Калфин: Силен текст ще пази от злоупотреба с евросредства

ЕП иска тясна връзка между тях и върховенството на закона
Обновена: 11 сеп 2020 21:20 | 11 сеп 2020 20:41, Веселина Йорданова
19

Прeдcтaвитeли нa чeтиритe гoлeми групи в EП нacтoявaт зa oбвързвaнe нa eврocрeдcтвaта c върхoвeнcтвoтo нa зaкoнa. ЕП няма да подкрепи многогодишния бюджет на ЕС, ако в него няма ефективен механизъм за спазване на принципите на правовата държава.

Надявам се скоро да се реши как ще изглежда този механизъм. Защото, докато няма съгласие между ЕП и Съвета, няма да има бюджет. Това каза за предаването "Брюксел 1" бившият вицепремиер Ивайло Калфин.

Очаквам следващите месеци парламентът да постигне това съгласие. Той при всички случаи ще постави подобно условие. ЕП каза, че първото му условие е по-тясна връзка между изразходването на европейските пари и върховенството на закона. По-верният вариант е това да стане с по-силен политически текст, отколкото с конкретни механизми за спиране на парите, коментира Калфин.

Според него той ще бъде като препоръка даже заплаха за тези, които искат да злоупотребяват, защото може да даде основание във всеки един момент и на Съвета на страните членки да предприемат действия.

Заплашена ли е България, защото целият дебат тръгна от страни като Унгария и Полша?

България започва да влиза в този фокус. Най-неприятното за нашата страна е да бъдем обект на обсъждания, като това в ЕП, когато се фокусират върху проблемите на България, корупцията, злоупотребата с власт и т.н. Проблемът е, че европейското колело бавно се превърта, т.е. трудно ще влезем в този механизъм. Но един път, ако влезем, много трудно ще излезем от тази група страни. Според мен все още има време българските власти да направят така, че ние да не попаднем в тази група, прогнозира Ивайло Калфин.

Цялото интервю гледайте в предаването "Брюксел 1" утре по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Бай Ристе, преди 3 години
Къде е Гоце Първанов,Калфин вече изпълзя!
12
0
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
То вече няма ли сметна палата? Колко фондове влезли - какъв растеж, какви данъци платени. Бенефициентите са ограничен брой. С ЕГН, Булстат имат данъчни декларации. Лесно се проверява . При Социализма с много по-малко фондове България постигна многократно повече. Изводът, господа Прокурори е: Еврофондовете се разграбват.
11
0
 
0
 
! Отговори
гост преди 3 години
Закона е врата в полето за Толупа , Шиши и Доган.
10
0
 
1
 
! Отговори
Милият Калфин преди 3 години
То и сега си има силни текстове в закона, но като започна Гешев разследване на съветниците на Радев и хоп независимият-не фигурант Радев. му поиска оставката начепло на метеж- ново септемврийско въстание ........
9
0
 
5
 
! Отговори
бившо ченге преди 3 години
Не силен текст,Калфин,а по-дебело дърво!
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен - Баце строи магистрали обаче народа не разбира.Така е, той строи магистрали, а други пъргавелеци строят къщи за гости и дргуги ментета, доят ни с тях и ни нахъсват срещу държавата. В мътна вода риба лесно се лови!
7
2
 
5
 
! Отговори
Долнопробен калфа преди 3 години
Хора като Калфин, дето се надупиха изцяло на Борисов да ги натакова с 300 отвсякъде е най-добре сами да си се отправят към централния, без да чакат покана от протестиращите след победата. И той, и Гоце, и Пикаещия във фонтаните - все до един ренегати крала, крали, яли пили та се ...заблудили...Стига вече, кръв потече....
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
3: познавам един такъв, от него знам схемата - с парите строят, чакат после 5-7г и ги продават. Давноста да ги разследват е толкова след това не могат да ги пипнат, имуществото е обърнато в пари и депозирано в сметки.Разказа ми че имало даже някакви където към къщите за гости са купили с парите и мерцедеси А180 уж да транспортират гости. Сега ще ги продават да си вземат паричките и ни чул ни видял. Така мафията направи по 1 млн лв за 5-6г а обикновенните хора гладуват или са раби за 800лв запла
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калфин, каквото и да напишете нашър мафиоти ще намерят начин да откраднат. Бедните души на Източна Европа са свикнали така още от едно време, точим сметки със затворени очи. Калфин, нашите депутати са най-богатите в цяла Европа, всеки има по 5 апартамента записани на тъщите и лелите.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калфин е много умен човек.
3
1
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Какво стана с къщите за гости без гости? Има ли санкционирани??? Върнаха ли парите???
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, да- текста ще пази, да...
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце строи магистрали обаче народа не разбира. Хората вместo да бягат и да носят баници и меденки и боза на Баце ходят да протестират. Европейското социалистичско колело се върти и води към светлото бъдеще.