Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?

Тяхната дейност била свързана с F-16 и саботажи
Обновена: 24 сеп 2020 08:25 | 24 сеп 2020 08:25, Нели Христова
299
Кои са руските шпиони в България, за които прокуратурата съобщи?
Снимка: Pixabay

Прокуратурата разкри вчера, че двама руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност на територията на България. Според "24 часа" става дума за заместник търговските аташета в представителството на Москва в София – Сергей Николашин и Вадим Биков.

Още по темата

От информацията на прокуратурата се разбира още, че нерегламентираната дейност на “търговските представители” е осъществявана от 2016 г. насам. Тогава у нас е бил само Николашин, докато Биков пристига в България миналата година. Това ясно показва, че макар българските власти да предприеха радикални мерки, руската страна по никакъв начин не се отказва от опитите си да влияе върху процесите у нас и особено върху евро-атлантическата ориентация на България, а оттам на Балканите. За това говорят и доказателствата, които са събрани срещу двамата, чиято активност може да се обобщи в три направления. Всичките свързани с отбраната и военната ни промишленост.

Установено е, че Николашин и Биков са търсили класифицирана информация за плановете за модернизацията на въоръжените сили. Тук несъмнено попада и информацията за възможностите и капацитета за поддръжката на новите
самолети F-16, блок 70, чието пристигане се очаква след няколко години, както и за намеренията на армията ни да се сдобие с безпилотни самолети.

Второто направление, по което руските разведки са работили, е идентифицирането и влизането в контакт с ключовите служители в МО, от които зависят обществените поръчки и сключването на договори с чуждестранни контрагенти. Тук освен военен руската страна има и чисто финансов интерес. Макар България отдавна да е член на НАТО, страната ни продължава да плаща огромни суми на Русия за ремонт на старата техника. Не са малко примерите и за некоректно изпълнение на договори от руската страна, както и за некачествени ремонти. Дългите години на руско влияние и изградените зависимости обаче често поставят българските въоръжени сили в ситуация, при която не в София, а в Москва се определят изпълнителите на ремонтите на остарялото съветско въоръжение.

Особено любопитно е третото направление, по което руските военни разузнавачи са действали – придобиването на секретна информация за българската отбранителна промишленост, нейните производствени възможности и плановете й за развитие. От стратегически, политически, икономически и военен интерес за руската страна е България да изгуби традиционните си пазари на качествена и сравнително евтина продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
3
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
До Истината.Значи да обобщим - През ВСВ България е била обявила война на САЩ и Англия, била е съюзник с Германия. Русия е била съюзник с САЩ и Англия и основен враг Германия.И още не си разбрал защо са ни обявили война през 1944 год? Ужас човек, жал ми е за теб....
108
4
 
5
 
! Отговори
;) преди 3 години
Шпионажа на спецификации за Ф16, на военни контракти, военното производство на страната, отбраната И - тези неща не ни интересуват. Битовата престъпност няма значение. Преследването на олигарси окрали България също. Искаме Евразия!Имаме план: Вярваме, че с пари от едното чекмедже на нощно шкафче ще оправим България! Снимката е много истинска и да не е, няма значение. Това е най-важното. Оставка ;)
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 114" .... че платихме милиарди за самолети, които видите ли щели да ни доставят след няколко години т.е. можем да не ги видим изобщо, което според мен е по-близо до истината."И на какво се базира това "според мен"?
106
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
броят те Манлихерите в армията. На боко са му вдигнали мерника, за тва праща каскета.. ние берем срама.
105
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука един умник е написал: "Отбранителна промишленост- 0"Аз лично не се сещам някой български военен завод, който да е спрял да работи. Ако има такъв моля подскажете!
104
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поръчкова статия. Говорят за финансово ощетяване от руски некачествени ремонти /представете си на тяхно въоръение, което е смешно/, а забравят да кажат че платихме милиарди за самолети, които видите ли щели да ни доставят след няколко години т.е. можем да не ги видим изобщо, което според мен е по-близо до истината. Изобщо не знам дали си струва подобен пасквил да се чете.
103
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бегето имало цар и бил гешефтар. Назначили го без конкурс, променял закони, гонил президенти и дипломати, изнасял присъди предварително, а в съда всичко падало, но е важно властта да е внего и да не го клатят, него и тиквата му. На това му се викало разделение на властите.
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До знаем беБраво, че си изкарваш парите така. А защо реши, че си компетентен по тези въпроси?
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По питането от заглавието- това са тези хора, на които на прокуратурата шефовете от запад са й наредили да съобщи. Безинтересно е отдавна. Толкова е плоско, та чак е вдлъбнато. Нищо ново за у нас. Че и за по света.
100
6
 
12
 
! Отговори
Истината преди 3 години
До Поручик Ржевски.....По време на втората световна война, България застава пак срещу Русия (разбира се) и после "аууу руски агресори, защо влязоха тук", "ама чакай малко". Войната е сериозно нещо, господа, а вие дори не подозирате какво означава да се държите като мъже....Руските агресори разбира се! Докато България е обявила война на САЩ и Великобритания с Русия имаме дипломатически отношения дипломатически отношение до 5 септември 1944 година когато русия ВЕРЕЛОМНО напада България.
99
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На прокуратурата не и работа да се прави Джеймс Бонд. Гешев май даже не знае какво работи. Освен дела в Страсбург тоя ще ни докара и международни скандали.
98
9
 
19
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Е, че от Съединението до днес Русия и русофилите са най-големите врагове на България!
97
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До знаем беЯ кажи какъв си по образование и професия, та да знаем, кой така ни отваря очите.Моя опит е, че такива високопарни приказки приказват разни общи работници, шофьори, сервитьорчета и безработни.Надявам се да ме опровергаеш!
96
20
 
5
 
! Отговори
Грипен преди 3 години
Радев е най-великият президент до сега !Отхвърлиха неговото предложение за грипени и Бойко даде 3 милиарда долара за хвърчила ,които са само на хартия ,дори завода още го няма.Цената беше да се снима пред камината в Белия дом и да бъде потупан по рамото от Тръмп.А отвън чакаше Каракачанката с куфарче кюфтета!Скоро гологлавия пожарникар ще се търкулне към безкрайните ловни полета на прерията както Винету и завинаги ще ни отърве от своята простотия и нарцисизъм.Хау!Казах!
95
4
 
12
 
! Отговори
А преди 3 години
Крайно време е да се изгони пАсола на вражеска русия, обявила ни за територия за заличаване и завладяване!
94
7
 
9
 
! Отговори
до 95 преди 3 години
До XВиж американското посолство, че е два пъти по-голямо и по територия и по сгради. Те пък какво правят???
93
10
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Какво шпионират в българия? Броят многохилядните български дивизии по руската граница? Или изучават техническите характеристики на остарялото съветско въоръжение, което те са ни го подарили?
92
9
 
9
 
! Отговори
мнение преди 3 години
П-голям пасквил н атема разузнаване скоро не бях чел. Тези шпиони разузнавали нещо, което го няма. Май целта е друга.... сега двама наши дипломати да се готвят да си стягат и те куфарите. Това ще е единственият ефект от нескопосаните действия на нашите "органи".
91
10
 
5
 
! Отговори
сокол преди 3 години
А българи,които работят за Турция,какво с тях?И не само за съседката,а и за големия перчем зад океана...Някак си избирателно подхождате,не става така.
90
8
 
17
 
! Отговори
X преди 3 години
Цялото руско посолство заело половин квартал е една шпионска инфраструктура, пълна с военизирани служители.