Политолози: Имаме революционна обстановка в момента!

Трябва ли да се променя Конституцията?
Обновена: 20 авг 2020 22:08 | 20 авг 2020 22:07, Веселина Йорданова
116

"Властта води война с всички средства и те са позволени, откакто съществува отношението "власт". Свидетели сме на една крайно обострена обществена среда, радикализация, която съвсем умишлено беше водена и градираше, за да се стигне до такава степен на политизация, че да изчезне диалогът. Имаме революционна обстановка, в която един конституционен дебат има отказ да се води. Не е невъзможен да се води, но има отказ, и то от страна на президента", каза политологът Цветанка Андреева за "Денят ON AIR".

Според другия политолог - Анастас Стефанов, политическият диалог през последните години не се характеризира с изключително високо ниво.

"Ние функционираме в режим на политическа конфронтация от години, която замества дефицита на политическия диалог, така че не е много изненадващ режимът, който е в момента. Да, той е с по-радикален характер, може да окачествим политическият процес като кризисен. Има отчужденост между елит и общество. Елитът трябва да се търси в институциите и от него да излиза политическата власт, насоката и движението на нашето общество, но друг е въпросът това доколко ефективно се случва", коментира Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Андреева смята, че конституционният дебат не е нещо, което е кротко и мирно.

"Това често е един много остър сблъсък на различни виждания за настоящето и бъдещето. Идеята да се зачеркне полето на конституционния дебат е да бъде заменен от един хаос", допълни тя.

Стефанов припомни, че само преди месец имаше и вот на недоверие.

"Създателите на настоящата Конституция къде закономерно, къде умишлено, са предвидили това квалифицирано мнозинство, за да не може току-така да се посяга на основния закон. Злините на политическия процес далеч не се крият зад буквите на сегашната Конституция, те са крият в детайлите. Много е важно кой е по върховете на институциите, кои са хората в парламента, които произвеждат това законодателство. Защо парламентаризмът в България е доведен до тези ниски нива", каза още политологът.

Според него през последните десетилетия сме свидетели на процес, който е натрупал образа на парламента като един всеобхватен образ на лошия елит.

"Това е процес, който през последните 30 години, тази институция от различните правителства е била изпомпвана - дали от Министерския съвет, дали от различни лобистки закони, прокарвани от група народни представители", категоричен е Стефанов.

Цветанка Андреева подчерта, че има неща в Конституцията, които трябва да бъдат "пипнати".

"Тя не се спазва, не се използва с дух и съдържание. Ние виждаме парламент с ниско доверие, защото центърът на властта често се измества от парламента. Там няма ярки политически сблъсъци, които трябва да са много характерни за живота на парламентаризма. Институциите деградират, особено към края на един мандат. В момента Радев, ако цели да има правителство, той трябва да знае, че неговият кабинет може да бъде само служебен, не политически. Няма как той да има легитимна власт в нашата страна, ако ще прави политически кабинет", добави тя.


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
12
 
8
 
! Отговори
Време за промяна преди 1 месец
Най-лошият сценарий би бил ако лидерите на протестиращите започнат да воюват помежду си за това кой да води "бащината дружина". Първо трябва да се отстрани ГЕРБ от властта, а след това, когато се стабилизира политическата обстановка, нека се делят на леви и десни. Започнат ли да се делят сега, ще ни докарат още веднъж правителство на Бойко.
97
7
 
10
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 месец
Какво ми говорите за политика и партии, след като не е имало в бг нито едни честни и нормални избори за всякакъв вид власт,всяка партия си купува по един или друг начин гласоподавателите,без изключение,седнали ръка да ми философстват, Боко ми каза че вие сте лош човешки материал
96
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия от '89 силносе надяват и силно действат следващата промяна да е след сто години. Захапали са яко як кокал. Протестите са някакъв камуфлаж. Иначе, вдеки знае, че колкото и да му викаш на кучето, то не пуска кокала. Тоест, каква е картинката зад паравана на ротестчетата, протестченцатататата6?
95
11
 
4
 
! Отговори
Интелигентен преди 1 месец
Вярно е!Имаме революционна ситуация."Върховете не искат(И НЕ ИСКАТ,ПРОТИВЯТ СЕ,-ТЪПИ И НЕОБЯСНИМО ОПЪРНИЧАВИ),а низините не могат."(Ел.И.Ленин),-низините НЯМАТ,така НУЖНОТО ИМ ОРЪЖИЕ.А революция-без оръжие........ -"...не могат....".По-лесното и ефективно,за излизане от тази Революционна ситуация е;Да бъде убит диктаторът Бойко Борисов,след това Констит.съд да ЗАКРИЕ,ДА ЛИКВИДИРА И ОТПИШЕ П.П.ГЕРБ и да й забрани понататъшна дейност и....ВСИЧКО В ДУРЖАВАТА ЩЕ СЕ УТАЛОЖИ И НОРМАЛИЗИРА,-без Мафия.
94
13
 
0
 
! Отговори
Алтернатива има преди 1 месец
Алтернатива има. Нито Слави, нито БСП, нито десните могат сами да отстранят ГЕРБ. Нужно е единодействие. Нека левите си останат леви, а десните - десни. Но в името на стабилността може да се наложи да направят едно експертно правителство като на Димитър Попов през 1990г. Сега ГЕРБ се е слял с държавата, трябва да ги разделим. Когато се стабилизира политическата обстановка ще управляват тези, които имат по-голяма подкрепа.
93
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Първият етап трудно подсказва какъв ще е следващият. Това сега е някакво хаотично начало на доста дълъг път. Разбира се, вълните ще преобръщат редиците и днешните първи водачи на протеста ще отпаднат, ще идват нови, ще се променя неведнъж и темата на протеста. Времето е в протестите и протестите са във времето. Панта рей. Кой може да гарантира, че палачинката на протеста няма да се обърне? Той поначало е безидеен, без визия за утре.Всеки 24 часа идва едно ново утре. Нов ден - нов късмет.
92
9
 
9
 
! Отговори
Раптър преди 1 месец
До 94 Такаа..... гербоухо, българите ви ненавиждат безплатно... и млади и стари
91
14
 
11
 
! Отговори
Такааа преди 1 месец
Изключително атрактивни протести.
За 42 дена, при пълен комфорт, протестиращите протестиращите стават все по-малко и по-малко.
Стигна се дотам, че трябва да тормозят хората, за да привлекат внимание.
Младите хора за които твърдите, вече не са на протеста.
младите лидери бяха изгонени от сегашните водачи още на третия ден.
Малкото останали там, съдейки по коментарите им, са хора които живеят само и единствено във Фейсбук.
И обиждайки останалите шест милиона българи, няма да спечелите подкрепа
90
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия атрактивни протести са (вероятно) само прелюдия към сгромолясването на невидима мощна лавина, която неспасяемо ще промени политическия пейзаж
и социалните структури. С палатки, бира, барбекю, шествия, вувузели, домати, вйца и с целия реквизит на "улицата" се дава гласност на първите събудили се с все още неясното предчувствие за лавината. А спящите все още сладък сън?
Кой както е с чипа.
89
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"И какво сега-искате да ни убедите, че е изключително важно изборите да са по Коледа, и в никакъв случай през Март."

----
Ами не, няма никакво значение дали ще са по Коледа или през март,и не виждам някой да убеждава някого в това. Има значение съвсем друго - дали изборите ще са сравнително честни (машинно гласуване, изчистени избирателни списъци, без купени гласове и пр.). Или ще са както ДОСЕГА. Ако са през март-ще са както досега. Тоест, ще продължив да живеем както досега. Това ли искаме?!
88
4
 
11
 
! Отговори
обикновен преди 1 месец
Политолог, който смята себе си за професионалист и има съответния ценз (образование и диплома) и говори за наличие на 'революцоонни' елементи в протестите или революционна обстановка е - ПЛАТЕН ЛЪ.ЖЕЦ, необективен, неосведомен или НЕКОМПЕТЕНТЕН!
87
14
 
10
 
! Отговори
Един,не прост преди 1 месец
Оставка веднага бе тръстики
86
15
 
12
 
! Отговори
ДО ВСИЧКИ ЛУДИ! преди 1 месец
Герберасти прости МЛЪК!
85
16
 
14
 
! Отговори
Барни Ръбъл преди 1 месец
О С Т А В К А ВЕДНАГА!
Друго няма.....
84
16
 
10
 
! Отговори
ИЗНЕНАДА преди 1 месец
На втори септември Бочко Бибочко
ще си подаде оставката.
Крайно време беше!
83
15
 
11
 
! Отговори
ТИКВУН-1-ви преди 1 месец
Хайде давай Оставка!
Че 2-ри септември идва !!!
82
12
 
2
 
! Отговори
Borisov преди 1 месец
Политолозите знаят врачките знаят ясновидките знаят слушайте
81
8
 
20
 
! Отговори
Плашикутарници преди 1 месец
И какво сега - искате да ни убедите, че е изключително важно изборите да са по Коледа, и в никакъв случай през Март. Ами изобщо не сте убедителни! Искам си Коледното настроение и Празници, а не Хр.Иванов час по час да ми дебаркира от телевизия в телевизия и да ми плаши децата.
80
14
 
21
 
! Отговори
Мъпет шоу преди 1 месец
1000 нискоинтелигентни талибана и младежки бирени философи,които вярват на фотошопове се опитват да дирижират живота на 7 млн.,чийто приоритет е да работят и да си чакат редовните избори.А на изборите ще кажат - без изтерясали за власт социопати в парламента,.. моля!Търсим обединители, не агресивни разединители на нацията.Изгоря Фигуранта за следващ мандат! Но при ниската си интелигентност, едва ли го осъзнава.Ще бъде изцеден обаче докрай от обкръжението си да пали пожари.Така е с марионетките!
79
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Действащото правителство не е съставен от министри, обединени от обща идея или платформа, а от такива, повикани от премиера. Те не са експерти, а по-скоро случайни хора. Протестиращите са млади хора, учещи или учили в чужбина, които добре схващат разликата между икономическото ниво в Германия, Франция, ВБр и това у нас и се бунтуват срещу загнилата управленска власт и опитът на прокурорите да управляват уж демократичната България.Местните българи сме в позицията на наблюдатели и чакаме.свобода

Спонсорирани публикации