Възможно е повторно заразяване с коронавирус, убеден е акад. Петрунов

Няма обаче данни дали повторното преболедуване протича по-леко
28 авг 2020 10:40, Ния Христова
47
Възможно е повторно заразяване с коронавирус, убеден е акад. Петрунов
Снимка: Pixabay

"Възможно е повторно боледуване от коронавирусната инфекция, това е безспорно", заяви академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред БНР.

Още по темата
Той обясни още, че няма данни дали при второто заразяване болестта ще протече по-леко. Акад. Петрунов подчерта обаче, че това е възможно, ако при първото боледуване организмът е изградил достатъчно антитела, които да подсигурят имунитета. Акад. Петрунов коментира, че не по-малко от 1 година ще е необходима, за да има доказателство, че е създадена безвредна и ефективна ваксина.

"Необходимо е задължително продължително изследване", категоричен беше той и изтъкна, че нито една световна агенция няма да разреши масово да се използва ваксина на хора, ако не е доказана нейната безвредност.
 
Имунологът даде пример със САЩ, където е започнато изпитание на вече създадена ваксина и предвиденият за това срок е фиксиран - 2 години.
 
Акад. Богдан Петрунов заяви още, че е естествено с напредването към сезона, за който настинките и гриповете са характерни, да се увеличи броят на заразените с COVID-19, както и смъртността сред заболелите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 3 години
До АнонименГрипната ваксина създава имунитет за не повече от 6-7 м. а не 2-3 г.!!!Затова и се слага всяка година а не на 2-3 г.Понеже 90% от българите са големи разбирачи по всичко,включително медицина затова и сме в това неопределено,меко казано състояние в Европа!А пречистена ваксина без странични ефекти по-рано от 10 г. няма да има!Трябва да си абсолютно откачен да си сложиш ваксина против ковид която дори не е минала елементарни изпитания!!!А и този вирус много бързо мутира така че...!
41
1
 
1
 
! Отговори
Готин преди 3 години
Ваксинация = кастрацияБъдещето ще покаже.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 30"Да ,ама не както казваше П.Бочаров."Грешка! Петко Бочаров казваше : "Да, да ама не".Имаш и доста правописни грешки - от бързане предполагам!Ама бутай!
39
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До До 30И да знаеш, че това са цитати от шефа на светата троица!
38
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До До 30Коментирай и това:"29.02 Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!13.03 Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!19.03 Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.30.03 Маските стават задължителни за всички!03.04 Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!19.04 Адът се отлага за неопределено време"
37
0
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 3 години
Щом това е недоказуемо, доказуемо ли е обратното?
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 30Малиииииииииии, тоя се върза! Гледай какво се е разтролил! 4 поста за докаже недоказуемото! Браво колега,браво! И с опорните точки - БРАВОС, ДА ИЛЯДИШ!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един диабет ли е много тежкото заболяване или сърдечна хипертония,което значи високо кръвно,с каквото са поне половината на над 50 г. хора? Значи всички са тежко болни и с куп заболявания. Този цинизъм е прекален. Шеста опорна точка - доц.Чорбанов, пък и доц.Мангъров казваха,че повторно заразяване не може да има и няма. Но се оказа,че и по този въпрос не са прави. Хубаво е човек поне да си признава когато греши и да не избързва в коментарите.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четвърта опорна точка на доц.Мангъров и опорна точка на доц.Чорбанов: Много трудно могат да умрат здрави хора от коронавирус,а доц.Чорбанов направо заяви,че е невъзможно да умрат здрави хора от Коронавирус! Което се опровергава дори от ежедневните информации за починалоте, от които по един или двама човека са без никакви заболявания на възраст под 50 г. и над 50 г.Пета опорна точка на доц.мангъров и доц.Чорбанов- умират от коронавирус само тежко болни хора и с куп заболявания. Един диабет ли?
33
1
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Втора опорна точка на доц.Мангъров - Коронавирусът е като грип и ще изчезне до юни месец. Отново грешка. Остави другото,ами не си признава грешките. Трета опорна точка на доц.Мангъров - с мерки и без мерки заразяването е еднакво - Швеция,Дания,Норвегия доказаха,че не е вярно. Швеция е с пъти повече заразени на глава от населението и с пъти повече жертви на глава от населението от съседите си,които въведоха много мерки. Четвърта опорна точка на доц.Мангъров и опорна точка на доц.Чорбанов
32
2
 
2
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Първа опрона точка на доц.Мангъров - трябва да се изгражда групов имунитет и не трябва да има ограничения,а хората да се заразяват свободно, с изключние на старите и болните. Какво се оказа обаче - групов имунитет е повече от спорен при положение,че имунитетът при този вирус е нетраен. Какъв групов имунитет ще градиш. Още по-лошото е ,че смъртността е по-висока от грип в пъти, а доц. Мангъров като друга опорна точка каза,че са сходни. Да ,ама не както казваше П.Бочаров.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак ще караме на самолечение. Джипитата и сега не искат да преглеждат хора със симптоми. Ама не ги е страх да си вземат парите по ЗК.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е па тогава, за чий *** са ви вакцините, а русняците даже и втора вече измислили, нали са по-по-най! путин нали требе да се фука - имаме поръчка за два милярда вакцини! а бе вия до хиляда не мое да броите, шот пияни заспивате! - втора вакцина - Брей! а па вируса у два месеца повтара!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
84 годишен алерголог!? Кой мисир,паун и прочее пернати от БНР го вади от нафталина и защо пуска в ефир блясъците му!? Ония от БНР се вързали, а защо се връзват и списващите статиите в ДНЕС?
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Искам! Изброй ги!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то и при гриповете е същото! Всяка година по няколко грипни вълни и имунитет срещу грипа няма! Големия въпрос с главно "В" е - как да различи простосмъртния човек вируса на на грипа от коронавируса!Едно приятелче - ветеринар ми каза, че и по кравите имало някакъв коронавирус и много дрискат от него! Имал с какво,знаел как и ги лекувал! Оправяли се и оздравявали!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петрун..можеш ли да обясниш защо няма болни в Бургас ,сл.бряг,Несебър,Поморие Созопол и много други градове по черноморието,пълно е с румънци ,и в хотелите са един върху друг и на ресторанти барове дискотеки ,басейни,къде в вируса бря академика
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една по една опорните точки на доц.Мангъров и доц.Чорбанов падат. Ако искате,ще ги изброя.
24
5
 
2
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Случайно ако изтеглиш втори "положителен" тест е възможно повторно заразяване. Махаите мерките измамнициии.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много ми е хубаво да вярвам само на официално признати национални медии като днес.бг , нова тв, новини.бг , 24 часа, защото знам че там са истинските новини, нищо друго не е вярно! всичко друго са конспирации и измислици. А да, и на барометър вярвам за статистиките, много ми е хубаво

Спонсорирани публикации