Доброволната служба достъпна за всеки до 40 години

Резервът е от 3000 души, но е попълнен едва на 13%
Обновена: 24 сеп 2020 18:18 | 24 сеп 2020 11:48, Камелия Цветанова
57
Доброволната служба достъпна за всеки до 40 години
Снимка: архив, БГНЕС

Всеки българин до 40 години може да се запише като резервист в армията. Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за резерва на въоръжените сили на първо четене.

Доброволците ще служат в армията за срок от 6 месеца. През това време те ще получават възнаграждение, здравно и социално осигуряване.

Промените в закона предвиждат в часовете на класа в училищата младежите да придобиват умения, свързани със защитата на родината, с оцеляване при кризи от военен характер, както и за усвояване на знания за мисиите и задачите на въоръжените сили. В университетите студентите могат да избират това обучение като допълнителен курс.

Още по темата

Работодателите пък ще имат възможност да запазват персонала си, като осигуряват неплатен отпуск на работниците и служителите си и им позволяват да преминат срочна служба в доброволния резерв.

По време на дебата Николай Цонков от БСП каза, че резервът от 3000 души е запълнен едва на 13%.

Според него явно има безидейност и липса на достатъчно компетенции в ръководството, за да се намери начин да се реши този въпрос.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

 


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде бе доброволна служба един познат се мъчи от години да стане полицай ама не го огрява искали военни да ги оазят но пак с връзки щот вземат бонуси и нищо не давст на държавата
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не могат да намерят желащи 40 годишни здрави прави психически годни, готови да убиват и да умират за майка България, чистачи-пазачи за 500 евро заплата, и решиха да правят наборна армия. На наборните в Швейцария им дават по 2500 франка, армия се прави с пари.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стига с тия смешни предложения, за 10 години изгонихте един милион в трудоспособна и в детеродна възраст, не ви ли стига. Малумно предложение от хора, който са се крили като мишки, само и само да не ходят в казарма. Опит за подмяна на важни въпроси, като защо прокуратурата работи само за да пази мутрите.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо по-тъпо измислено от казармата. Все пак сега е малко по-добре от времената, когато бе на подчинение на овенните алкаши, фиксирани, че зад всеки ъгъл ги дебне враг и прaзнeщи се при вида на железа за убиване.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерси предварително, предпочитам да не ми мирише на крака.
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега ще се ступат тълпи от желаещи да попълнят резерва.Даже тези който са в чужбина ще се върнат да служат.
43
1
 
2
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 1 месец
Не влизам в армия подчинена на Нато и чужди разузнавания и да служа на чужди интереси....Не влизам и в чужди страни с оръжие както правят сега което е подсъдно...Не бих защитил и БГ докато са на власт продажници и предатели!!!
42
0
 
8
 
! Отговори
Петър преди 1 месец
Искам и аз в армията Ама съм на 48 :(( Много желая и аз да съм на държавната хранилка а не да бачкам за някой алчен и противен чорбаджия ..
41
0
 
2
 
! Отговори
Продължение до 39 преди 1 месец
Ако не е и много по-зле от това...
40
0
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
До Анонимен Нали се сещаш, че околната среда и условията са си били казармени преди 10 000 години? :)
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

За целият престой, можеше да насечете дъски, да вземете тухли и бетон, и да направите стол с размерите на самолетен хангар, а бе да мръзнете в студа, но армията те уче, да си псе от глутницата на този над теб. Не те учи, да правиш, нито да действаш адекватно, а само да се подчиняваш и да си готов да убиваш, защото някой ти казал, че трябва.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама от тея, дето си мислят, че без казармата, нямало да станеш мъж. Казармата е ново изобретение в човешката история. Преди това я е нямало в десетките хиляди години цивилизация. Пак е имало мъже. А и аман от мъжете, дето изкочихте от тея казарми. Виж ни държавата, виж как я мачкат. Много мъжествено, нали? Хахаааа!
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ...

Мисленето ми дава възможността, да погледна над малоумщина ти. Това, че си бил в казарма те прави още по-социално неспособен и разчиташ на "приятелчетата" от казармата, които са масово същите тюфлеци, като теб. А да не казвам, каква върла порстащина е в тая казарма и как, трите книги, които ми бяха позволили да си вкарам, бяха използвани за таолетна хратия, а после, каот имах нови, един ги изгаряше демонстративно. Сега е трайно безработен ... карма, предполагам.
36
0
 
2
 
! Отговори
... преди 1 месец
До Анонимен
Няма как да завъдиш приятели - нагъчкани и изолирани сте.
Нали се сещаш че все някога свършва службата. Тогава пак ли сме нагъчкани и изолирани.
Мисленето ти се ограничава дотолкова, колкото ти позволява мозъчната дейност. Убедих се. А тя, в случая, не ти позволява много. Толкова си можеш.
Природичка...
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде сега всичките войводи от МВРО до 40 години, да влизат в казармата !

Сидито, Контрерата, Джинбазки и останалите !

В противен случай - ще се докажат като ЛЪЖЦИ - РЕЦИДИВИСТИ
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 31 До ...
Тормоз викаш. А ако ти седиш навън и чакаш да влезнеш да се храниш а аз седя и си хапвам като на ресторант - интересно ми е дали тогава ще викаш че е тормоз? Защото ти си чакащия в случая, а? Не е тормоз. Аз съм чакал да влезна и мен са ме чакали. 5 минути, понякога ти се виждат като 500. Ако знаеш как сме се радвали 5 човека на консерва Русенско варено... Не е тормоз, приятелю, отговорност. Че някой някъде чака, за да се нахраниш ти и да може и той да се храни.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като сина на др. Нинова , на др. Йотова и на всички червени милионери се запишат доброволци аз ще съм следващия. Сега е дайде да дадем, ама другите нашите не. Душата си дава за народа, ама не неговата а на другите.
32
8
 
4
 
! Отговори
... преди 1 месец
Аз бях в Гранична Полиция. Пак бих отишъл, но съм на 42 и не може явно...
Службата, ей момченца, службата не само ти придава навици и те прави мъж че си служил. Службата е нещо много повече. Аз само служих, но имам повече приятели от аскерлъка, отколко някога съм завъдил в реалния живот. Защото там, можеш да намериш истинси приятели. Такива, с които си лягал гладен. Такива, които когато пълзите в прахта и казваш Не мога, човече - той идва, вдига те и казва Можеш, не се отказвай. Ей това е служба
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ...

Което е абсолютна глупсот и невероятен тормоз. Тая глупост се пръкна у нас и в Русия след ВСВ и не иглежда, да е дала някакви значими резултати, с изключението на депресия, побои, изнасилвания и наранявания ...
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никога наборната служба не е била доброволна. Преди при бай Тошо си беше задължителна и , ако откажеш заминаваш в затвора. Сега от какъв зор да се записваш шест месеца да ти се подиграват неграмотни старшинки.