Данъчните проверяват и търговията по куриер

Погват и за обороти между 2000 лв. и 5000 лв.
17 авг 2020 08:08, Елка Василева
59
Данъчните проверяват и търговията по куриер
Снимка: "Труд"

Служители на Националната агенция за приходите (НАП) звънят по телефона на физически лица, които не се обявили в годишната си данъчна декларация за 2019 г. приходи от онлайн продажби с наложен платеж чрез куриерски фирми.

Данъчните учтиво питат дали е възможно хората да са пропуснали да обявят данните или може да докажат, че продадените артикули с наложен платеж са били лични вещи, пише “Труд”, като се позовава на свои източници.

Онлайн търговците, които оперират на пазара като физически лица, трябва да обявят доходите си от продажби чрез куриерски пратки в своята годишна данъчна декларация, която се подава до края на април, и да платят данък върху сумата.

Много от търговците в сивия сектор обаче, не го правят. Още миналата година с промени в Закона за пощенските услуги задължиха куриерските фирми и пощите да събират данни за всички изплатени суми на онлайн търговците чрез т. нар. наложен платеж или пощенски превод и да ги предават на НАП или друг държавен орган, поискал информацията. Ако куриерите откажат да дадат данни или предоставят грешни, ги грози санкция от 500 лв. до 2500 лв.

Данъчните не налагат веднага глоби на нарушителите, а им дават възможност да поискат от куриерските фирми справка за получените средства, която се издава в срок до 5 работни дни, струва 12 лв. и се получава по пощата. Данъчните уточняват, че след получаване на справката онлайн търговците трябва да се свържат със счетоводител, който да ги консултира как да направят промени в данъчната си декларация.

До момента данъчните търсеха хора с оборот над 10 хил. лв., докато акцията в момента е за доста по-малки суми - годишен оборот от 2000 лв. до 5000 лв. Законът дава възможност при укриване на доходи от граждани да бъде наложена глоба до 1000 лв., като освен това хората пак трябва да си платят дължимия данък заедно с лихвите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
26
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Трагедия! Карат горките хорица да си плащат данъците! Нечувано!Аман от Андрешковци в тая страна. Иначе рев за пътища, детски градини, социални помощи, образование, здравеопазване и какво ли още не, ама ако може друг да го плаща!Да ви разцепят само!
10
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трагедия. Фалирала държава управлявана от мафия. Инфлация. Рекет . Корупция. Бедност за по голямата част от населението. Тези на заплата не си дават сметка как ще живеят когато дойде време за пенсия. Не мислят къде ще се лекуват ако стане нещо. Много лекарства не се намират тука и трябва да ги търсим в чужбина. Потушават протеста защото всеки го поддържа дистанционно. Помощ не се вижда . Жалко и страшно бъдеще ни чака.
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко дължеше Божков на държавата?Колко време държавата не е искала/ изисквала данъчни те му свидетелства?А сега искат бизнес до 2000 лв. да облагат с данък! Крадлива не правова държава!Всяка нормална държава има така наречения данъчен цокъл р.е. под него не се облага с данък! Германия е 17500? на човек/Година, в Чехия са 600000 крони т.е. ако имаш годишен доход от 1000000 плащаш данък върху 400000 крони!
8
2
 
14
 
! Отговори
Tmipazi преди 3 години
Е мен един апарат ми е над лимита. Данъчните защо смаи не си вземат справката? Какъв е този рекет 12 лева към куриера. Аз си имам профил и мога да им разпечатам всичко от там за без пари.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пропаднала държава с *** народ гледащ и блеещ докато го стрижат
6
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е какъв е тоя бизнес с 2000 лв. годишен оборот, изпразват хазната ударно, после се чудят от къде да я пълнят. Ако си решил да продаваш стари, ненужни вещи със сигурност ще надхвърлиш тая сума, трябва да си пазя фактурите за всяка дреболия ли?
5
1
 
38
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
До 4,ми то и на Доганя по скица и план всичко е незаконно.Но защо да не тормозим хората,които примерно се пренасят в нов апартамент и си разпродават вещите от стария.За това всички ненавиждат държавният апарат.Няма справедливост.
4
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то не става 15 години да возиш нелегално, по неразрешен път - все някога трябва да ги подкарат. Аз затова с наложен платеж не купувам нищо
3
4
 
46
 
! Отговори
дДС преди 3 години
Точно така, убийте всякакъв дребен и вреден бизнес, а големите "бизнесмени" с данъчни задължения за милиони (примерно 700 млн.), могат спокойно да си ходят в Дубай.
2
3
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
И за това вече има дори нелегални куриери.Което вече обаче няма как да хванете защото все още не е забранено,да се пътува м-у населените места.Въпреки,че за малко успяхте ,да забраните.Рестрикциите са ви големи в държавата.Данъците са под път и над път.Логично няма да се случи.
1
3
 
27
 
! Отговори
До данъчните преди 3 години
Я почвайте първо от НС, там като влезнете нЕма излизане!Години нЕма да ви стигнат, като се разровите.Ако бръкнете пък и в лаиното на лойко, майко как ще засмърди!