3/4 от работещите у нас сменят работата си заради ниско заплащане

Проучването е проведено сред 2460 работещи българи
14 авг 2020 11:00, Ния Христова
108
3/4 от работещите у нас сменят работата си заради ниско заплащане
Снимка: БГНЕС
Три четвърти от служителите у нас сменят работното си място, заради ниския размер на възнагражденията. Това показва проучване на трудовия пазар, направено от Българската търговско-промишлена палата и Института по философия и социология на БАН, предаде БНР. Анализът на данните трябва да бъде представен днес.
 
Текучеството на работна сила е най-голямо при ниско квалифицирания труд в някои определени сектори.
 
"Преработващата промишленост, строителството, хотелиерство и ресторантьорство, транспорта също, в търговията виждаме, че има такова текучество. Тенденцията трудно се обръща", казва председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.
 
Причина за напускане на работа най-често е ниската заплата в 73% от случаите. Останалите фактори също не са за подценяване, коментира Камелия Петкова от БАН.
 
"Стресът на работното място се очертава като водеща причина за доброволно напускане. Друга причина - авторитарно ръководство и несправедливото признание на приноса на работника и не на последно място - лошото отношение от страна на ръководителя".
 
Проучването е проведено сред 2460 работещи българи, 750 работодатели, бизнес организации и 250 бюра по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как си сменят работата бе?Нали БСП-то казва, че няма работа, хората гладували?
31
14
 
7
 
! Отговори
Не е тайна преди 3 години
Не е тайна ,че единствените добре заплатени (не)обикновени служители в България са програмиститеИ тук е мястото да си зададем въпроса дали наистина са обикновени - това са хора застанали на пътя на потока на информацията и направляващия я в своя ползаРеално вече почти всички данни в света се пренасят в цифров вид - а който владее информацията владее всичкоПрограмистите имат високи заплати защото се възползват от ВАШИТЕ данни. Прогамистите са богати защоти се възползват от ВАС !!!
30
4
 
9
 
! Отговори
май имаш комплекси преди 3 години
До Програмист 28Ако действително мислиш, че с гугъл и из разни форуми се добива професионална квалификация, не искам да ползвам създадено от теб приложение. Действително звучиш неаргументирано и надменно.
29
0
 
8
 
! Отговори
До Шефче преди 3 години
Точно така, Шефче, евала. Не насилвай никой да ти бачка. Даже най-добре си бачкай и си се оправяй сам. Нека балъците си гонят по-високи заплати.
28
7
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 22Съгласен съм на половина. Тая половина че някой трябва да ми произведе храната - няма спор. Обичам да хапвам.Но другата половина - има гугъл, уикипедия, достъп до огромен безплатен ресурс от знания. Който има волята и желанието може да се квалифицира. Ама няма много такива. По-удобно е да си кон с капаци и да се оплакваш, да си измисляш глупости за семейна среда, общество, мафия, калинки и какво ли още не, вместо да седнеш да научиш нещо ново.
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
22 аз не съм програмист. Провеждам интервюта за работа при други.
26
0
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
До 24Мит ли е,че 2 500 000 са зад граница?!?
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20В тоя ред на мисли не може всички да се наврем в големите градове за по-голяма заплата и избор.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терминал 2 е предизборен мит. Той е масив изход за хора от микро градове и села, които отиват за 6 месеца да работят на полето и после 6 месеца или не работят в Бг или поработват на час и в същото време взимат социални помощи. Заради последните, дори да поработват, не излизат от статистиката и работодателите са в риск от проверки. Пловдивско примерно е пълно с такива.
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Силистра всички заведения карат персонала си да си плащат половината осигуровки - 60 лева Пишат че им дават 610 лева , реално им плащат 550 Като нямат работа, хората ги търпят тия мошеници
22
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 15Много е лесно да се каже пич, ама реално е въпрос на семейна среда и средства. Не всеки има шанса да се образова и да е конкурентно способен. Не всеки може да е програмист като теб, а не е и нужно. Ти също трябва да ядеш нещо и някой трябва да ти я произведе тази храна. Имай малко уважение към околните.
21
4
 
14
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
.....и накрая-терминал 2! Обаче,ако питате управляващите, всичко е по мед и масло!
20
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
18В малките градчета изборът за абсолютно всичко е ограничен. Но си прав.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На първо място при избор е заплатата, далеч назад е логистиката и местоположението, заедно с работното време (най-вече за семейни с деца). Колектив, шеф и социални придобивки почти не се гледат масово. Калинки по частни фирми не се назначават.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 14Не е баш така. В някои сектори избора е голям, също така и в големите градове. В малките градове и в определени сектори трудно с намира работа, без значение какво образование имаш.
17
1
 
26
 
! Отговори
не само у нас преди 3 години
По цял свят пландемията доведе до по-ниско заплащане - то това й беше целта. Привели глава, мислейки само за оцеляването си, да забравим всякакви идеи за по-добър живот - т.е., за разместване на пластовете. Обаче социалните архитекти с шапчиците не са изчислили правилно нещата - при предишния план с унищожаването на семейните ценности израсна непослушно поколение с отсъстващи бащи. Те не признават авторитети и са глезени от майките си. Те искат повече, искат го шумно и веднага.
16
2
 
12
 
! Отговори
Митко-любопитко преди 3 години
А не са ли 4/4 , особено тия ,които са уволнени ей-така , за да може някоя леворъка калинка да им заеме работното място !?
15
11
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 14Тези хора са имали избор да се образоват или не. И сега го имат.Ама така е по-лесно нали?Просто са направили своя избор, но това не им пречи да се оплакват.
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и много хора, особено без образование, които нямат избор. За тях винаги е било - взимат, каквото се дава. Но за тези, инвестирали в себе си, изборът е голям.
13
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е "новина" от три години. Доходите от частни фирми се промениха драстично последните 3 години. Най-голямата причина за смяна на работно място е по-доброто заплащане и от работодатели, които не са вдигнали заплатите, хората преминаха към останалите.