Данъчните проверяват и търговията по куриер

Погват и за обороти между 2000 лв. и 5000 лв.
17 авг 2020 08:08, Елка Василева
59
Данъчните проверяват и търговията по куриер
Снимка: "Труд"

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) звънят по телефона на физически лица, които не се обявили в годишната си данъчна декларация за 2019 г. приходи от онлайн продажби с наложен платеж чрез куриерски фирми.

Данъчните учтиво питат дали е възможно хората да са пропуснали да обявят данните или може да докажат, че продадените артикули с наложен платеж са били лични вещи, пише “Труд”, като се позовава на свои източници.

Онлайн търговците, които оперират на пазара като физически лица, трябва да обявят доходите си от продажби чрез куриерски пратки в своята годишна данъчна декларация, която се подава до края на април, и да платят данък върху сумата.

Много от търговците в сивия сектор обаче, не го правят. Още миналата година с промени в Закона за пощенските услуги задължиха куриерските фирми и пощите да събират данни за всички изплатени суми на онлайн търговците чрез т. нар. наложен платеж или пощенски превод и да ги предават на НАП или друг държавен орган, поискал информацията. Ако куриерите откажат да дадат данни или предоставят грешни, ги грози санкция от 500 лв. до 2500 лв.

Данъчните не налагат веднага глоби на нарушителите, а им дават възможност да поискат от куриерските фирми справка за получените средства, която се издава в срок до 5 работни дни, струва 12 лв. и се получава по пощата. Данъчните уточняват, че след получаване на справката онлайн търговците трябва да се свържат със счетоводител, който да ги консултира как да направят промени в данъчната си декларация.

До момента данъчните търсеха хора с оборот над 10 хил. лв., докато акцията в момента е за доста по-малки суми - годишен оборот от 2000 лв. до 5000 лв. Законът дава възможност при укриване на доходи от граждани да бъде наложена глоба до 1000 лв., като освен това хората пак трябва да си платят дължимия данък заедно с лихвите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продадох си стария Macbook, взех му 1800 лева, което беше пак с 200 лева под пазарната за момента цена, а като нове беше 3600, а тея, моля те ме съсипаха. Фирма да съм имал. ДДС да съм плащал. ЕТ да съм бил. Търговски регистър. АЛОУУУУУУУУ! Продава лична вещ, от която нямам нужда. Не, не съм я купил, подариха ми го от работа, като му изтече гаранцията, вид бонус. Тъй като нямах нужда от него, какво да го правя? Да седи на шкафа и д аси изгуби стойността? Или да набутам 1000+ лева за регистрации?
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До овциква търговия бе, 167 лв. на месец са 5-6 лв. на ден оборот, в най-добрия случай 3 лв. печалба -един хляб и едно кисело мляко. До там ли паднахте бе
29
3
 
18
 
! Отговори
ганьо преди 3 години
и на мен ми звъняха в четвъртък2000 лв съм ги натрупал с продажбата на 1 часовник, телефон и 3-4 дребни нещакакъв бизнес, тия са ненормални
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката е зле и ще компенсират с данъци, глоби, санкции...
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До овци 29Не можеш да търгуваш безразборно ли? Търговците по кооперативните пазари издават ли касови бележки? Как се отчитат и кой ги проверява? Наредили кашони с банани, портокали, лимони... може би са земеделски производители и си ги берат от задния двор...
26
0
 
18
 
! Отговори
Койчефф преди 3 години
Как ще докажа, че вазите, шивашката машина, газовия котлон, секцията от комунизма са мои? Защо трябва да плащам за справка, която НАП иска, те да си се разбират с куриера, нали имат постоянен мониторинг? Да не говорим, че много хора си внасят техника извън ЕС, ползват я малко и след това я продават. Само създаваме калабалък за дребния потребител. Междувременно доказаната измамница МЕГЗ има 50+ фирми, за да скатава ДДС.
25
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея ме интересува дали не са изгладнели! И какво аз продадох 2 чифта гуми с джанти и 2 лични телефона и се връзва над 2000 и ще ме търсят така ли? Дребни душици, на които Герб е поръчал да тормозят хората и да вземат всяка стотинка. Какво са 2000 лв на година? 1000 евро!!! По 80 евро на месец! Уау, вземете ми и гащите че съм взел 2к от лични вещи! Смешници!
24
1
 
20
 
! Отговори
Финансист преди 3 години
Значи ако продаваш над 166 лева на месец трябва да се занимаваш с данъчни. Стотинкаджии.
23
1
 
21
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Да кажем максимум 100 хил.търговци,което е нереално. По 2000 лв.оборот с 20% ДДС....дефакто 40 млн.условно. А това ,че Горанов ,Бойко ,Менда и компания ,не събраха 700млн.от хазарта,някак си данъчните го пропуснаха. Да завъртят един телефон на Влади,да го питат къде са тези 700 млн.
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм чул в Германия на битпазар или в Ebay ако продадеш нещо да му платиш данък.
21
1
 
29
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
При условие че съм си купил нещо -примерно велосипед- значи съм си платил ДДС а магазина е платил Данък Печалба - и един ден го продам по Еконта и -после ПАК ТРЯБВА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪК ПЕЧАЛБА?? СТРАННО!
20
1
 
17
 
! Отговори
Каскет преди 3 години
Моите лични вещи са ми в нощното шкафче, не ме закачай те!
19
3
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Има касови бонове които за няколко месеца избледняват! _Затова ги снимайте!
18
1
 
20
 
! Отговори
Дебелян Глиганеевски преди 3 години
Има да се учите от батко си Делян, със стария опел и живеещ под наем . Пазете си касовите бонове, да доказвате че веща е лична. Добре ли е, мишоци?
17
1
 
30
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Скубането на бедняци тече с Пълна Сила- Хазната е празна и требе да се краде!! Очаквам данък на ел тротинетките и пътна такса -щото ползват алеите!! Държава с Бирническа Хашлашка политика -доникъде няма да стигне!! -Преди време искаха да слагат водомери на кладенците -щото водата била държавна!! Вс едно те са ви направили кладенец в двора!!
16
3
 
15
 
! Отговори
Данък върху данък преди 3 години
То жалкото и страшно бъдеще се очертаваше още преди влизането в НАТО и ЕС, обаче в софето го търпяхте тулупа и като секретар на МВР и като кмет, а сега, след като сф се напълни със цъpвyли от половината страна, гражданските протести били слаби и местните ceляни не ги подкрепяли.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не е доволен, да излиза на улицата! Иначе ви чака гладна смърт. Никаква милост за тези, които се гърчат, но не смеят да се противопоставят на герб! Нито стотинка не давам за просия , смс-и и благорворителност! Всички на улицата! Свободата не иска рев, иска Караджата!
14
21
 
8
 
! Отговори
Келеш преди 3 години
Крайно време е да погнат всичките незаконни търговци от facebook, instagram и т.н. Да започнат да си плащат данъците, а не да хитруват!
13
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кюлчетата на Тиквата кога ще ги проверите? НАП са герберастки ***, пълна чистка и съкращения на макс догодина!
12
2
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Един велосипед и един телефон правят над 2000 лв -И какво ?/ Трябва да платя Данък печалба ?? Пародия!! В Италия една *** чанта на някоя Световна Марка е от 500 до 2000 евро и нагоре- За какъв стандарт говорим?? Да търсиш някой който е продал нещо за 1000 евро))) Направо Жалка държава!! А Кюлчетата си седят в "Тишината"