Домашната лютеница по-скъпа от миналата година - с 60 ст. за бурканче

Тя струва повече и от купешката, но в нея няма консерванти и нишесте
17 авг 2020 07:08, Елка Василева
75
Домашната лютеница по-скъпа от миналата година - с 60 ст. за бурканче
Снимка: архив, БГНЕС

Поне 2,40 лева излиза домашен буркан лютеница с големина около 300 мл. Това показват изчисления на “Труд” по цените на едро на зеленчуците за последната седмица, публикувани на сайта на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Според данните цената на любимата на българина зимнина ще е по-висока спрямо миналата година. При рецепта, която включва 10 кг червени чушки, 4 кг патладжан, 7 кг домати, чаена чаша олио, 3 супени лъжици сол, черен пипер, захар и кимион на вкус от сместа излизат около 12-15 малки бурканчета.

Общият бюджет според цените на зеленчуците и другите необходими продукти излиза около 35 лева или 2,40 - 2,90 лева за буркан.

В случай, че не разполагате със стъклените съдове от предходни години, трябва да добавите около 10 лева отгоре и тогава лютеницата излиза от 3 до 3,75 лева за буркан.

Предвид няколкото часа усилия цената не е много по-различна от тази в магазина, за сметка на това сте сигурни, че продукцията не съдържа оцветители, консерванти, завишено количество захар, картофено нишесте или царевично нишесте, каквито присъстват в повечето купешки марки лютеница.

Според браншовия стандарт за добавяне на нишесте то може да е до 2,5 на сто от съдържанието на бурканчето с лютеница, което купувате от магазина. Най-евтината лютеница на промоция в магазина излиза около 1,20 лева за бурканче.

Ако искате да направите зимнината по-изгодно, можете да изчакате с направата й до септември, когато се очаква, че цените на чушките и доматите ще бъде още по-ниска.

През последната седмица обаче червеният пипер е поскъпнал с близо 10 на сто на едро и се търгува средно за 1,87 лева за килограм. В средата на август миналата година цената на чушките е била между 80 ст и 1,40 лв./кг. Доматите пък през този период на 2019 г.- са се търгували от 1,20 до 1,60 на килограм, докато тази година на едро вървят средно по около 1,50 лв./кг. Цената на патладжана в момента е левче за килограм. При тези цени през миналата година направата на бурканче домашна лютеница е струвала около 1,80-2,25 лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТСъжалявам, но в Уикипедия всичките тези чушки са вариант на пипера. Оправете го, ако това е толкова важно за вас. Но, доколкото знам, и ботаниците смятат всичките чушки за пипер (да не се бърка с черния пипер, който е от друго семейство растения).
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Стоян Карагенов от Силистра/Калипетрово и коли и жилища краде и части на коли подменя със стари и фалшиви, но на семейството му недейте наврежда там да му отмъщавате, защото истинският Стоян не го познавате, на когото са му отнели жилището в Силистра някакви ту..р..ци, и брат му е подменен, а децата са на истинския Стоян и свестни и хубави деца, на него само си отмъстете, и жилището му недейте закача, защото то е на семейството на истинския Стоян, истинският Стоян много отдавна е изцялоПодме
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
проба
22
0
 
10
 
! Отговори
смок преди 3 години
Домашната винаги е била по-скъпа от бълвоча в магазина. Важното е, че в нея не слагам ***!
21
0
 
6
 
! Отговори
Не купувам готова преди 3 години
Първо, не е вярно, че излизат 4,5кг.Второ,в готовата има какъв ли не ***.Мръсотията отделно,знам го от бригадите едно време и едва ли и сега ще измият всяка чушка поотделно.Ама то минавало през огън.После може и да хруска от песъчинки.Трето,кефът е голям,като сам си го направиш.Можеш да я направиш на 2 пъти с по-малки количества.Последно,през зимата имаш гарантирани витамини без Е-та,ме-та и нишестета.Е,трябва да се потрудиш, а готовото -каквото ти сложат.Всеки сам избира
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВарненецА камбите и чорбаджийските чушки как ги класифицираш?
19
2
 
2
 
! Отговори
До Варненец преди 3 години
Бегай бе гагаузин, говори си там селския диалект и не ни занимавай хората, които искаме да изчистим българският език
18
3
 
2
 
! Отговори
да ама не преди 3 години
То и лютеницата не е лютива а сладка и, но се нарича така .Германците обаче я наричат мармалад от чушки , което е по-близо до истината ,защото се слага и захар .
17
2
 
0
 
! Отговори
До Варненец преди 3 години
Запознал съм се отдавна, все пак образованието не съм го получил на къра, за разлика от теб
16
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 3 години
Варненецът е прав названието пипер произлиза от бибер-т.е. от индийския пипер.Вероятно първите чушки донесени от латинска Америка са били халапеньо -лютиви , поради което е възникнало и това название пипер за чушките, които дори са сладки
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе аграри, колко пъти да ви казвам, "пипер" не е българска дума. Чушка е българската. *** то верно по Варна сте все гагаузи
14
3
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Като си помисля колко бавно се прави и колко бързо се яде, изобщо не ми се захваща. Това е като пържените тиквички бавно стават бързо свършват
13
3
 
1
 
! Отговори
До Варненец преди 3 години
Вземи се поограмоти малко, виж произхода на думите, на бързо ще си оправиш аграрния диалект
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВарненецВече няма значение, дали ще се наричат чушки или пипер. Това е като с боба и фасула. Чушките и фасулът са с произход Централна и Латинска Америка. Преди ги е нямало в Европа. В Европа е имало черен пипер (внос от Индия) и бакла (= боб). Затова е по правилно сегашните пиперки да са чушки, а бобът да е фасул. Но вече никой не прави разлика.
11
1
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Да направиш собствена лютеница си струва само ако имаш достъп до евтина/безплатна суровина,свободно време и/или си фен на истинската храна.Също ако приемаш това занимание като забавление(в което също има смисъл).Иначе това,което се продава за лютеница в 95% от случаите НЕ е такава въобще,а в останалите 5% се доближава,но си е доста скъпа.
10
4
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Демек, поскъпване на цените с 33%.Колко казва пропагандата на тиквата, че са се вдигнали заплатите?
9
10
 
5
 
! Отговори
??? преди 3 години
Кой ти има време за такива чудеса.Вкусно е ,ама да се заробиш дни наред над една тава.Българинът живее за да плю**ска и пие.По- добре да учи и да се усъвършенства, вместо да се вживява толкова в едни манджи, защото после реве ,че е ниско платен и няма работа.Лютеници ,буркани, наденици и т.н., часове и дни наред труд ,само за едното ядене-луда работа.
8
2
 
3
 
! Отговори
Стоянка преди 3 години
Аз всякой месец бъркам лютеницата около 15 то число, има за около 5 дена. Койт иска бес пари да заповяда
7
0
 
12
 
! Отговори
az преди 3 години
цената е същата като миналата година( ако не броим труда - безплатно) - всичко е от градината , единствено олио + подправки са от магазина . Ако се опитвате с купени/пластмасови домати да направите лютеница , да знаете ,че няма да се получи .
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-скъпо е за тези които купуват продуктите за лютеницата, за тези които сами си ги отглеждат гърбенето си е същото.