Доц. Чорбанов: Безсмислено е децата да са с маски в училище

Младите трябва да контактуват повече, а рисковите групи - да бъдат скрити
23 сеп 2020 09:58, Нели Христова
34
Доц. Чорбанов: Безсмислено е децата да са с маски в училище
Снимка: БГНЕС

„Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове”. Това заяви доц. Андрей Чорбанов - ръководител на департамент "Имунология" в БАН.

„Швеция, например, която не спря училищата и градините, показа, че това не е фактор за разпространението на заболяването. Това може да се види от всичките им данни. Там обаче възрастните хора не живеят заедно с ученици”, каза още той пред NOVA.

Според него е безсмислено децата да носят маски в училищата. „Не ми се вижда резонно да ги носят там, а след това да общуват без тях. Не виждам полза от тези мерки по отношение на децата”, категоричен бе Чорбанов.

„Без да искам да противореча на държавната политика, като цяло смятам, че груповият имунитет е нещото, което може ефективно да предотврати разпространението”, каза още той. И допълни: „В противен случай, докато има потенциални носители, докато има млади хора, които ще бъдат разпространители без да боледуват, на практика съществува и рискът”.

„Аз лично смятам, че по-важният подход беше младите хора да контактуват изключително интензивно през периода, а рисковите групи да бъдат скрити. При нас обаче е трудно да разделим възрастните от младите”, посочи Андрей Чорбанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
10
 
17
 
! Отговори
защо преди 3 години
Искаме, не искаме вируса е във въздуха. Маската е като да внушиш на хората, че целият бански ще те предпази от солта в морето./само мое мнение/
8
12
 
19
 
! Отговори
зомби преди 3 години
Мерките да спазват зомбираните! Коронавируси има от 1931 година, насам! Алчните политици раздухаха истерията!
7
26
 
14
 
! Отговори
Владо преди 3 години
Този да си завре дипломата отзад. Не сме Швеция и трябва да се спазват мерки и правила. Ако не бръкнем в джоба с глоби и наказания, тук всеки си прави каквото си иска. Пък евентуално българина покрай тази криза може да се научи, че правилата са за да се спазват, както в останалите бели държави!
6
6
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аман от философи и експерти-като всичко разбирате и знаете, защо вместо да филосовствате по медиите, не се затворите в лабораториите и да създадете ваксина или лекарство против вируса. Нали това ви е основната работа. Ама само философи и разбирачи в тази държава, ей.
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми те и без това не носят. При нас първите 2 дни носеха, а сега от време на време я някой сложи маска, я не. И учителите си махат маските, като говорят.. Изобщо пълна пародия са тези мерки.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен".В Швеция е много различно"Да, например мероприятия с над 50 човека са забранени.
3
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция измряха старците! В Швеция учителите не са на по 60 г! В Швеция млади и стари не живеят на едно място! В Швеция майките не разчитат на бабите да им гледат децата! В Швеция си нямат БАН, който да ръси простотии!
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво да кажам за сериозно застарелия български учител, скоро и за тях ли ще има статистика както за починалите лекари?
1
4
 
22
 
! Отговори
Бау преди 3 години
прав е за децата. За тях опасност няма. Възрастни и болни обаче, трябва да се пазят от всички.