и в чужбина.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименнапротив в софето масово взимат по 700-800 лв.заплата и псотоянно тичат в провинцията при роднините да им дават пари та да си плащат сметките