Жилищата в София с близо 50% по-скъпи за четири години

Пловдив е на второ място в класацията
8 сеп 2020 08:52, Елка Василева
113
Жилищата в София с близо 50% по-скъпи за четири години
Снимка: архив, БГНЕС

Жилищата в София поскъпнаха с 48,6% за четири години. Това нарежда столицата на първо място сред големите градове в класацията по поскъпване на имотите, пише „Труд“.

Цените на апартаментите ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с 43,3% по-високи спрямо 2015 г., показват данни на Националния статистически институт.

При съществуващите апартаменти поскъпването за същия период е доста по-голямо - с 50,6%.

За такъв дълъг период от време при поскъпването на новите и старите апартаменти в София има най-малка разлика спрямо останалите големи градове в страната с над 120 хил. жители. Това показва, че сериозно търсене в столицата има както на ново строителство, така и на съществуващи жилища.

На второ място сред шестте най-големи града в страната се класира Пловдив с повишение на цените на имотите с близо 48% за период от четири години. За разлика от София, в града под тепетата поскъпването на новото строителство е значително по-голямо от това на старите жилища. Повишението на цените на новите апартаменти в Пловдив е с 53,1% спрямо 2015 г. Жилищата в съществуващи сгради в града под тепетата за същия период са поскъпнали с 45,4%.

Челната петица на големите градове с най-бързо поскъпващи имоти се допълва от Варна, Стара Загора и Русе, където нарастването на цените за периода е с близки темпове - с 34-37%.

Все пак с малка преднина на трето място в общата класация е Стара Загора (+37,3%), следвана от Русе (+35%) и Варна (+34,5%). Но за всеки от тези градове има съществена разлика между движението на цените на новите и съществуващите жилища.

Във Варна новите апартаменти са поскъпнали с 24,1% за периода, а при съществуващите нарастването на цените е много по-голямо - с над 40%. Като в данните на НСИ не са включени сделките с имоти в курортните комплекси.

В Стара Загора ситуацията е различна. Значително по-голямо е поскъпването на новото строителство - с 54,2%, като в този сегмент от пазара градът изпревара дори София и Пловдив и се нарежда на първо място в класацията. При новото строителство движението на цените много зависи от това колко нови сгради излизат на пазара, в кой квартал се намират, както и от типа строителство - дали е луксозен затворен комплекс или по-обикновена кооперация. Всички тези фактори са довели до това в Стара Загора новите апартаменти да поскъпнат повече отколкото в София, въпреки че търсенето на жилища в столицата е най-голямо заради бързото разрастване на града. При съществуващите апартаменти в Стара Загора нарастването на цените също е сериозно - с близо 32%, сочат данните на националната статистика.

В Русе апартаментите в съществуващи сгради са поскъпнали с над 35% за периода, докато при новите нарастването на цените е значително по-малко - с 21,2%.

Последното шесто място в класацията за поскъпване на имотите в най-големите градове е за Бургас. Цените на жилищните в морския град са нараснали средно с 20,8% спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. При новите апартаменти поскъпването е само с 12%, но при жилищата в съществуващи сгради повишението на цените е доста по-голямо - с 29,3%.

Общо за страната жилищата за периода са поскъпнали с 35,5% като при движението на цените на новото и старото строителство има малка преднина за съществуващите жилища. Апартаментите в стари сгради са поскъпнали с 37,7%, а ръстът на цените на новото строителство е с 31,8%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ай ти сектора повечето служители са младежи,които хал хабер си нямат от тоя занаят.Набират ги на килограм,зарибяват ги с големи заплати и след това ги заробват с непосилни кредити,които след 10 години ще им излязат през носа.Истински специалисти са не повече от 20% от всички работещи в сектора.
50
2
 
5
 
! Отговори
сельо преди 3 години
продавам панелка 90 г. в надежда 110 кв., 4 стаи, кухня, 2 тоалетни 2 балкона, до метрото, цялостно реноворана на промоция - 150000 евро
49
1
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 3 години
Човече, не се хаби, няма смисъл. Да обясняваш какво се прави в IT сектора на човек без акъл, като този долу, е все едно да обясняваш на сляп по рождение какво е жълто. Ако знаеш колко такива хора има около мен... Отказал съм се отдавна. Нека си мислят, че е перачница и това е. Остави ги. Нека се залъгват до колко се работи там. Аз вече съм на 55 и управлявам доста хора. Най-добрите ни кадри са на около 45-48. Доста от бившите колеги имат и собствени компании. И те перат пари и така.
48
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е. На 21 години някои хора взимат кредит за жилище. После и за кола. После решат и деца да имат. На 31 повечето от тези са в тотален бърнаут и са една развалина. Тъжно е, виждал съм доста такива.
47
11
 
11
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Айде да ти обясня нещо. ИТ секторът е всичко друго, но не и перачница. Ама на човек с нула интелект и 2000лв. заплата това няма как да го обясним. Очеизвадният технологичен напредък и огромните усилия, които се полагат там, не е за тебе- нямаш акъл да го видиш. Относно заплатите- ами аз имам автомобил за шестцифрена сума. Компанията ми плаща вноска до 900 евро за кола по избор, както и ипотека. Докато ти фантазираш, аз изплатих вече 2 жилища и си купих къща. От 20 години работя в сектора.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мен 49И какво ще правят по селата тези млади хора? Идват тук да учат между другото, предимно да поработват. Особено сега с пландемията пътят навън е проблематичен. Като мине морския сезон определено се задава наплив към София.
45
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да има ръст, защото има огромно търсене. В София навлязоха стотици нови компании и при нас студент на 21 е със заплата 3000лв., която след няколко години става двойна. При семейство от двама млади специалисти със сносни заплати е повече от нормално да се потърси хубаво ново жилище, което се изплаща за нула време. Дори и хора с по-скромни доходи около 3-4000лв. купуват жилища. Аз имам наследствени имоти и не бих купил нищо ново в момента, защото е безмислена ганьовска инвестиция.
44
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кълват ли,кълват малките таранки на голата еврейска кука.Докарват в Софето корпорациите своите перачници на пари,наречени ай ти сектор.Дават там някакви заплати за едно висене из офисите.Малките рибки,мислейки се вече за големи акули налапват стръвта,купуват си скъпи имоти и коли,като преди това порядъчно се назобват с огромни кредити за много години.Тези кредити им дават пак същите корпорации,които им дават и големите заплати.След 5-6 години тези спецове ще са аут заради ЕГН-то и следва шоуто.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мен 49С теб говорим за различни категории имоти. Ти явно имаш предвид най-вече ужасните нови южни квартали, а аз говоря за стойностните имоти около Докторска, Кристал, Евлоги и стария Лозенец.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ГОЛЯМАТА ЧАСТ ПРЕДЛАГАНИТЕ ИМОТИ СА 40/60 ГОДИШНИ САМОСРУТВАЩИ СЕ ПАНЕЛКИ.
41
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 50Затова хората се преориентират към еднофамилни къщи - купуват парцел и сами си строят. Обаче разправиите са безумни - калпави майстори и т.н. А и къщата изисква сериозни кинти за поддръжка.
40
2
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
защо никой не казва каква е себестойността на 1 кв. метър - около 500 ЛЕВА. алчни са добезобразие, с продажбата на един апартамент искат да станат милионери.
39
0
 
13
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименС много падат. Ако си напишеш домашното и изкараш сградите взели акт 6 лятото - сметнеш броя апартаменти в тях ще откриеш една мноооого неприятна новина за брокерчетата, които всъщност се чудят защо никой не им се обажда вече. А наесен ще бъдат разбити и илюзиите за наплива от студенти. Повечето просто ще си останат по селата.
38
1
 
10
 
! Отговори
Мен преди 3 години
До АнонименВсъщност не се изплащат никак. Тези които разчитат на изплащане от наеми и нямат резерви вече са обявени за продажба. Обаче няма кой да ги купи. Сделки на тия цени няма, няма и да има. По голямата част от вписаните сделки са от имоти купени на зелено преди година две и сега са взели акт 16. Тъй като имотният пазар има голяма инерция сега излизат рядко имоти на закъсали. Напролет се приготви за голямата пързалка. Ще стане ясно че и наеми няма да има наесен.
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с колко падат сделките и цените последните 4 месеца? Това е по-важният въпрос.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно конгломерати са ни вдигнали мерника вече. В София целят да изкупят всичко, ди ковто могат да се докопат, после ще раздават апартаменти на политицу, за да имат силно лоби, за да няма закони за максимален наем и прочие и ше настане монопол, особени, когато няак си, сорат да се издават разрешителни за нови строежи.
35
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В ЛондонПадат в определени квартали, които хептен не стават за живеене вече, там е по-зле от Кербала. Влез в някой сайт и погледни цените в Мейда Вейл, Найтсбридж или около Риджънтс парк. То и тук са ниски в Малашевци и Факултета примерно.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мен 35И пак се изплащат, но малко по-бавно, на дългосрочен наем. Аз не съм в airbnb играта, защото не ми се занимава, но благодаря на нашите, че ме посъветваха добре и вместо в доброволно пенсионно и останалите измамни схеми си осигурих тухлена пенсия за един ден.
33
1
 
25
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Малко по-сериозно.Дори София е с отрицателен естествен прираст (раждат се по-малко отколкото умират).В момента има търсене, защото от провинцията масово бягат. Има цели призрачни градове, които са основно от пенсионери, държавни служители и маори. Частният бизнес е няколко земеделски кооперации, представители на веригите и един завод с незавидни заплати.Е как няма да бягат хората в София и към чужбина...
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мой близък търси 26А колко очаква да струва боксониера в центъра този твой познат? Под 3К евро на квадрат в хубавия център на добър етаж няма да намери. Я погледнете в превзетите от BLM Лондон и Париж какви са цените... Да купува преди да са се повишили още, защото по англоговорящите форуми все по-често говорят за спасение в посока Източна Европа до година-две.

Спонсорирани публикации