Емил Хърсев: Най-мрачните прогнози за криза няма да се сбъднат

Има скок на депозитите на физически лица, посочи финансистът
21 авг 2020 11:35, Анисия Иванова
34

Реална или преувеличена е икономическата криза, за която казват, че се задава, а през есента вече щяла и да се усеща?

"Страдаме от огромен проблем - разбираме процесите едва когато са свършили. За вътрешното потребление е около 6 месеца, за процеси с по-сериозна дълбочина - над една година. Преди 6 месеца нямахме икономически спад. Няма да се сбъднат най-мрачните прогнози. България едва ли ще завърши годината чак с такъв спад, какъвто ни вещаят", заяви финансистът Емил Хърсев пред Bulgaria ON AIR.

Според него засега потреблението и доходите в България растат. Имало тенденция увеличението на дохода да е в края на годината. До момента на годишна база имаме около 8% ръст на заплатите, стана ясно още от думите му.

"Забелязваме увеличение на депозитите на физически лица. Това е негативно явление. Става въпрос за утаяване на оборотния капитал на фирмите. Микрофирмите, които са частна собственост, когато нямат работа, собственикът изтегля парите от личната си сметка и ги влага на личен депозит, тъй като там лихвите са максимално големи", обясни Хърсев.

В студиото на "България сутрин" той бе категоричен, че при ново затваряне на бизнеса заради кризата с коронавируса, ще изпитаме много сериозни притеснения.

"Икономиката е общо дело, никой не може да работи сам. В ситуация на криза има прекомерно свиване, наблюдавахме го в първите 6 месеца - свръхспестовност. Колкото е възможно, всеки би трябвало да се стреми да работи, дори при някаква степен на затваряне", коментира още Емил Хърсев.

В контекста на продължаващите протести у нас, той посочи, че не е въпрос само какво става в България. Ако инвеститорът е уплашен от брожения, той би трябвало да избяга от всички страни, смята финансистът.

"Българската икономика се е развивала най-бързо при най-големите световни кризи. Когато се затварят страни със сходен профил на производство, доставките се пренасочват към Изтока на Европа", отбеляза Хърсев.

"Винаги може да бъдем изненадани от тежка криза. Не можем да търсим икономически отговор в нещо с биологичен произход", каза той за финал на разговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 25Хайде щом си писал срещу Радев да ми обясниш твоят идол Борисов за какъв е учил че 10 години управлява еднолично държавата
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам какво има впредвит с най-страшния сценарии, но определено още не сме усетили кризата. Тепърва ще стават страшните неща. Лихвите ще хвръкнат и потреблението ще се свие за няколко години, единственото нещо, което ще ни държи над водата, ще са еврофондовете. Ще има много фалити и жилищното строителство ще умре. Общо взето това ще стане.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ме слушайте какво говоря,а гледайте какво правя. Понятно?
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В лявата част на екрана се трудят,а в дясната хърсев крадецът обясняванеговата си крадлива философия.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До "умен" Не си много умен, ама хич.Човекът е прав.Криза има само в туризма , който и без това е ненужен. Само 12% от БВП жалка работа. БВП на страната падна с 8% заради насраните хотели само. Февруари ще има скок на безработицата пак заради туризма щот ще спрат да наемат. Ако въобще има криза то туризма е причината , всичко друго върви. Затова драги ми бармани, сервитьори и камериерки , не се ослушвайте а си търсете друга работа или си стойте гладни на помощи догодина.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УМЕНТи защо се правиш на неразбрал ? Какъв изкуствен интелект те тресе? Това ли обсъждаме?
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя хърсев защо не е в затвора , а ходи та дрънка глупости по телевизиите?
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хърсев е наше момче - правоимащ
24
2
 
5
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
И едните, и другите са маскари, а Хърсев - най-баш.
23
13
 
15
 
! Отговори
Бебо преди 3 години
Човекът казва истината- основана на минали събития, но наистина Радев и Нинова подливат масло в огъня.И със сигурност ще се опарят. Особенно глуповатият ни ,,президент". Учил е , но да лети. За политик-не става.Иска се лавиране и душевно равновесие. Това го няма у него.Така си е.Вари го,печи го все тая....
22
3
 
18
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
"Не можем да търсим икономически отговор в нещо с биологичен произход"Ами досега всички правителства и управляващи България са с все биологичен произход. Някои даже с животински интелект и хищническа алчност. Значи или ще идва изкуственият интелект или сме прецакани завинаги по дефолт.
21
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мрачните прогнози ги започна Радев още в началото на кризата с вируса като обяви, че "ще има гладни бунтове"После Нинова заприглася колко сме зле. Тя никога не е спирала.После включиха и Йончева да прави компромати.Радев отдавна пее на тая струна и се подготвяше до деня, в който дигна юмрук.
20
3
 
15
 
! Отговори
опетков преди 3 години
До Най-мрачната Има и по-мрачни. Нинова идва на бял кон.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОРЕДНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ХЪРКАЧ
18
4
 
18
 
! Отговори
izh преди 3 години
Ние Хърсевчето му слушаме коментариите и при др.Луканов, и при др. Виденов и после когато в опсканата държава нямаше какво да се яде. Той оцеля , че даже и забогатя. Машшала както казват изборните ортаци на неговия отбор
17
13
 
9
 
! Отговори
Ко? Не! преди 3 години
Да, добре. Тоя една прогноза правилна не е направил през живота си. Ама само чакайте 18 септември да видите какво ни чака.
16
12
 
10
 
! Отговори
Това са преди 3 години
Сметки на крадците. Оставка.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Икономиката е общо дело, никой не може да работи сам. "За съжаление, това е на път да се промени. Едни технологични компании, започват да си стават самодостатъчни. Трябва им земя и достъп до ресурси. FB се мъчи, да си пуска собствена крипто валута. Други искат да изкупят всички жилища в америка. Трети са докарали до такова ниво автоматизацията, че ще имат достъп до всичко само, след време.
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че си имаме чекмеджия да ни дава пари и да ни изкара от кризата. Благодарение на неговите чекмеджета и негова щедрост България все още я има. Ето за два месеца 2 пъти даде пари на пенсионерите. А те неблагодарниците го плюят.
13
2
 
12
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Бързо , нобел за госшодина .И директорско място в КТБ