28 банкомата с космически такси, всичко обаче е законно

Устройствата са предимно в морските ни курорти и на ГКПП-та
35
28 банкомата с космически такси, всичко обаче е законно
Снимка: БГНЕС
28 ATМ с марката "Euronet" са разположени в страната.
 
Повечето от устройствата са в морските ни курорти, има няколко в София и на КГПП-та. Проверка на БНБ от миналата година обаче сочи, че космическите такси при теглене от валутни сметки – към 10-15% от сумата, са напълно законни. Това стана ясно от думите на финансовия министър Кирил Ананиев.
Още по темата
През това лято десетки туристи бяха ужилени от тези банкомати. За скандалните случаи стана ясно от публикации в социалните мрежи, след като се оказа, че таксата е 110 лв. за превалутиране на 800 лв.
 
Операторът обаче изпълнил законовите си задължения и на устройствата е посочена сумата за превалутиране и таксата.
 
Освен това тези банкомати не подлежат на регулация, тъй като за тях не се изисква лиценз.
 
"На клиента се предоставя възможност да приеме услугата съгласно посочените параметри или да откаже и да бъде превалутирана по-късно от неговата банка", обясни Ананиев.
 
Той призна, че проблемът с такива устройва не е национален, а се наблюдава в много страни от Европа, най-вече в такива извън Еврозоната.
 
Той е и предмет на анализ от европейските институции.

35
Още по темата: банкоматрегулация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гадна, мошеническа и обирджийска държава. В България всеки мутренска похват е законен. Най-бедната държава, с най-високо ДДС, такси на банки, с много бързи кредити, некачествени и скъпи храни, ниски заплати и извиване на ръцете на хората. Това донесе ГЕРБ. МАГИСТРАЛИТЕ НЕ ХРАНЯТ ХОРАТА. МАГИСТРАЛИ, ПО КОИТО ЕДИН ВЪНШЕН ИНВЕСТИТОР НЕ ВЛЕЗЕ ДА СТРОИ В БЪЛГАРИЯ. МАГИСТРАЛИ, ПО КОИТО КУПИЩА НАРОД СЕ ПРЕБИ И НАМЕРИ СМЪРТТА СИ.
МГИСТРАЛИ СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ЗА РЕМОНТ.
ДА СЕ МАХА ТОЗИ ДОЛЕН И ПРОСТ Човек.
29
0
 
4
 
! Отговори
Една преди 1 месец
Разбира се, че всичко е законно....
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи мутрите пак не знаят какво да правят и чакат ЕС да им реши проблема.
27
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
На език какъв в първото изречение словоредът е?
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намерих много информация - фирмата е в ФАЩ и са обладали цял свят от Мозамбик до Азия. Имат страшно много връзки с малки никой не чувани банки за да им минават терминалите (като YesBank), в Индия някакви и по всичко си личи че просто развиват бизнес в страни с ниско развита банкова система където могат да намерят вратичка за измама.
"Доставихме приходи за четвъртото тримесечие в размер на 694 милиона долара" каза еди кой си, увеличиха с 900% новите АТМ машини спрямо миналата година .. и така
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Финансовата "услуга" на космически цени се оказва част от световния модел на работа на регистрираната в Канзас, САЩ, компания "Euronet", която предлага услугите си в държави с по-слаби институции и потребителска защита."
Усетили са че в блатото може всичко да правят ... само че кой им е казал да слагат по 20 в Слънчев Бряг? Продължавам разследването.
24
0
 
13
 
! Отговори
SHEFA преди 1 месец
НЕМА ЛИ КОЙ ДА ГИ ИЗРИНЕ С НЕКОЙ БУЛДОЗЕР ТИЕ?
23
0
 
3
 
! Отговори
чарли преди 1 месец
Той призна, че проблемът с такива устройва не е национален, а се наблюдава в много страни от Европа, най-вече в такива извън Еврозоната"
Как стой въпроса със заплатите в България и Еврозоната ?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
как някой слага АТМ на КПП-та? Искам и аз да точа по 15% такса и да е законнен обир. Искам. На кой е регистрирана тази фирма, държа да знам защото съм 100% сигурен е депутат или син на депутат или леля на някой на тези отгоре. МАФИЯ! това никъде го няма в цял свят а сигурно в Сомалия ее по-ниска таксата.
Дано ви преседнат тези пари и да ги дават само за лекарства.
"Освен това тези банкомати не подлежат на регулация, тъй като за тях не се изисква лиценз." - еми защо не се изисква лиценз? МАФИЯ!
21
0
 
10
 
! Отговори
Герасим Терзиев преди 1 месец
До . Има поне 3 големи български банки, чиито банкомати работят по същата схема :)
20
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Да ми посочи една страна от ЕС където това го има? И още на кой е това дружество , което може да си поставя такива автомати по граничните пунктове?
Пак наши хора и пак мутренски и рекетьорски приоми. Махайте ги вече!" Те да ги махнат? Някой друг да свърши работата? Хихихи!
19
2
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 1 месец
СВободен пазар и капитализъм,нали това искаме? Ако в единия магазин млякото е 12 лв ,а в другия 0.95 лв човек има избор откъде да си купи..
18
0
 
7
 
! Отговори
Аз преди 1 месец
В Гърция, Турция, Румъния и Италия имат такива банкомати. Предполагам, че и в други страни има. Като теглиш пари от такъв банкомат ти изписва, че ще бъдеш таксуван допълнително и сумата.
17
1
 
9
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
Заради това играя само КЕШ и на ръка!Банкомати,карти,банката не ми казва с какви активи разполага,защо трябва да знае какво има в джоба ми!
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази верига банкомати оперира почти в цяла Европа. Всичко си е законно. Не плащат на никого. Схемата е много простичка. Разполагат банкоматите си само на места с голям туристически поток. Основната цел са туристи извън ЕС, които рядко обменят родна валута в евро и тн. Таксите са високи, но както се казва: да си гледал.
15
5
 
26
 
! Отговори
. преди 1 месец
Всикчо е законно! Остава тези от Euronet да кажат на кой "патрон" се отчитат, за да ги покровителсва.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10

За недоинтегриания седящ в банкомата и броящ теглената сума. А щом става въпрос за превалутиране сигурно са били нужни допълнителни екземпляри от родата.
13
2
 
4
 
! Отговори
До Paypal преди 1 месец
Така е, но като плащаш има опция да избереш курса на банката, а не този набутващия на пейпал.
12
10
 
5
 
! Отговори
Селтака преди 1 месец
До Анонимен
Дано да не говориш сериозно.
Шофьора на самолета нищо не може да направи сам.
Хорнелия за нея нямам думи тя никога не е работила, винаги е крала и да спре друг да не краде не вярвам.
11
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ми посочи една страна от ЕС където това го има? И още на кой е това дружество , което може да си поставя такива автомати по граничните пунктове?
Пак наши хора и пак мутренски и рекетьорски приоми. Махайте ги вече!