Отбелязваме 135 години от Съединението, честит празник!

Вижте каква е празничната програма
Обновена: 6 сеп 2020 07:26 | 6 сеп 2020 07:26, Александър Попов
165
Отбелязваме 135 години от Съединението, честит празник!
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 135 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Кулминацията в националните чествания ще е тази вечер в Пловдив. На тържествената заря - проверка пред паметника на Съединението ще присъства президентът Румен Радев.

Празникът в Пловдив

По традиция празникът ще започне в катедралния храм „Света Богородица“, където митрополит Николай ще отслужи  благодарствен молебен. Венци и цветя на признателност ще бъдат положени на паметника на Захарий Стоянов в Дондуковата градина и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта пред Военния клуб Комитет “Родолюбие” ще представи част от събитията от 6 септември 1885 година - завземането на конака и  арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Ще прозвучи и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

Преди  тържествената заря-проверка от ще се състои и "Национален поход за Съединение", в който се очаква да се включат родолюбиви българи от цялата страна. Целта - да се покаже, че въпреки разделенията, обществото е способно да се обединява около националните каузи, уточняват организаторите му. Шествието ще потегли от площад "Централен" и ще премине през бул. "Цар Борис III Обединител", моста на Панаира, бул. "България" и по бул. "Руски" до бул."Шести септември". По целия маршрут участниците ще носят 50 метров национален флаг, изработен специално за събитието.

НСО с мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и гостите на Пловдив

На 6 септември, Деня на Съединението на България, Националната служба за охрана (НСО) предприема мерки за гарантиране на сигурността на жителите и на гостите на Пловдив.

Кулминацията на честванията по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще се състои от 20.30 часа на пл. „Съединение“ в Пловдив.

На гражданите, които желаят да наблюдават тържествената проверка-заря, ще бъде осигурен достъп до зоната на мероприятието след 18.30 часа през три контролно-пропускателни пункта: един на бул. "6-ти септември" и ул. "Димитър Цончев" (при сградата на Прокуратурата); втори КПП при бул. "6-ти септември" и ул. "Св. Климент" (при подлеза) и трети КПП – при бул. "6-ти септември" и ул. "Петко Каравелов" (до ДЗИ-Пловдив).

Служителите на НСО ще извършват проверки с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието, поради невъзможност на място да бъде организирано съхраняването им. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

За времето от 16.00 ч. до 22.00 ч. компетентните органи ще въведат забрана за използването на безпилотни летателни апарати (дронове) в зоната на мероприятието, за да бъдат ограничени рисковете от нежелани инциденти за присъстващите граждани и официални лица.  

Програмата на президента

На 6 септември президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Брестовица, Първенец и Пловдив.

От 10.00 часа в село Брестовица държавният глава ще присъства на възстановката на укриването на Васил Левски във "Влаховата къща", след което ще приветства жителите и гостите на селото. Във възрожденската сграда Румен Радев ще открие барелеф на Апостола на свободата.

В село Първенец от 11.30 часа президентът ще участва в тържественото шествие по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На площада пред НЧ "Съзнание 1873" в 11.50 часа държавният глава ще произнесе слово, след което ще наблюдава историческа възстановка и ще поднесе цветя пред паметната плоча на мястото, където е взето решението за Съединението.

В 20.30 часа на площад "Съединение" в Пловдив президентът Румен Радев ще участва в тържествената церемония по повод 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.45 часа държавният глава ще произнесе слово. На тържествената церемония в Пловдив ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Появата на Фигуранта на трибуната за отбелязване на Съединението ще е поредното въпиющо Лицемерие и грозно поругаване на още един български национален празник от него !Позор, Съд и Затвор за Радев !
69
3
 
8
 
! Отговори
президент ли? преди 3 години
пРезидентът на Решетников е част от хибридната война срещу България.
68
4
 
2
 
! Отговори
Професор преди 3 години
Съединението прави силата! Нека се обедини около нашия лидер Генерал Борисов и да работим за бъдещето на нашата родина. Да не се поддаваме на провокациите на шофьора на самолет. Да живее Герб, да живее Генерал Борисов!
67
5
 
0
 
! Отговори
До чебурашка преди 3 години
Ти си от най-активните гербави ***! Сигурно си богат? Браво!
66
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е свят човек!Боко е бандит!
65
1
 
1
 
! Отговори
с кого се присъедини преди 3 години
До Друг прочит!!!Княжеството към румелията или обратно румелията към княжеството? Загадка!
64
2
 
9
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Василев..... Гаранция ви давам, че Бойко.... А аз ти давам гаранция, че довечера руската марионетка Радев ще оскверни и този български празник а Отровното трио и шпицкомандите ще се постарая да направят безредици.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да се зарадвам, но не мога. И как бих могъл на фона на нестихващи протести, хаос и неясно бъдеще за страната ни... :(
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оставка на тиквата,само разделя хората
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Радев трябва да му се забрани да произнесе слово, защото ще го политизира, употреби за личните си битки с правителството и ще опорочи тържеството, близо до сърцата на българите.Както направи с годишнините от смарта на Апостола и боевете на връх Шипка.
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес Фигуранта празнува Разединението !Четири години Разруха на държавността, Разединение на нацията, Разпад на законноста, Разслоение на обществото,
59
2
 
11
 
! Отговори
Малко факти ! преди 3 години
Единствена Русия от Великите сили е срещу обединението на България и насъсква Сърбия да ни нападне !
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кончина за разединителя на нацията румен радев ветото. Радев е позор и ш.ибаняр!!
57
7
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Гаранция ви давам, че Бойко е искал да подаде оставка, но горе елита, който създаде образа на всемогъщия Батман,закрилник на народ , и го въведи в коридорите на властта са го инструктирали да не прави грешни крачки,защото става въпрос за средства от ЕС и от бюджета някъде към 100 милиарда евра за един мандат, които трябва да захранят техните бизнеси , животи и поколения, а не да вдигнат стандарта на живот в държавата!!! Агент Герг Брайфус!ЦРУ!!!
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
охо чубурашку болния мъзък,завъръщането на глупомен платихалити най-накрая за тролененето по форумите,че беше са изгубил по едно време или пишеше от другите никчита?
55
3
 
11
 
! Отговори
Радев Оставка ! преди 3 години
Като истински комунист, Радев вече е нелегитимен президент и то само на комунистите ( и ДПС се отказаха от него и му поискаха оставката )
54
3
 
12
 
! Отговори
Решетников преди 3 години
Никога не забравяйте, че Грипен Радев ни беше избран за президент след документирана консултация на *** Н. с руския агент ген. Решетников и след неговото одобрение.
53
3
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 58 преди 3 години
Ще гласувам за партията, която ще предложи детурцизация на България и забрана на етническата и мафиотска партия ДПС!!!!
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Натъжавам се на този празник тове само сърцевината на някогашна България.
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще гласувам за партията, която ще предложи забрана на турската, етническа и мафиотска партия ДПС................и вкарването на Ахмед Доган - Сокола в затвора.............бившия терорист и сега собсвеник на ТЕЦ-Варна ..............и на другия виден ДПС-ар............Дебелян Пеевски - Шиши в затвора.............дебелата ***, олигарх и медиен магнат!!!