Бизнесът: Ръст на чиновническите заплати с 30% - пир по време на чума!

Поставял се в риск бюджетът в условия на застой на икономиката
111
Бизнесът: Ръст на чиновническите заплати с 30% - пир по време на чума!
Снимка: Dnes.bg, архив

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обяви против предложението на правителството за увеличение на заплатите в държавната администрация с до 30%.

Темата беше в дневния ред на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се проведе в събота, съобщи БНР.

От работодателската организация не взеха участие в заседанието, което според тях, е свикано в нарушение на правилата, но разпространиха позицията си днес.

Още по темата

Такова е и становището на Асоциацията на индустриалния капитал и на Стопанската камара.

Увеличаването на заплатите в държавната администрация е пир по време на чума, смятат работодателите, защото поставя в опасност държавния бюджет в условията на преустановен ръст на икономиката, на закриване на предприятия, фалиране на фирми и свиване на международните пазари поради кризата, пише в позицията на Палата.

От Асоциацията на индустриалния капитал също са против планираното увеличение, коментира председателят на организацията Васил Велев.

"Този дефицит ще се покрива с дългове, със заеми, които ще плащат отново тези, които пълнят Бюджета - заетите в икономиката, където заплатите не само, че не са увеличени, а са намалени. Тоест остава усещането за една несправедливост", каза той.

Синдикати възразиха с аргумента на властта, че се увеличават заплатите на служители, които са на първа линия в борбата с пандемията и в структури, където с години не е имало актуализация, коментира лидерът на "Подкрепа" Димитър Манолов.

“Има драстични случаи, например Агенцията за социално подпомагане, на която особено сега, в тази коронакриза, ѝ се възлагат всякакви задачи. Същото е и в Агенцията за безопасност на храните. Не по-различни са нещата и в Главна инспекция по труда и надявам се за добавяне на Агенцията по вписвания", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
4
 
! Отговори
Малко са преди 3 години
Дайте им по 300%. Избори идват...Вместо от трима в канцелария по един да оставите.
37
6
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Тази администрация е част от машината за крадене на народни и европейски пари. Така че управляващите искат да задържат обучените кадри.
36
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига,че получават бонуси и имат разни привилегийки ами и увеличение на заплатата искат,че и с 30%.Може но при едно условие,при 50% съкращения на специалисти.По 4-5 човека са във всяка служба и един началник имат отгоре,който само следи првилната им политическа ориентация.А синдикатите като искат да им дадат,да го направят от събрания членски внос.Иначе пак се получава-"дайте да дадете,другари"
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не стига,че получават бонуси и имат разни привилегийки ами и увеличение на заплатата и скат,че и с 30%.Може но при едно условие,при 50% съкращения на специалисти.По 4-5 човека са във всяка службаи един началник имат отгоре,който само следи првилната им политическа ориентация.А синдикатите като искат да им дадат,да го направят от събрания членски внос.Иначе пак се размириса олучава-"дайте да дадете,другари"
34
1
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
95% ОТ Наемите на Апартаменти в Бургас -са в Сивият Сектор- Недеклариращи НИЩО!!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30 Борисов ще увеличи МРЗ бе грамотник. Въпросът е дават ли Досчиев, Пеевски и ко?
32
3
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
МВР -65000 ЧОВЕКА -АРМИЯ 25 000 ПЛЮС ЩАБ 10 000 ГЕНЕРАЛА- ЧИНОВНИЦИ??? НАД 250 000 - В КМЕТСТВА МИНИСТЕРСТВА ИНСТИТУЦИИ ?? КОЛКО РАБОТЯТ? 700 000 РАБОТЕЩИ БЕДНИ!!КОЛКО СА НА СОЦИАЛ?1 МИЛИОН ИНДИАНЦИ "ИНВАЛИДИ" КОЛКО СА ПЕНСИОНЕРИТЕ? 2.4 МИЛКОЛКО СА ДЕЦАТА И МАЙКИТЕ? КОЛКО СА В ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ -ТЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАТ "ПРОДУКТ"КОЛКО СА РЕНТИЕРИТЕ НА "ЛЕЖАНКА' С МАГАЗИНИ И АПАРТАМЕНТИ -НЕ ПРОИЗВЕЖДАЩИ НИЩО?КОЛКО СА В БАНКОВИЯТ СЕКТОР?БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ!!КОЙ ВЪОБЩЕ ПЪЛНИ БЮДЖЕТА?
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като изключим София всичко останало аргатува за така нареченият"червен бизнес"за 400-500 ? месечно заплащане!
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30 Най-малкото не е морално и не е честно спрямо останалите, аман от превилигировани.
29
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ПРОДАВАЧКИТЕ и КАСИЕРКИТЕ да им ги увеличат заплатите ШЕФОВЕТЕ ИМ а това не е правителството бе неграмотници!
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия какво реват? С едни от най-ниските данъци и заплати сме в Европа.
27
1
 
21
 
! Отговори
Стойтеудомавсряда преди 3 години
Един от многото парадокси в нашата мила родина е фактът, че държавната администрация е сред топ 5 от най-предпочитаните работодатели. Говоря за хора, които сега излизат на пазара на труда, а не за такива в предпенсионна възраст.
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не на всички дър. служители - само на тия които имат пряк допир с гражданите ,, заради опасността от заразяване с вируса
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КРИБ,БТПП,АИКБ,СК все абвиатури които олицетворяват червената олигархия или техните наследници,погледнете ХУБАВО кои са хората в тия измислени"бизнес"и си отговорете КОЙ владее България!
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм сигурен, че, ако се намалят данъците на бъзнесът ще поевтинеят услугите и стоките им или ще вдигнат заплатите на работниците или стоките и услугите ще станат по-качествени си справка намалението на ДДС на кръчмарите.
23
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Да хващаме всички по държавна работа и като по комунизма - хем ги лъжем че работим, те ме лъжат че плащат. Частниците да ги закриваме и да почваме АЕЦа, довършваме магистралите и почваме да строим заводи за туй онуй, в горно нанадолнище, че да има за всеки по-равно.
22
2
 
20
 
! Отговори
Протестиращ преди 3 години
Искаме разпускане на синдикатите. Безполезни са! Стават само за клакьори на властта.
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми прави са в случая. Без това администрацията е силно раздута пълна с бездарници и некадърници на хранилка
20
2
 
15
 
! Отговори
Безподобно нахалство преди 3 години
Колко милиарда се наляха в несъществуващото до днен днешен "електронно правилетство"? Именно държавните чиновници умишлено саботрат работата, защото това начинание подкопава рушветчийството,сигурността им бенаказано да си гледат работата през пръсти и да тормозят хората по опашки безкрайно връщане за този или онзи документ. Електронното правителство преполага край на рушветите и висенето по опашки на гишетата. Парите откраднати, резултат естествено няма, а сега - вдигнете ни заплатите! Хайде де!
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това увеличение едва ли ще се случи. Според мен е кьорфишек.