След 2 г. борба Наредба Н-18 отпада, ще се възстановяват ли средства?

Според министър Ананиев фирмите не са направили толкова големи разходи
Обновена: 16 сеп 2020 19:44 | 16 сеп 2020 19:40, Красимир Ангелов
16

След две години борба отменят Наредба Н-18 за касовите апарати. Значителна част от бизнеса в България обаче актуализира софтуерите си, като вложи значителни средства в това. Ще бъдат ли възстановени средствата?

Цветелин купува нужния софтуер по изискванията на Наредба 18. За целта той плаща 300 лева.

"Дойдоха и казаха, че трябва да го сменим и ние като добри данъкоплатци го направихме. В един момент се оказа, че няма да ни трябва и поискахме да ни върнат парите, но това не се случи, въпреки че не го използваме", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Според министър Ананиев фирмите не са направили толкова големи разходи по закупуването на софтуер, за да им бъдат върнати парите. "Това, което евентуално би могло да възникне като допълнителен разход, е този софтуер да бъде адаптиран към новите изисквания, но това обикновено се извършва по договора между самото предприятие и софтуерната фирма, която прави софтуерния продукт", смята финансовият министър.

За Цветелин обаче това не е единственият разход. Оказва се, че сега се налага да плати ДДС върху 2 500 лева заради грешка в софтуера. 

"Предаде на касовия апарат да фискализира сумата, в същото време софтуера не запази въпросния документ и се оказа, че имам фискален бон за сумата, а в софтуера стоката ми стои неизписана", обясни Цветелин.

По правилата на НАП Цветелин може да бъде санкциониран за подобно нещо. Как ще докаже обаче че става дума за грешка, а не измама - остава неясно.

Вижте повече в репортажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четири касови апарата = 2500лвСофтуерна доработка и връзка с КА = 860лвХардуер - 2 нови компютъра = 800лвНастройки и какви ли не още работи от фирма за поддръжка = 600лв=== 4760 лв
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При правителството на мутрите е така - мутрите знаят само да взимат, а не да дават.
12
0
 
2
 
! Отговори
Настъпал мотиката преди 3 години
И моята равносметка. За техника 3500 лв. За програма 168.00 лв на месец.Но големият проблем е с част от доставчиците. А ти си със СУПТО? За теб са тези цени.За тези дето не са - цените са други.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Властта е ОПГ за пълно ограбване на народа!
10
0
 
9
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Както винаги държавата наказва изрядните! Сега хем направих разходи, хем плащам ддс, а и съм подложен на нелоялна конкуренция! За това драги, удрям ключа, няколко човека без работа, че трябва и да ви съдя. Два лева данаци няма да платя повече!
9
0
 
9
 
! Отговори
Хахахах преди 3 години
Не бързайте - днес отпада, утре не се знае
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да връщат пари като те са вече разпределени и изядени.
7
0
 
9
 
! Отговори
Проста Потка преди 3 години
Гейбераз срам нема...само лаком и ненаситен аноз....
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е същото като преди дето накараха заведенията да инвестират в салони за пушачи с вентилации и салони за непушачи и после казаха абе няма да се пуши.Филма е гледан ГЕРБ кво да ги правиш?!Всичките са като Тиквата по калъп!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ананиев е сенилен дъртак дето няна да го вземат даже за счетоводител на малка фирма, ос ра се като "здравен министър", на път е да се ос ере като "финансов"
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха така,гербавият крадец как прежали едни сто милиона лева които щяха да делят с две-три родни фирми производители на касови апарати с новата наредба Н-18
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето защо винаги българина чака до последния момент. Просто не е сигурен дали е последен
2
0
 
19
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Как не ви е срам бе... хората дадоха сума ти пари да си сменят касови те апарати, системи, връзки с НАП..... трябва не само парите да върнете, но и да компенсиране бизнеса
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
подигравка с бизнеса, днес трябва а утре не, едни честни роби данакоплатци си оправят или копуват нови апарати защото са доставени на кой беше от депутатите сина му .. така се правят милиони и копуват мерцедеси на ваш гръб. а утре следва нещо ново ... в такова блато няма и не може да се развива бизнес и точно затова няма западни инвеситори.На тях им е ясна играта на големите мафиоти и че тук нищо не може да вирее ...СОМАЛИЯ е по-добре, те поне нямат касови апарати.