Регистрираме 1500 случая годишно на онкохематологични заболявания

Едва 11% от българите смятат злокачествените заболявания на кръвта за лечими
16 сеп 2020 22:00, Красимир Ангелов
1

По 1500 нови случая на злокачествени заболявания на кръвта годишно регистрираме у нас. На този фон едва по 11 на сто от българите смятат, че онкохематологичните заболявания са лечими.

В последните години обаче се наблюдава много значителен напредък в лечението на този тип болести. Петгодишната преживяемост е скочила на над 70%.

Повече от 300 медикамента са във фаза на клинични проучвания. На преден план излизат и т. нар. прицелни терапии, които регистрират сериозен успех в лечението на левкемия например.

Основен проблем остава късната диагностика. Не се полагат достатъчно усилия в посока профилактика и скрининг, категорични са специалистите.

Колко напреднала е медицината и каква е картината в България – разговор по темата в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR с д-р Александър Йорданов от Българското медицинско сдружение по хематология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Онкохематолагичните заболявания не са лечими, те или завършват фатално или остават хронични и с навремената и правилна диагноза и подходящите лекарства прогнозата е много повече от обещаващата .