Сега бил идеалният момент за ваксина за грип, особено за децата

Клинично коронавирусът и грипът не се различавали
52
Сега бил идеалният момент за ваксина за грип, особено за децата
Снимка: Pixabay

Сега е идеалният момент да се ваксинират децата с ваксина за грип, смята педиатърът д-р Гергана Петрова от УМБАЛ "Александровска".

Тя препоръча малките деца след 3-годишна възраст, когато тръгнат на детска градина и имат повече социални контакти, да бъдат ваксинирани.

Още по темата

"Клинично обикновеният грип и коронавирусът могат да са неразличими. Затова ще разчитаме на бързите тестове, защото за грип със сигурност работят, а за COVID засега са по-бавни. Това, което би помогнало на всички лекари, е да си повишим самосъзнанието и да си сложим ваксина за грип. Ако е сложена ваксина за грип и стане инфекция на детето след около месец и половина-два, със сигурност не е грип", коментира педиатърът пред БНТ.

"За да се направи тест, е много важно да се види епидемиологичната връзка", каза още тя.

"Нормално е децата да боледуват, нормално е да вдигат температура. Не може всяко 37,5, което много стресира майките, веднага да се търчи. Ако детето има някаква банална вирусна инфекция, но родителите му го заведат в лаборатория и то стои с някой доказано заразен с коронавирус, рискът е много голям", коментира д-р Петрова.
Съветът на педиатъра е да се въоръжим с търпение, да спазваме инструкциите и социалната дистанция.

"Неприятно е да се носят маски, но това е необходимото зло, за да се пазим. Те не са панацея за коронавирус, но намаляват страшно другите инфекции", коментира д-р Петрова.

Тя допълни, че всяко едно хронично състояние може да окаже някакъв утежняващ фактор, ако се разболее детето, но ако детето е в добро общо състояние с контролирано хронично заболяване, то може да ходи на училище, стига да спазва мерките.

Според педиатъра при децата най-често вирусът започва с болки в гърлото и висока температура, но тя напомни, че е важен епидемиологичният контакт.

Д-р Петрова посъветва родителите да не прекаляват с имуностимулантите, не е добре да се свръхстимулира имунитетът, да дадат нещо безобидно на децата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
13
 
! Отговори
Лили преди 3 години
Поредния платен псевдоктор, който забравя основния принцип в медицината-Не вреди! Всяка ваксина сваля имунитета на човек и как това точно ще го направи по-устойчив във време на пандемия не ми е ясно. Но докторите вече не са лечители, а търговци.
27
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Мнителен (номер 24)Имаш основание да си мнителен, наистина.Както вече казах, познавам доцент Мангъров отдавна и той отначало казваше истината за коронавируса, но никой не иска да го слуша.Не съм му някакъв фен, вече обясних, че нямаше полза от противогрипната ваксина която пак той му сложи, а като вдигна висока температура каза да не му даваме нищо, защото "нямало да му се свари мозъка".Панадол се дава за облекчаване на болките, трябва ли да оставя детето да се мъчи с 39 градуса?
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха да бе , наиш ли как ше се ваксинираме, заври си ваксината дето слънце не изгрява!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е вярно и предлагам на читателите на коментарите вярното. За ваксинация на деца и тяхните родители е подходящ моментът след месец. В момента е прекалено рано, за децата които са тръгнали на детска или училище е имало друга препоръчителна ваксина, която е можело да се вземе преди 20тина дни. Целта да се ваксинираш със сезонна ваксина сега е страхът че след може да ти кажат че е свършила.
24
0
 
6
 
! Отговори
Бяла престилка преди 3 години
Моля ваксърите да се отправят към кабинета за ваксинация. Ще ви ваксинираме срещу коронавирус и не не искаме да чуем че по принцип обичате да се ваксинирате ама сега ви е страх от коронавирусната ваксина.
23
2
 
8
 
! Отговори
ЗАЩО преди 3 години
Защо ваксините разболяват, убиват и инвалидизират? Това инжекции отрова ли са? Аз това няма да си го набивам. Нито на мен, нито на децата ми!
22
0
 
24
 
! Отговори
Док преди 3 години
Тия приказки ги разказвайте на някой, дето няма деца! Имам едно момиче на 8 години и момче на 2. Такива вируси ни е носила вкъщи, акъла ни се вземаше. На нея освен малко сополи и хрема, друго не и се случва. От никакъв корона вирус не ме е страх. От опит се убедих, че децата са много по-силни и издържливи на подобни атаки и е безпредметно да пълним джобовете на бялата мафия. И не, не съм против ваксините, против съм да си правя експерименти с детето.
21
1
 
8
 
! Отговори
Мнителен... преди 3 години
След цирка с Кови ... имам доста сериозно НЕДОВЕРИЕ към инжекции, лекари и лекарства.Добре, че имаме Мангъров. Ако нещо стане, при него ще ходя. Иначе не. Него ще го питам за ваксините.Няма да питам Мутафчийски!
20
0
 
12
 
! Отговори
Ееее преди 3 години
Пак реклама.
19
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Мога да споделя личен опит.Познавам доцент Мангъров отдавна. Преди години го използвахме да ваксинира детето ни със задължителните ваксини когато беше още бебе.Ваксините бяха качествени, френски, а не турски или кой знае с какъв съмнителен произход и в резултат бяхме много доволни.Той също ни предложи, по желание да го ваксинираме за грип, на което се съгласихме.Наша грешка. Детето се разболя и вдигна температура 39 градуса.Не случайно противогрипните не са задължителни.
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Веднъж чух следния разговор между моята лична лекарка и една баба: Бабата "Кажете, докторе, да се ваксинирам ли срещу грип, действат ли тези ваксини?"ЛЛ: "Ама разбира се! Ваксините са хубави, особено за възрастните хора е хубаво да се ваксинират, а гриповете сега са толкова страшни! Моята майка се ваксинира всяка година.. (и тук очаквате да каже, че не е боледувала, нали?) ..а миналата зима беше в болница с пневмония заради грипа!"Та така. Не се чува кво приказва, но поне каза истината :)))
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите отменят клетвата която всеки медик дава когато завършва. Проклятие ще застигне всеки сребролюбец нарушил дадената клетва.
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година си спомням какво говореше Кунчев за грипа. Първо каза, че ще се яви в края на декември, послего отложи за февруари.И какво стана?
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че сега, когато всички специалисти се изказват по въпросите за коронавирусът, е моментът да си направим един списък с тези, които работят против здравето и живота на хората...
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз тази като я чета и стигам до извода, че съветва хората да си слагат ваксина, за да им е по-лесно на тях да различат корона от грип.
13
15
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
и сега *** ще обяснява колко са опасни ваксините и как ще избият всички ... :D
12
1
 
12
 
! Отговори
Хммм... преди 3 години
Доста голяма мотивация ще ми е нужна вече, за да си набия тая инжекция... Даам. Искам обяснения. Искам да знам ВСЯКА ЕДНА СЪСТАВКА в тая ваксина. Искам да знам ЗАЩО е там и да чуя противоположни мнения, за това дали е опасна.Ще се запъна като магаре на мост. Само гледайте.Аз ВАКСИНА НЯМА ДА СИ БИЯ. Ако ще турско да е!
11
2
 
26
 
! Отговори
мистичен пияница преди 3 години
Странно аз никога не съм се ваксинирал против грип и съответно за последно бях болен от грип преди 25 год.А тези които се ваксинират постояно го карат и то тежко.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хах Абсолютно те подкрепям.Всички бебешки и детски ваксини са задължителни,но тези противогрипните не мисля да си ги бия.Нито на мен,нито на децата ми.
9
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бялата мафия продължава да си пробутва бъркочите.

Спонсорирани публикации