Стягайте зимнина: Кисели храни успешно борят вируса?

Проучване: Държави на средиземноморска диета с повече жертви
Обновена: 13 сеп 2020 19:33 | 13 сеп 2020 19:05, Веселина Йорданова
26
Стягайте зимнина: Кисели храни успешно борят вируса?
Снимка: БГНЕС

Националните хранителни навици влияят на процента смъртност от коронавирус, пише руският в. “Известия”, позовавайки се на световни изследвания. По-висок брой починали регистрират държави, чиито жители са на средиземноморска диета, макар тя да се смята за много полезна за сърдечносъдовата система и други органи, предаде "24 часа".

Въздействието на храната върху COVID-19 не е пряко, а влияе върху имунитета, който от своя страна определя тежестта, с която протича заболяването. Но имунитет се формира с години, така че бързо да го укрепиш, възприемайки нов начин на хранене, е невъзможно.

Международен екип учени начело с проф. Жан Буске опита да определи от какво зависят нивата смъртност от вируса, за да открие начини да я снижи. Опирайки се на данни от университета “Джон Хопкинс”, изследователите констатират, че в Европа най-нисък брой починали има в Германия, Австрия, Чехия, Полша, Словакия и Финландия. Там тя не превишава 4%.

При това заразените с вируса на глава от населението германци са много повече от тези в Белгия, Франция, Италия и Великобритания, където обаче процентът смъртност е по-висок.

Специалистите обясняват този факт и с хранителните продукти, които хората в различните страни употребяват. “Храни със силно антиоксидантно действие и активност срещу АСЕ2 - белтъка, през който вирусът влиза в клетките, доминират в страни с по-ниска смъртност”, твърдят авторите на изследването. Такива са сиренето, млякото, прясното и ферментиралото кисело зеле. В Турция с до 2,5 % смъртност от вируса също употребяват много зеле и кисело мляко.

Млечните и киселомлечните продукти с намалена масленост влизат в състава на много диети и са доказали своята полза. Те помагат срещу натрупване на пикочна киселина, нормализират липидния и въглехидратния обмен, източници са на калций и витамин D, пояснява диетоложката Наталия Пугачова от Сеченовския университет в Москва. Колежката ѝ д-р Ирина Поторко също смята, че включване в менюто на растения от семейство зелеви, включително ряпа, брюква, хрян, както и киселото мляко, усилва имунния отклик на организма и той се бори по-успешно със заразата.

Според Жан Буске, който е професор по пулмология в университета в Монпелие, Франция, и бивш експерт от СЗО, връзката между регионалното разпространение на вируса и особеностите на местната кухня не бива да се подценява, макар че диетата не е единственият фактор, който влияе на смъртността от вируса.

Още през април-май стана ясно, че хора с морбидно затлъстяване (при което индексът на телесна маса е по-висок от 35-40) по-често умират от COVID-19. “Може да се предполага, че рационалното хранене, богато на витамини и антиоксиданти, способства за поддържане на здравословно тегло и формиране на адекватен имунитет, затова вероятно е фактор срещу усложнения от вируса и смърт”, казва Наталия Пугачова.

“Съвременният живот доведе до употреба на по-малки количества ферментирали храни, а в резултат микробиомът рязко се измени. Възможно е това да е способствало за разпространението на COVID и особено за фаталните му случаи”, казва д-р Буске. Така че, стягайте бурканите със зимнина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: зимнинакисело зеле
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че пием ракия всякава
20
2
 
2
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Ами виното не е ли ферментирал продукт част от средиземноморската диета. Сиренето да не би да не е част от тази диета.
19
1
 
3
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Запазил съм 4 казана тази година, 22 октомври
18
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
А греяна ракия директно убива всякакви вируси,истински и измислени като ковид19.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
напишете просто да пием оцет.
16
4
 
9
 
! Отговори
Шушана преди 3 години
Запекла съм се ! Втори ден не мота да се изакам ! Препоръки ?
15
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Направете домати и пипер по сто лв килограма и яжте после туршии.....Ще се споминете и ще се отървете от корона и от всичко!
14
0
 
6
 
! Отговори
до моментар 10 преди 3 години
До до 58 ама си един такъв *** къде никъде те няма..))))))...редактор в сайта ли си?????...че си много елеметарен трябва повече да работиш над елементарните си отговори!!!
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой вирус?
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не да Е... ***.. ви Прос...с тоя корона вирус
11
4
 
2
 
! Отговори
Айааааааааааа преди 3 години
Изпърдете вируса с БОБ.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слънчеви краставички. Еднолитров буркан. Пълниш го с краставички, една, две лъжици сол, 50гр ракия,копър.Заливаш с гореща вода, затваряш и обръщаш. Държиш навън, на топло, но не пряко слънце. След десетина дни имаш най вкусните краставички. Може предварително да подържите краставичките една нощ в солена вода. Да ви е сладко.
9
2
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
Това е всеизвестно! Преди 70 години на баща ми братовчед му заболял от желтеница и прабаба казала на чичо му и майка му, чина му да пие урина и се оправил, а инжекциите го болял дупето. Инженер химик е единственият оцелял от душегубките на Валтер Раух - хората натъпкани в камион фургон и аспуха вътре ги задушава, докато ги транспортират до масовия изкоп са свършили. Химикът се изпикал на носна кърпа или дреха, дишал през нея и когато отворили - Хайл!
8
1
 
9
 
! Отговори
Беда преди 3 години
Гена, ***! Не ви ли прави впечатление, че повечето починали не са българи!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А още по-добре го борят ферментиралите напитки.
6
0
 
24
 
! Отговори
Ванката преди 3 години
Не кисели, а ферментирали! Млечно-киселата ферментация е полезната, а не киселинността.
5
3
 
6
 
! Отговори
полиран мозък преди 3 години
здравейте по тАлАвизията а и във всички Фестници и "достоверни"интернет сайтове като този на дълго и нашироко ни обясняват как урината е най добрия дезинфектант и носенето на маска денонощно ни предпазва от всичко и и всякакъв вирус и може да се доживее до около 140 години????моля споделете някоя "здравословна рецепта"!...Апропо моля не трийте коментара от слабо посещавания ви сайт,че от полирания ми мозък все още е останало нещо и знам как да блокирам сайта ви от гугъл търсачката!!!
4
6
 
3
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
стагайте заднина, иде зима изпълнена с уханска чума из въздуха, киселите храни няма да ви помогнат!
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И дамаджаните и буретата.Щото иде нова вълна от епидемии.Бирата само качва килограмите.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Hi