143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата

Очаква се президентът да произнесе реч около 12:00 часа
22 авг 2020 07:30, Александър Попов
331
143 години от Шипченската епопея, Радев се включва в тържествата
Снимка: БГНЕС

Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще почетем героите от Руско-турската война, защитавали с ожесточени сражения Шипченския проход.

Президентът Румен Радев ще бъде патрон на тържествата.

Денят ще започне с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на загиналите в епичните боеве. Програмата с участието на Радев ще продължи на историческия връх.

Още по темата
След панихидата в Соколския манастир, за желаещите да продължат пеша към легендарния връх е организиран туристически поход, който ще завърши с изкачване на всичките 890 стъпала към Паметника на свободата на връх Шипка.

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 ч. държавният глава ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои официалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде запален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за посетители след оттегляне на официалните лица.

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трибагреник. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде обявена и обществена поръчка за изработване на Проект за консервация и реставрация на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, очаква се цялостната реконструкция на каменната фасада да започне следващата година.

Ротари клубове от страната са организатор на тържествата, желаещите да се включат в честването могат да ползват безплатен транспорт от Габрово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
16
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Ало кьоравият ,има YouTube, може да манипулираш само собственият си *** мозък, иначе хората виждат.Еххх лойко ще остане в историята като ***.
7
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До украинци и власиНяча загинал руснак на Шипка!! Румънци освободиха Плевен!
6
1
 
13
 
! Отговори
Вековна обич преди 3 години
Въпреки непрекъснато полаганите усилия от т.нар. "десни", българите и руснаците питаят добри чувства едни към други. Вчера в informiran.net пишман историк изкара, че петбългарски дружини са удържали натиска на Сюлейманпашовата армия.Забравил е, че там от 9 (21) август са се сражавали руснаците от Орловския и Брянския полкове, а от 12 (24) август - войниците от 2-а и 4-а бригада.За опълченците ген.Столетов казва "Що се отнася до българите,те не ще трепнат ако трябва да паднат до последния човек".
5
7
 
15
 
! Отговори
украинци и власи преди 3 години
Заедно с опълченците победиха!
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредица от грешки на руските генерали Скобелев и Гурко, които насочват войските си към Стара Загора, оставят два украински полка и българските опълченци сами,без тил срещу 30 хилядна турска армия. Има невероятната подкрепа на местното население. После идва Радецки.....На Шипка няма загинал етнически руснак! Вечна слава *** героите!
3
18
 
30
 
! Отговори
Я преди 3 години
Фигуранта "Ша държи реч"! От там да подгрява летящата чиния на Бузлуджа, да товари личния състав на БСП и да заминават на североизток!
2
9
 
18
 
! Отговори
798099 преди 3 години
Той ще е патрон, ББСП ще е пушката.
1
18
 
29
 
! Отговори
Sostin преди 3 години
Фигуранта ще опозоеи и това свято нещо...

Спонсорирани публикации