Синдикатът на МВР: Не тръгваме, докато не се прояви агресия

Действията на провокаторите изместват целта на протеста
3 сеп 2020 11:12, Анисия Иванова
44

Част от хората мислят, че полицията е превишила правомощията си при снощните протести. Друга част смята, че са били твърде толерантни към протестиращите. Каква е истината?

Имам чувството, че бяхме на различни протести - през деня около обяд, после вечерта и коренно различна агресия след 22 ч. Трудно ми е да си го обясня, освен с умишлено организирана агресия. На площада има много стойностни хора, но сред тях проникват платени лица, за да се опорочат нещата.

Това каза за "България сутрин" Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР. Според него с действията на провокаторите се измества фокуса на протеста.

"И за медиите е важно вече какво се случва, как действа полицията, а не защо има протест", допълни Попов.

Още по темата

"Когато не се изпълняват разпореждания на служителите на реда и има застрашен живот, те имат право да действат. Нарекоха ги пазачи на кого ли не, но колегите са там да пазят и протестиращите. Действията могат да бъдат и почти брутални, но отново законни. Те действаха професионално и твърдо", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

"Ако действията на колегите са законни, те са правилни", категоричен бе Вергил Христов от Синдикалната федерация на служителите в МВР и допълни": Всичко е според агресията, която се ползва срещу нас. Дали има майки, деца... На кадрите ясно се вижда, че не тръгваме първо ние, докато срещу нас не се види, че има явна агресия. Докато няма действия, които са в рамките на физическото нараняване. Не е начинът и това не е нормално, да се изнасят ранени колеги  от тълпата.

Той подчерта, че е имало явна агресия на протестите, насочена предимно към полицията.

"Да хвърчат бомбички - това трябва да е подготвено, няма как да е случайно. Навсякъде се тиражира лют спрей, но той е тестван лабораторно. Неговата реакция е да рефлектира върху очите и изважда човек за 5-10 мин от строй, но не е опасен", подчерта още Христов.

И допълни, че е имало случаи, когато демонстрант е пръскал със спрей под визьора полицай в лицето. Ежедневно служителите на реда се сблъсквали със ситуации, в които трябва да се вземат правилни и бързи решения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
8
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Обяснено беше: няма как освен пиротехниката да е била складирано в палатките, които никога не са били проверявани.
18
9
 
11
 
! Отговори
ааа преди 3 години
Герберастка гадино погрома го извърши 10 години, оня дето се крие като страхлива мишка.
17
10
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Браво на МВР! Крайно време беше.
16
6
 
10
 
! Отговори
681 преди 3 години
Погледнете ***, която са оставили след тях. Това показва съзнанието на протестиращите. Едва ли може да се очаква друго от леви анархисти и терористи (саботьори на метрото, биячи на деца, хврърлячи на миниум и бронз, наркомани и криминално проявени ***).
15
8
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
ами не тръгвате, я! Само хвърляте срещу протестиращите нервно-параличините капсули, че е по-лесно... и по-лесно и здравословно (за вас)И тоа Попов хич да не се опитва да ни манипулира, че "И за медиите е важно вече какво се случва, как действа полицията, а не защо има протест"Ако неговият "интелектуален" потенциал стига дотук, за другите е важно защо има протест. Защо има и чекмеджета с евро, защо се говори така на записите, какво става с Барцелона, и т.н, все будистки далавери...
14
9
 
13
 
! Отговори
8 преди 3 години
Това вече не е нашата полиция , а на властващите мафиоти !Долу полицията !Не поздравявайте полицай когато го срещнете , макар да ви е познат или приятел !Те са наши зомбирани врагове щом ни бият без причина !
13
2
 
5
 
! Отговори
артисти преди 3 години
Ти не си го барнал той се превива по земята ,гледа съдията и чак на рев го докарва само и само да му свирят дузпа ... и да сте ги ударили и да не сте ,гледайте те да не ви удрят ,че ще ви арестуват и обработят зад колоните ,сега може и някъде в камионетките... па и както са в настроение от слънцето 10 часа пек със скафандър леле..леле....
12
6
 
12
 
! Отговори
Защо ли преди 3 години
Страно телевизията на ***, защо не кани обикновени хора който издържат тази шайка наречена полиция да си кажат мнението?
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИпровокатори да има множеството са мирни протестиращи за един престъпник не можете да си позволявате да биете хиляди невинни хора излязли на мирен протест АКО В ЕДНО СЕЛО ИМА ЕДИН КРАДЕЦ ТРЯБВА ЛИ ДА АРЕСТУВЕТЕ И НАБИЕТЕ ЦЯЛОТО СЕЛО Демокрацията се определя от множеството Властта от няколко провокатори нея е страх нея я е страх от хиляди хора излязли на мирен протест вие си измисляте провокации за да вигнете ръка над мирните хора.
10
4
 
11
 
! Отговори
Есаул преди 3 години
Не е работа на синдиката да коментира чисто служебни въпроси и задължения ! Може да коментира условията на труд, заплащане, компенсации, почивка, осигуряване и може би - дали е длъжен да търпи да го мерят с яйца, защото ако приложи физическа сила и помощни средства да се защити, някаква тиква може да си отиде! Общо взето това им е казано - стой на слънцето, понасяй хули, обиди и омлет от запъртъци, но не бий никого, че Бойко ще падне! Свещената тиква!
9
2
 
8
 
! Отговори
Животински ферма преди 3 години
Айде и плъховете изкочиха от дупките си, а те преди години като вилняха по улиците като бандите имали наказани?
8
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние питаме: Защо, след като разбирате, че действията на провокаторите изместват целта на протеста, не ги ловите и задържате, а нападате, биете и задържате мирните протестиращи? Да се правиш на велик мачо като биеш и арестуваш мирни протестиращи е по-безопасно, нали? Не тръгвате, докато не се прояви агресия, но провокаторите идват, удрят и бягат бързо, а вие тръгвате и погвате мирните граждани, които не са избягали, защото нищо противозаконно не са сторили. Кога ще се научите да работите?
7
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МАЧКАЙ БОКО БОКЛ...... ЧЕРЕПА ЩЕ ГИ ХРАНИ И НАПРАВИ МИНИСТРИ
6
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, когато през 2013 окупираха университетите, протестиращите бяха добрите, умните, красивите и президента Плевнелиев заяви, че се гордее с тях и не беше ни чужд агент, ни превратажия, ни разредител! А полицията се държи в интерес на Тиквата! Търпи да я заливат с яйца и домати, само и само да запази Тиквата и пенсийката! Защото като прбия някой и той успее да издейства и най минимална присъда /а в съда не съди Борисов, все пак/, полицая трябва да напусне системата и отва сред протестиращите.
5
6
 
14
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Неги слушайте искат даси стоим ида мълчим,а те да продължават да крадат,Война ще има.
4
3
 
19
 
! Отговори
Мильо преди 3 години
Затова се обърнаха за помощ от провокаторите на Стъки , да проявят агресия , че полицията да набие и разчисти протестиращите!
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А като се види ,че някой е провокатор ,бива ли арестуван ?В нета има видеа , как са блокирани постъпите към протеста и десетки полицаи проверяват хората и спират тези ,които искат да се присъединят към протеста . Как са били пропуснати 100 човека с немалко пиротехника в себе си ?
2
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама вие и агресията сами си я правите. Не сме толкова наивни. И тласкате протестърите по странични улички, за да ги пребивате без свидетели и без журналистите да видят.
1
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И каква е целта на протеста освен да искат служебно правителство на Решетников и Божков