75-годишната Нина, която се изправя лице в лице с полицията на Лукашенко

Тя протестира от десетилетия заедно със стария флаг на Беларус
Обновена: 4 сеп 2020 15:39 | 4 сеп 2020 15:23, Нели Христова
36
75-годишната Нина, която се изправя лице в лице с полицията на Лукашенко
Снимка: BBC

"Аз съм Нина и съм активист от опозицията"

Нина Бахинская е смела жена. От години тя е на първа линия, когато има протести в Беларус. Излиза срещу Александър Лукашенко и сега. Нина е на 73 години, но възрастта й не й пречи да се изправя лице в лице с полицията и дори да ги конфронтира.

"Лукашенко няма да си отиде сам. Той е болен човек. Той е психопат, контролиран от други хора в Москва", казва възрастната жена. Тя се е превърнала в лице на протестите, а когато се появи, всички я посрещат с викове: "Нина! Нина! Нина!"

Млади момичета казват, че именно тя ги е вдъхновила да излязат на улицата и да се изправят срещу диктатора. "Искам да стана като вас", казва едно от тях.

Нина е и интернет сензация. Видеа, на които се вижда как се изправя пред тежко въоръжените полицаи, се разпространяват навсякъде в интернет. На едно от тях се вижда как възрастната жена носи стария флаг на Беларус. Той също се е превърнал в символ на протестите и е достатъчно просто да го държиш, за да те арестуват. Когато полицията я вижда с флага веднага й го отнема, а тя се бори да си го вземе. Нина дори дърпа и рита полицая по крака.

"На един от протестите ритнах полицая. Не беше редно, но човешки погледнато - бе правилно. Защото, когато те нападат и ти взимат нещата, няма да кажеш просто: "Благодаря", казва Нина. За пръв път тя е заснета със своя флаг през 2016 година. През 2017 г., когато настоява да бъдат освободени политическите затворници в Беларус, възрастната жена е арестувана. За да я накаже, правителството намалява пенсията й с 20% между 2016 и 2017 г., а с нов закон след това тя става още по-малка - с 50%.

Тя има почти звезден статус в Беларус и много хора искат да се снимат с нея на улицата. Но не всички са й фенове.

"Намерили сте една луда бабушка и я следвате. Промяната трябва да стане по друг начин. Няма кой да смени Лукашенко днес!", крещи случайна минувачка на екипа на BBC.

"Не се имам за герой, за какъвто ме превъзгласят. Това е дълг на всеки нормален човек. Ние не сме роби. Хората трябва да са свободни", категорична е Нина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Промяната трябва да стане по друг начин. Няма кой да смени Лукашенко днес!", крещи случайна минувачка на екипа на BBC"И там като тук... няма кой да смени Лукашенко, няма кой да смени Борисов. Тъжно ....
11
2
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Беларус има два пъти по-висок стандарт от робска България!!!
10
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе какви са тия дето ми хвалят Белорусия че не знаели бедност, там минималната заплата е 110 Евро тука 283 евро. Другари, значи вие тука живеете в супер лукс
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да дойде в демократична евроатлантическа България да рови в кофите за отризки от храна, там в Белорусия не знаят какво е бедност.
8
4
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Айде Лукашенко да си даде оставката 2 пъти и тогава да сравняваме ситуациите
7
2
 
10
 
! Отговори
толерантен преди 3 години
Абе, търсят се "полезни ид иоти" за прикритие на хибридните акции на цру/сорос. По разсипване и заробване на неудобни държави.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ме интересува Беларус. Кажете за полицията на Тиквошенко как би и обгази мирно протестиращи след като прати провокатори..
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактТака е, но Лукашенко не е мутра.
4
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Милицията на Лукашенко е същата като милицията на Бойко
3
5
 
8
 
! Отговори
x преди 3 години
Бой по дъртата каска.
2
2
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Абе, и тия ли яхнаха пенсионерите да организират протестите? Младите и там ли са избегали?
1
7
 
9
 
! Отговори
Кака Данче преди 3 години
Едно към едно със ситуацията в България.