Проф. Кантарджиев: Родителите да пускат децата си на училище

Трябва да научат децата как се слага маската и как да си мият ръцете
12 сеп 2020 12:16, Елка Василева
49
Проф. Кантарджиев: Родителите да пускат децата си на училище
Снимка: архив, БГНЕС

"Над 200 случая сме нямали от 25 август. Отново имаме увеличение, дано да е умерено, защото в последните три седмици имаме намаляване на случаите". Това коментира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред БНТ във връзка с регистрираните 201 случаи на новозаразени с коронавирус у нас.

По думите му моментът е такъв, че хората не трябва да се плашат, а родителите трябва да пускат децата си на училище.

"От МОН набелязаха мерки за предпазване в училищата и всеки директор взе допълнителни мерки. Ако си добър директор на училище, ще вземеш добри мерки срещу коронавируса", каза Кантарджиев.

Още по темата

Той обясни, че винаги, когато започват да се събират хора на едно място, има риск от увеличение. "Трябва да има училище и икономика, обществен и стопански живот, както и културен", заяви проф. Кантарджиев.

Той препоръча родителите да научат децата как да си слагат маската и как да си мият ръцете.

"Ако още 2 седмици през юни не бяха позволявани  баловете, стадионите и нощните заведения, тогава щяхме да следим само вносните случаи на вируса", каза още той и добави, че мерки се взимат, когато стане криза“ каза Кантарджиев.

"Показахме, че като държава може да взимаме не толкова строги мерки, даже в Северна Македония имаше полицейски час", оцени той.

По думите му в медицината не трябва да се бърка политиката и не трябва да има политически нюанси.

"Коронавирусът се развива няколко дни, докато грипът те сграбчва за 2-3 часа, почва да те боли, не ти се става от дивана, на пушачите не им се пуши. При коронавируса  става по-бавно, с дни. Вдигаш леко температура, след дни получаваш лека непродуктивна кашлица - колкото повече кашляш, толкова повече ти се кашля. Влоши ли се състоянието и засегне ли се белодробната тъкан, това не е пневмония, а токсичен пневмонит", обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
2
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Бог да закриля дечицата дано няма сериозно болни или починалиВ бьлгария човешкият живот не стои на дневен ред
46
0
 
1
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Анонимнико 34/43,би ли обяснил подтекста? Защото текстът е ясен, нарича се "прав текст". За гените няма да споря - очевидно не са читави, макар да си обучаван традиционно. И пак питам - ти, като си болен, работиш ли или си взимаш болничен? Дано да загрееш какво имам предвид.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
новата .Палестина....
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
маааааааааа, срам и страх.
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УчителЗа учител доста бавно загряваш - нито схвана текста, нито подтекста.Което показва, че и традиционното обучение не дава читаво поколение, щом гените ги няма.
42
1
 
3
 
! Отговори
Учител преди 3 години
До Анонимник 34"При дистанционното обучение учителите дори и болни ще си вършат работата."А, няма проблем - учителите не сме хора, ако трябва и болни, и умрели ще си вършим работата, защото има дефицит на педагози. Само си пропуснал да дадеш мнение дали и болните деца ще продължават да учат при дистан;ионно обучение. Апропо, ти като боледуваш, работиш ли или си в болнични?
41
0
 
3
 
! Отговори
Торбалан преди 3 години
А помощи за мен за безработица няма ли да има от държавата?Нещо като схемата 60/40?Не мога да си продам чувалите...
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Карикатура такава !
39
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако детето ми не си сложи маска щели да го накажат. Алоууу, детето ми не е престъпник! Престъпниците са в парламента. Ние не сме опитни мишки на некадърн самозабравили се управляващи..
38
0
 
12
 
! Отговори
Мама преди 3 години
Моето лично мнение и притеснение е че с тръгване на училище до две седмици принудително всички ще сме под карантина. Правителството не може да си позволи да наложи мерките от преди няколко месеца и сега с помощта на учениците ще го направи.Аз искам да имам право на избор да ходят или да не ходят децата ми на училище. Подлудуха народа... Човек да го е страх да отиде на лекар ако се почувства зле щото ьДиагнозата е ясна КОРОНА...
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ще има тук-там загинали, както ги наричате.
36
0
 
9
 
! Отговори
хм преди 3 години
Трябва супер строг контрол - мисия невъзможна! А ако се спазва, дали ще остане време за учене?
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви извънкласни занимания - проекти, екскурзии, тържества, консултации ...
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При дистанционното обучение учителите дори и болни ще си вършат работата.
33
1
 
11
 
! Отговори
декларация преди 3 години
Най-разумно ще е да има избор на родителите. С подписана декларация родител да заяви, че иска дистанционно обучение, ако е осигурил условията.Затова в училище трябва часовете да приключват рано и преподавателите да продължат в къши да работят.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не разбрах на каква база е тази препроръка? Мерките са само на хартия. Все така няма лекари в болниците. Ваксината дори да се изобрети ще дойде последно при нас. Нали се зещате, че всеки ще иска да я купи - за нас и за Мианмар по едно и сушо време ще дойде. Така че пак питам на каква база са препоръките? Колективен имунитет ли гоним?
31
0
 
17
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Баловете на младите хора през юни допринесли за увеличение на заразените. А училищата на младите хора от 15 септември няма ли да разболеят техните баби и дядовци през ноември?Тези хора от щаба вече не знаят какво да говорят.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър директор ли? *Нема таквоз жиотно!*Та събрания ли, съвети ли , родителски срещи ли - все тълпи ...
29
2
 
10
 
! Отговори
Феминистът преди 3 години
Сега пък се прави нескопосана причинна връзка между юнските балове и нощни клубове и сегашното увеличение на заразените. Че и се парадира с точни цифри - още само две седмици по-дълго затваряне трябвало. Просто ни се подхвърля поредният блъф и ни се вменява виновност с цел манипулация.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сичко е пунт и пластика, статистиката се фалшифицира.