На борсата: Учители, сервитьори и работници най-търсени през август

Безработните със 73 хил. повече спрямо 2019-а
88
На борсата: Учители, сервитьори и работници най-търсени през август
Снимка: БГНЕС

Безработните продължават да намаляват и през август, по данни на Агенцията по заетостта.

Регистрираните безработни в бюрата по труда са 245 774, като спрямо юли намалението е с 12 779 души. В същото време обаче увеличението спрямо август 2019 г. е със 73 131 лица.

Равнището на регистрирана безработица в страната през август е 7.51%. Агенцията по заетостта отчита спад от 0.4 процентни пункта в сравнение с предходния месец юли и ръст с 2,2 пункта спрямо година по-рано.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 24 063 безработни. Освен тях, други 862 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През месец август 2020 г. броят на започналите работа безработни е 23 548, като 76.7% от тях са устроени в реалната икономика. Най-много започнали работа се отчитат в сектора на преработващата промишленост – 20,2% от всички започнали работа, следвани от хотелиерство и ресторантьорство – 14,1%, търговията, ремонта на автомобили – 13,9%,  държавно управление – 11,9%, строителство – 5,5%, и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 5 488 безработни лица от рисковите групи – 2 730 по програми и мерки за заетост и 2 758 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Най-масово работа е осигурена по стартиралите в началото на месеца 28 регионални програми за заетост и по схемата "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 18 048 които са с 4,7% повече от тези, заявени през август 2019 г. Най-голям дял са заявени в преработващата промишленост (23.7%), следват образованието (16.4%), хотелиерството и ресторантьорството (14.6%), административните и спомагателните дейности (13.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (8.8%)  и строителството (5.7%).

Най-търсените професии през месецa са: преподаватели; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); монтажници; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; продавачи; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; персонал, полагащ грижи за хората; помощници при приготвяне на храни  и др.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете почнаха с научната фантастика. Единият бил намерил работа на борсата за 5 бона заплата, другия сам построил две къщи... ахахахХАХхахХАХА
35
23
 
12
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Драги ми смехурко, аз съм програмист и съм построил 2 къщи сам. Хоби ми е. Майстор в нас в София не влиза. Пентхаус на цял последен етаж с огромни тераси и частен асансьор. Освен мебелисти, друг няма за какво да идва. Сам си правя всичко. Не ми се фукай само, защото умственият труд е несравним с това да ми залепваш тръби и да изграждаш ел. инсталации, което може всеки, завършил техникум или първокурсник в ТУ. Смешка, ама пълна смешка, неплащаща данъци. Чист мошеник.
34
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Извинете, ако съм ви засегнала. Да, взимам 4245лв.. И това не е висока заплата за София. Според НСИ средната е около 1870лв., а реално е доста повече, заради сивия сектор."И като се събуди видя, че си спала на отворен прозорец, краката отвити, а дупето захапало чаршафа.
33
11
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Никой не е казал това. Доколкото виждм, човекът казва, че е гордост да изучиш децата си, за да те задминат, а не да ги храниш и да ги пуснеш на самотек, както правят много хора. И децата им не стигат по-далеч от тях. Не е гордост да си кофражист и човек би следвало да се съгласи, че това не е труд за хвалба и да научи децата си, че "Който се учи, той ще сполучи", ама на... Пенчо, бре, чети и така нататък. Това мислене явно не го възприемаш, което е странно, честно казано.
32
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНА 2020 - МНОГО ХОРА БЯХА ИЗГОНЕНИ СЪКРАТЕНИ И ТАКА - НАД 90% ОТ ТЯХ ПОЛУЧИХА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА 4 МЕСЕЦА ПО 180 ЛВ - СЕГА ТЕЗИ ХОРА КОИТО СА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ -НЯМАТ ВЕЧЕ ПРАВО НА БОРСА- ТРЯБВА ДА МИНАТ 3 ГОДИНИ ЗА ДА ПОЛУЧАТ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ И ТО АКО РАБОТЯТ! КАКВО ПРАВИМ СЯ?? КОЛКО ХИЛЯДИ ГЛАДНИ ИАМВ БГ? НЯКО "ЕСКПЕРТ" МОЖЕ ЛИ ДА КАЖЕ ? И ТОЗИ ЕКСПЕРТ НЕ СЕ ЛИ ПРИБИРА НОЩЕМ С ТАКСИ И НА ПРИБЕЖКИ!! ПРЕСТЪПНОСТТА ТЕПЪРВА ПОЧВА!!!
31
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 26Тъй ли и какво да сторя на 40 години да оставя жена деца и родители и да се запиша да уча ли?!! Живота не е благосклонен към някой ,както към други. Що се отнася до квалификацията ми строителството не е лека работа и не всеки може да я върши!
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно, за отпушване на канала под мивката ми взеха 60 лева, за няма и 15 мин. работа.
29
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 20 каквато и заплата да взимаш , като не си човек - все тая
28
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най обичам да ме викне програмистче схванато в ръчичките да му направя ВиК-то или електро-инсталацията примерно. Мамооо - е тогава разбират как се изкарват 200 лв на час. хахахаха
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България ще вземе 2 милиарда евро заем, тра-ла-ла-ла... Защо не виждам в тоя сайт новината, вече я пуснаха по другите медии.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алоо...високите класи.. ще плачете скоро с кървави сълзи
25
13
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
Кой е казал, че е лошо?! Казва се, че е неквалифициран труд. И обикновено неквалифицираните хора са нископлатени (както и ти) и седят и реват как Марс и Луната са им виновни, че са бедни. За гордост е да изучиш 3 деца и да те надминат, а не да ги гледаш и храниш. Това и по малцинствата го правят и резултатът е видим.
24
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подсещам за вариант за достоен изход на ГЕРБ. Утре кворумът да пропадне и те да обявят, че подават оставка по независещи от тях причини и ДПС ги е свалило от власт, защото играе с Ицо Риформата.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки честен труд е достоен за уважение и трябва да бъде заплащан адекватно, независимо дали работещият е лекар, кофражист или овчар.
22
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 20 Какво лошо има да си кофражист!??Аз работя това изкарвам си парите с честен труд ,работя в Uk и печеля добри пари храня жена и три деца и се гордея с това!!!
21
14
 
10
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Какво си седнала да се обясняваш на кофражисти, сервитьори и берачи на малини какво означава квалифициран труд?! Не се хаби. Няма смисъл. Евала за мисленето ти, евала, че искаш да се развиваш и се бориш! Браво и, че имаш енергия да обясняваш на слепите по рождение какво е жълто.
20
4
 
13
 
! Отговори
Четете само дир преди 3 години
Тук не са плащали заплатите на журналистите си от 3 месеца и сайта е във фалит.
19
10
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 3 години
Не знаете къде се слага пълен член, не можете да пишете... После защо взимали минимална. Е колко да взимате?! Марш обратно в трети клас, моля! УмнияТ, способнияТ, работливияТ НЕ взима минимална заплата никъде по този свят. Вие не сте нито умен, нито способен. За работлив- може и да сте.
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не сте съобщили на читателите си, че сте фалирали и не плащате заплати на журналистите си от 3 месеца?
17
7
 
15
 
! Отговори
До20 преди 3 години
Какво искаш да кажеш че само ти си умния и способния и работливия другите на минималната са *** така ли