Държавата събира повече пари от винетки за леки коли

Повечето хора все по-често пътуват с уикенд-винетка
14 авг 2020 08:26, Елка Василева
16
Държавата събира повече пари от винетки за леки коли
Снимка: архив, БГНЕС

Коронакризата намали трафика по пътищата средно с 25% и толсистемата събира само около 40% от таксите, които беше планирано да събира. За сметка на това приходите от винетки за леки коли са се вдигнали.

Засега с 2-3%, но се очаква до края на годината ръстът да стигне 10% и вместо 270 млн. лв. както през 2019 г. от тях да се съберат над 300 млн. лв. Това съобщи членът на управителния съвет на пътната агенция проф. Олег Асенов пред „24 часа“.

Обяснението за приходите от винетки при намаляващ трафик е, че заради извънредното положение и контролните пунктове между областите повечето хора са се отказали от възможността да си купят годишна винетка, която им се вижда много скъпа и неоправдана. Те все по-често пътуват с уикенд-винетка, която обаче излиза много по-скъпо, нищо, че е по-евтина.

Последната неделя например от винетки са събрани 833 000 лева, докато във вторник - 631 000 лв. Тази разлика от около 30% никога не е била толкова висока, защото през последните години българинът свикна да си купува годишна винетка за кола.

Самата толсистема ще се изплати за около 5 години и вероятно още през този септември ще носи толкова приходи, колкото са и разходите за нея.
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нормално, камионите на Шиши са невидими за ТОЛ-а... Да не говорим, че никога няма да се изплати защото се очаква обща европейска Тол система от 2024, която е несъвместима със сегашната.
15
1
 
6
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Точно от бандата на ББ е всичко. Не го оправдавай/ освен ако не *** и ти с него/!
ББ управлява еднолично от 11г. Даже по времето на Орешака хорана на възлови места бяха на ББ. Да и преди него е имало делавери, ама размерите при него са мнооооооооого по-големи. Всички проблеми,които си посочил са на пътища,които са били в гаранция. Защо ББ не е поискал отстраняване на нередностите? Например защо 40те км. вълни на Тракия не ги направиха докато са в гаранция? Гаранцията изтече и поръчката тръгна
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Събира пари от виднетки и дава милиарди за остарели американски самолети.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
вероятно още през този септември ще носи толкова приходи, колкото са и разходите за нея.............................

А бяха обещания за много пари, с които пътищата ще станат перфектни.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Парите отиват в нощното шкафче на Тууулупа.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и да се напъвате - Бацоне до тука е отремонтирал(по няколко пъти) 5% от соц асфалтовата инфраструктура и е достроил няколко от соц проектите за нова такава. Голям успех за 10 години. Тъкмо още един век и може би ще успее да доремонтира всичко :)))
10
1
 
9
 
! Отговори
Заралия преди 1 месец
Всяка година отчитате по-високи приходи от винетки а пътищата вси по-лоши стават. Лъжите в приходите или много крадете?
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хм !?
Всезнайко, "вълните" на магистрала Тракия не са от "бандата последните 9 години". А са до 2007-ма. Гагаузовска работа. Прочети за скандалите около поръчката. "Батко и братко"не са от бандата последните 9 години. Парите за ремонта на осветлението в тунел Топли дол ги прибраха едни честни хорица 2013-та. Падна при служебното на Радев и уби жена. Обвиниха "бандата". При "бандата" най-малко се краде. Видин-Враца се сцепи по осевата и пропадна още първата година. Не е от "бандата".
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До младен
Точно при Бойчиновци стария път железен. Новия, по-прекия от 80-те на нищо не прилича и колко ремонти му правиха. Та Вожда за съжаление е много прав. Личните ми наблюдения за строителсвото на всичко от началото на 80-те е мазало. До нас, виадукта на магистрала Тракия в какъв вид бе. Това лято как го промениха. Те и Юж.Корея яко крадат. Пък виж ги къде са сега. Ами дай щото други крадат, а ти не можеш нищо да не се променя. Плаща този който ползва! И повече контрол му е майката.
7
0
 
2
 
! Отговори
Ммда преди 1 месец
И автосервизите също.
6
4
 
7
 
! Отговори
младен преди 1 месец
До 2

Проблема е в краденето когато правят пътищата, не в това че няма пари, пари има.
И с тия мантри на вожда ти че преди 40г ги правели некачествено си ги заври знаеш къде. Пътища от преди 40г-50г са 10 пъти по-здрави и по-качествено направени от сега.
5
1
 
18
 
! Отговори
niki преди 1 месец
Нормално, нито един полицай до въвеждането на електронните винетки не си купуваше винетка. Те са като мафия, от техните ли си - не те закачат.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демек скоро ще увеличат винетните такси, на това ми намирисва!
3
6
 
21
 
! Отговори
Хм !? преди 1 месец
Държавата? Не държавата, а бандитската групировка от мутри, която управлява повече от 10 години. По 9 кожи съдират. А цената на винетката е с повече от 4 пъти по-голяма от пазарно необходимата. Но важното е, че на народа това се харесва.
2
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто цените за толсистемата са ниски и обхвата е малък. А заради камерите много тарикати с леки коли са започнали да си купуват краткосрочни винетки. Което не са правили преди заради слабия контрол. Можеш да дадеш 10лв.на ден за 2 кутии цигари. Но да си платиш 93лв.за това, че ползваш пътя цяла година и той иска поддръжка ти е скъпо. Ама пътищата били. Пътищата са така защото преди 40-50 са построени некачествено и не са поддържани. Трябва да се започне от някъде. Виадуктите бяха пред падане!
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ушеви сега купуват винетки. Преди това, отлепяха, залепяха, плюнчеха, карти показваха. Ей съсипаха я тая държава.