Жилищата в София с близо 50% по-скъпи за четири години

Пловдив е на второ място в класацията
8 сеп 2020 08:52, Елка Василева
113
Жилищата в София с близо 50% по-скъпи за четири години
Снимка: архив, БГНЕС

Жилищата в София поскъпнаха с 48,6% за четири години. Това нарежда столицата на първо място сред големите градове в класацията по поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с 43,3% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 50,6%.

За такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове в страната с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с близо 48% за период от четири години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 53,1% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 45,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 34-37%.

Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+37,3%), следвана от Русе (+35%) и Варна (+34,5%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 24,1% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с над 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 54,2%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с близо 32%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с над 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 21,2%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 20,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 12%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с 29,3%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 35,5% като при движението на цените на новото и старото строителство има малка преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 37,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 31,8%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който не си е купил, да купува бързо, защото ни чакат години на разцвет и благоденствие.Мизерията и корупцията ще са в исторята, когато на власт дойдат Корнела, гологлавия чалгар и христо иванов от дай България.Като разберат, че корупцията е изчезнала и заплатите скачат по 50% на година с новите управляващи и апартаментите в София ще станат като тези в Париж и Лондон.По 10 Иляди евро квадрата
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, аз също мисля, че следващите 3-4 години ще са проблемни. Било каза "следващата.година и половина ще е тежка", имайки предвид последствията от Covid кризата. Ама ние си знаем, че не вирусът причини кризата. Имаше си сериозни световни икономически проблеми и без него.Спокойно можем да умножим думите на ББ по коефициент 2, че и 3. Т.е. следващите 3 до 5 години ще са тежки и до голяма степен - непредвидими. Така ми се дава на мене...
69
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бизнесът с имоти умря за следващите 3-4 години. Спасявайте се по единично.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пловдив:Къде обаче е проблемът - Зико и преди него Тотев нямат никаква представа от градоустройство, пътна мрежа и т.н. Каназирева отвори една уста, дадоха и топла службица, пак си я затвори и това беше.Няма как кръстовищата и улиците от байтошово време почти да не са пипнати при положение, че сега има сигурно 10 пъти повече коли. Че то в момента транспортът е по-зле от преди 1989. В София стават някакви неща - метро, кръстовища, улици. В Пловдив - нищо, майна, само приказки.
67
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Младо семейство с по 3000 -4000 хиляди на човек доход месечно..."-----------------Да де, да не политизираме, ама нали случаят на Севдито беше точно такъв - забиха хората един апартамент, че после и една къщичка за милион и половина и готово - чак Цецо се засрами с неговите 240 кв.м и един асансьор, бате. И его е - пак влиза в политиката - явно и той иска къщичка.
66
1
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Какви са тези фентъзита за 3к чиста заплата за начинаещ програмист? Кажете кои са компаниите раздаващи пари, веднага идвам. Leetcode, design patterns, готов съм за всичко и на всичко.
65
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дадох стоп капаро на агенция за имот на офертна цена210к евро,като предложих 195к за срок от 2 седмици.Когато звъннах в края на 2-рата седмица да потам какво става - брокерчето ми се ухили по телефонаами собственика го продал вече на офертната цена, ела да си вземеш стоп капаротои до тук бях с брокерчета и агенциики.Вече искам оглед,в деня на който ми дават адреса,час преди срещата се обаждам и отказвам огледа, след което търся пряк контакт с продавача.и стотинка няма да им дам на пиявuците!
64
1
 
13
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Това е заради обезлюдяването на малките градове и села. Там няма работа и поминък и всички младежи, които искат да работят за повече от 600лв. заплата са принудени да ходят в големите градове. Лично в Пловдив става все по-кошмарно положението. Града се презастроява за сметка на зелените площи и расте "навътре". Инфраструктурата не издържа. Изникват огромни жилищни "мастодонти", които се пълнят с хора от къде ли не, съответно с автомобили, но паркоместа - няма достатъчно.
63
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименСтатията се базира на офертните цени, а при тях в момента имаш мин 10% отстъпка. Както казах - напролет ще стане интересно, защото през годината ще се завършат доста проекти сделките ще се впишат и след това започва празното - без получаващи акт 16 нови сгради статистиката за сключени сделки ще е основно на реалните продажби за периода. И ще има голямо мяу.
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цена на имот не пада - вярно е, ако говорим за имотите около Докторската градина в София или Гробницата на княз Александър Батенберг, където беше апартаментът на Батето и Людмила Живкова, а после същият го купи Васил Божков.Ама да ми искаш 1000 евро/кв за кимизарник в Надежда, Люлин, Обеля... ?!?!?!?
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а бихте ли сравнили цените през първото тримесечие и третото на тази година? 15 процента надолу и тепърва започва. Няма да се заличи целия ръст от последните 5 години но едно 20-30 процента със сигурност. 50 процента ръст за 5 години ако не е балон, какво е? Тези статийки дето пускате само целят да поспасят сгромолясването, все още има хора дето вярват, че на имот цена не пада. Да ако гледаш 50 години назад ще видиш разлика в цената.
60
1
 
10
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Естествено, че няма такава компания. IT-тата работят предимно за чужди компании или за кражба на европроекти. Само дето, ако много вдигнат заплатите, западните фирми ще се преместят в Сърбия, Украйна, Беларус и така нататък.
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега прочетох, че освен лизинга за колата, компанията ти плаща и ипотека - сигурно и тя поне до към 900 евро, нали? Човек, ти за какви ни взимаш?Както казах - кажи коя е компанията, ще звънна един телефон на тамошния HR да потвърди истинността на думите ти (ще прощаваш, но не то вярвам) и идвам веднага да работя за тази компания.
58
0
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименГовориш за стойностни имоти в разпадащи се кооперации и разбити тротоари. Нищо стойностно няма в тях.
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компанията плаща до 900 евро месечно за автомобил?Сега гледах оферти. BMW 740 производство 09.2019 на 15000 км - лизинговата му вноска е 749 евро.Кажи коя е тази компания, дето плаща на служителите си за 7 серия, и веднага идвам да работя за нея.
56
5
 
15
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Няма смисъл да се инвестира в празни апартаменти и къщи, умолявам родителите ми да продават всичко и да си купят само една хубава къща, за да живеят в нея. След някоя и друга година няма да има и на кой да продадеш, щом няма хора, няма икономика, няма пари.
55
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поскъпване от 50% ЗА 4 ГОДИНИ Е отлична предпоставка за срив от 60% в рамките на годината !
54
0
 
7
 
! Отговори
It овчар от Банкя преди 3 години
Забога братя не купувайте , като падна от власт и ида е кауша заедно с моите строителни бандити ще продаваме на 3но по ниска цена да може да си платим пускането под гаранция .
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не са големи спецове, просто взимат големи заплати.Аз съм точно такъв :)
52
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви глупости дрънкате бе,гербави тролери,дето сте се маскирали като компютърни спецове.Да ми приказвате,че младежи на 21 години са станали големи програмисти е все едно на тези години да си станал известен хирург.

Спонсорирани публикации