Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?

Тяхната дейност била свързана с F-16 и саботажи
Обновена: 24 сеп 2020 08:25 | 24 сеп 2020 08:25, Нели Христова
299
Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?
Снимка: Pixabay

Прокуратурата разкри вчера, че двама руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност на територията на България. Според "24 часа" става дума за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.

Още по темата

От информацията на прокуратурата се разбира още, че нерегламентираната дейност на “търговските представители” е осъществявана от 2016 г. насам. Тогава у нас е бил само Николашин, докато Биков пристига в България миналата година. Това ясно показва, че макар българските власти да предприеха радикални мерки, руската страна по никакъв начин не се отказва от опитите си да влияе върху процесите у нас и особено върху евро-атлантическата ориентация на България, а оттам на Балканите. За това говорят и доказателствата, които са събрани срещу двамата, чиято активност може да се обобщи в три направления. Всичките свързани с отбраната и военната ни промишленост.

Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите
самолети F-16, блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети.

Второто направление, по което руските разведки са работили, е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки и сключването на договори с чуждестранни контрагенти. Тук освен военен руската страна има и чисто финансов интерес. Макар България отдавна да е член на НАТО, страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия за ремонт на старата техника. Не са малко примерите и за некоректно изпълнение на договори от руската страна, както и за некачествени ремонти. Дългите години на руско влияние и изградените зависимости обаче често поставят българските въоръжени сили в ситуация, при която не в София, а в Москва се определят изпълнителите на ремонтите на остарялото съветско въоръжение.

Особено любопитно е третото направление, по което руските военни разузнавачи са действали – придобиването на секретна информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете й за развитие. От стратегически, политически, икономически и военен интерес за руската страна е България да изгуби традиционните си пазари на качествена и сравнително евтина продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
3
 
! Отговори
купуваме f-16! преди 3 години
В Русия има 100% достъпност до детските градини във всяко населено място детските градини са 100% обезпечени. Всяка майка може да е сигурна, че ще има място за детето и където и да е.
128
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв към момента на сключването на договора между САЩ и България, бяха платени наведнъж от българското правителство------- Тези пари не са платени на доставчика, а стоят на депозит като гаранция. Ако производтелят не прозведе самолетте, парите си остават за нас.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евгений Дайнов и Гепрги Лозанов са дълбоки руски шпиони в Бг.
126
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все едно да шпионират Сомалия или Сенегал, че купили някакви архаични американски железа.
125
3
 
4
 
! Отговори
КуКлус преди 3 години
Само да помислим трезво как навсякъде все руски шпиони ....няма нито един американси , китайски , турски и т.н. всички шпиони по света все са руски ? ЦРУ за къф *** съществува не знам !
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А непобедимите англосаксонски воини защо се страхуват от руските анимационни филмчета на Путин? На непобедимите англосаксонски воини би препоръчал Маша и Медвед, шампион е по гледане в ютюб, ако изпадат в депресия от анимационните филмчета на Путин.
123
6
 
5
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Имам достоверна информация че руските шпиони са имали за мисия да открият къде държим 8-те ф-16 произведени през 1972 г. ......Но българските военни нямат равни на себе си и са ги укрили толкова добре че дори самите те не могат да ги намерят !
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
C-400 - произведени 3 хил броя.
121
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не Русия, ами САЩ бомбардираха България и избиха няколко хиляди цивилни българи без никаква причина.
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Су-35 прозведени 10 брояФ-35 прозиведени 500 броя
119
2
 
1
 
! Отговори
До 124 преди 3 години
Ти нсмаш и толкова време. Бързо си направи завещание на компа дето тролиш и дамското си бельо щото то друго си и нямаш. Идва да те вземе Оная с Косата
118
4
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
русия ВЕРЕЛОМНО напада България------- 1. Казва се верОломно 2. Не е бло вероломно, а след офицално обявяване на война по всички дипломатически правила и с гратисен период от 48 часа 3. Не ни е нападала, защото сме и легнали доброволно.
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руския отговор на F-16 през 70те години беше Миг-23 от които преди 1989та разполагахме с около 100 бройки Миг 23.
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То кои са тия които са им помагали на местна почва ?
115
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите самолети F-16, блок 70"Новите блок не знам си колко са нови колкото баба ми Пена. А и освен това едва ли някога ще бъдат доставени.
114
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
другарю радеф имате 48 часа да напуснете страната
113
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От руснаци във Варна гъмжиНалитат отвред като степни оси.Шумни, кресливи,подпийнали даже."Нали сме "Гейропа", ги питам. Що дирите тук?Кокорят се диво, залитат, но отвръщат в хор:"Потому что здесь для нас почивка, одмор!""И здесь хорошо! И солнце нас сгрява!Слънце ли? Няма тук за вас "хорошо"Нали сме "Гейропа" и вам здесь не дано.Тук няма почивка за вас, натрапници същинеканени гости в нашите европейски къщи.Във Варна няма място за вас след "Кримнаш",а още по-малко на чудния варненски плаж.Я чиба оттук, "дорогые друзья"Для вас только чемодан, вокзал и Москва!
112
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пентагонът: Срокът за производството на българските F-16 е удължен до 2027 г! 1,3 млрд.долара или около 2,2 млрд.лв към момента на сключването на договора между САЩ и България, бяха платени наведнъж от българското правителство. Плащането бе одобрено и от парламента.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До знаем беАко беше малко по-умен щеше да разбереш, че не те питам дали имаш право на мнение, а защо мислиш, че меннието заслужава да се взема предвид?Но то ти ако беше малко по-умен вероятно нямаше да работиш това, което работиш.Иначе, "наклон" на нищо няма да ти давам. Просто исках да е ясно колко са компетнтни някои хора. Оттам нататък всеки си прави сметка.
110
6
 
0
 
! Отговори
Shock and Awe преди 3 години
"Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите самолети F-16, блок 70"Mдаа, Путин е изпаднал в шок и ужас при мисълта, че след няколко години в България се очаква да бъдат доставени осем нови модерни 50 годишни F-16 а като научили, че не само са нови модерни 50 годинишни F-16, ами и блок 70 руснаците направи изпаднали в потрес!