143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата

Очаква се президентът да произнесе реч около 12:00 часа
22 авг 2020 07:30, Александър Попов
331
143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата
Снимка: БГНЕС

Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще почетем героите от Руско-турската война, защитавали с ожесточени сражения Шипченския проход.

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на тържествата.

Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх.

Още по темата
След панихидата в Соколския манастир, за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход, който ще завърши с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица.

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
4
 
6
 
! Отговори
Президент надали ? преди 3 години
Президентша явно се вижда, че си имаме, ама президент надали ?
267
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Браво/284Боко не ходи на Шипка, щот Вечният огън дет му смени апаратурата 2012та много гасне - кат всяка калпава гербаджийска работа с усвоени комисионни.
266
1
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Ислямско Робство 1" Сред турците дори се ширело мнението че да лъж.есвидетелстваш срещу гя.урин е добро дело." - евроатлантическият холандски премиер рюте заяви по националната им телевизия, че да лъжеш в политиката не е грях... а и в ес притежанието на оръжие (даже носенето на нож) е забранено...Че то под турско си е било кат в ес.ПП. После що боко хвали ес и помага на ердо за неоосманизма на балканите?!
265
1
 
1
 
! Отговори
иван вазов преди 3 години
Нека. Но ний знаем, че в нашто недавносвети нещо ново, има нещо славно,що гордо разтупва нашите гърдии в нас чувства силни, големи плоди;защото там нейде навръх планината,що небето синьо крепи с рамената,издига се някой див, чутовен връх,покрит с бели кости и със кървав мъхна безсмъртен подвиг паметник огромен;защото в Балкана има един спомен,има едно име, що вечно живейи в нашта исторья кат легенда грей,
264
1
 
1
 
! Отговори
иван вазов преди 3 години
Нека носим йоще срама по челото,синила от бича, следи от теглото;нека спомен люти от дни на позорда висне кат облак в наший кръгозор;нека ни отрича исторйята, века,нека е трагично името ни; некаБеласица стара и новий Батакв миналото наше фърлят своя мрак;нека да ни сочат с присмехи обиднисчупенте окови и дирите стиднипо врата ни още от хомота стар;нека таз свобода да ни бъде дар!
263
3
 
10
 
! Отговори
Фигурант Радев преди 3 години
Защо Фигурантът Радев не прави нищо за обикновенните българи вече 4 години във властта, а само приказва празни приказки и кухи фрази ?!
262
1
 
3
 
! Отговори
Ислямското РОбство 1 преди 3 години
Българите Християни нямали право да стават чиновници, нито да служат в армията.Показанията на един мюсюлманин в съда имали повече тежест от твърденията на трима християни. Сред турците дори се ширело мнението че да лъж.есвидетелстваш срещу гя.урин е добро дело. Българин НЕ можел да притежава къща в Мохамеданска махала, нямал право да язди кон, нито да носи оръжие, освен със специално разрешение за това.
261
2
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Вечна памет на Българските опълченци, руските войници и ген. Столетов, че днес я има България! Поклон пред саможертвата им! Браво на Президента Радев, който всяка година е на Шипка!
260
2
 
1
 
! Отговори
Ислямско РОбство 2,3 преди 3 години
ЗАБРАНЕНО било да се обличат в цветни дрехи от скъпи тъкани и кожи, да носят високи калпаци. На нарушителите отнемали дрехите и ги би.ели с тояги по стъпалата. Опасни за носене били червените и особено зелените одежди, защото този цвят е свещен за Исляма.
259
2
 
1
 
! Отговори
Ислямското робство 4 преди 3 години
Ислямистите поробвали САМО немюсюлмани: военнопленици, въстаници, понякога и деца, заради неплатени данъци. Децата затваряли в плетени кошове, които натоварвали върху конете- както се носят птици на пазар. Ислямистите навързвали мъжете и жените, един за друг с въжета или железни вериги и така като *** ги отвеждали в големите градове. Там имало тържища за роби.
258
1
 
2
 
! Отговори
Ислямското робство 5 преди 3 години
Купувачи,можело да бъдат САМО Мюсюлмани.Те оглеждали внимателно нещастните хора, събличали ги голи, спорели за цената, разделяли деца от родители, брат от сестра. Хиляди БЪлгари били поробени и пръснати из огромната Османска Ислямска Империя. Техните имена откриваме по документи в Крит, Кипър, Испания. РОбството в Българските земи се запазва до Освобождението на БЪлгария- 1878 г. А Робството в Османската империя се запазва чак до Първата Световна война.
257
1
 
1
 
! Отговори
Ислямското РОбство 6 преди 3 години
Сър Хенри Моргентау, който служил като посланик на САЩ в Константинопол Истанбул от 1913 до 1916 г., твърди в своята История на посланик Моргентау, че имало банди, които продавали бели роби по време на неговата служба."НИкой, който притежава един РОБ, НЕ е беден", гласяла една Ислямска поговорка. Ето защо всеки Мюсюлманин мечтаел да си има роби, които да работят вместо него и да го издържат. Мюсюлманин разполагал с живота на своя роб.
256
1
 
1
 
! Отговори
Ислямското РОбство 7 преди 3 години
Султан Мехмед Втори наредил да отсекат главата на негов роб, за да покаже на Италианския художник, който го рисувал, как се свиват шийните мускули.Когато при Тур.ски Кадия съдия доведат българин, несправ.едливо обв.инен от Богати турци, за да си придаде важност, Кадията подръпвал от наргилето си. Но той вече е взел решение в полза на своите, ислямисти.
255
4
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
Велик Президент уважи празника на българите,колко пъти ГЕРБ уважи празник чакат само еврофондовете да хапнат.
254
3
 
6
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Имаме си чудесен президент. Защо ББ никога не ходи на Шипка? Какъв българин е той?
253
3
 
1
 
! Отговори
daa преди 3 години
Само да допълня do 276-тъй като сме нямали собствено държавно управление всичките данъци отивали при султана и реално българите по това време не могат да цокат,както сега всички ние виждаме колко им е готино да управляват данъците на народа и посмъртно не искат да дават "кокала'.Всичко друго е художествена измислица, вкл. и Левски и Ботев-кого са ограбвали тогаващните хайдути,на тея земи са живеели 80% българи,не са се борили срещу османците.Но това е дълга тема,такива като вас НЕ ИСКАТ да я про
252
2
 
1
 
! Отговори
do 276 преди 3 години
Пич/ка, как точно разбираш кое е лъжа,кое е истина за това време?Всичките писания за "убийства,изнаслилвания,палежи и т.н са писани от ПИСАТЕЛИ,които ПЕЧЕЛЯТ ПАРИ след като реализират книгите си.Цялата истина според теб са думите на Вазов,майка му,Захарито и т.н., а простата и елементарна логика, историческите факти,които НИКОЙ държавник не смее да ги изкара на показ,защото "ще го отнесе", води до съвсем различното от техните писания, единств. проблем е бил,че сме нямали самост.управление
251
3
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 3 години
Не само че Османска Империя е запазила всичко българско у нас както се вижда нито една Църква не е унищожена а благодарение на Османска Империя днес има Европейска България защото едно малко Племе доведено по тези Земи от Хан Кубрат е непосилно срещу Великите СилиЗащо у нас се крие за Насилственото християнизиране на Българите през 866г. (годината 866г. е Геноцид над Българския Народ от страна на Византия)866 г . е нациинален Празник на Българияа не 3 март
250
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до СловянинПо време на турското "робство", "робите" са имали земя и бизнес. Никой не ги е спирал да влизат/излизат през границите на империята.по време на съветския социализъм, хората нямаха право на земя и бизнес. На границите имаше огради.
249
0
 
11
 
! Отговори
ОМЕРЗЕН преди 3 години
ДЯДО МИ Е ОПЪЛЧЕНЕЦ ОТ ШИПКА.ДОЛНО НЕЩО Е ПАМЕТА ЗА ТЯХ ДА СЕ ПОЛЗВА ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИНИ ЦЕЛИ.БЕЗОЧИЕТО И АРОГАНСТВОТО СА БЕЗКРАЙНИПОНЕ НА ТОВА СВЕЩЕНО МЕСТО БЪДЕТЕ БЪЛГАРИ