Борисов: Ще се борим ООН да запази водеща роля в света

Премиерът с изказване на Общото събрание на организацията
Обновена: 25 сеп 2020 23:04 | 25 сеп 2020 23:04, Веселина Йорданова
99
Борисов: Ще се борим ООН да запази водеща роля в света
Снимка: Правителствена пресслужба

ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество. А в условията на пандемия светът повече от всякога се нуждае от световната организация като морален лидер".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на Общия дебат на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, който се провежда онлайн заради пандемията от COVID-19. Темата на дебата тази година е "Бъдещето, което искаме и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - противопоставяне на COVID-19 чрез ефективни многостранни действия".

Пред световните лидери премиерът Борисов изтъкна, че като държава членка на Европейския съюз България ще се бори за силна Организация на обединените нации, считайки я за свой основен партньор и за солидна основа на многостранния ред, основан на правила. В този контекст министър-председателят посочи, че през настоящата 2020 г. България отбелязва 65 години от приемането ѝ в Организацията на обединените нации.

"Като член на ООН и на ЕС страната ни с готовност поема своите отговорности. Активно подкрепяме водещата роля на ООН в многостранното сътрудничество за справяне с пандемията в глобален мащаб", заяви премиерът Борисов.

В изказването си министър-председателят подчерта, че коронавирусът е завладял дневния ред на всички институции в света и е преобърнал живота на хората. Една от инициативите, в които се включи България като част от мерките в подкрепа на трети страни за справяне със заразата, е пакетът "Екип Европа" на Европейския съюз.

По тази линия България пренасочи малко над един милион евро свои средства за спешна хуманитарна помощ, здравеопазване и подпомагане на социално-икономическото развитие в региона на Западните Балкани, страните от Източното партньорство, Сирия, Ирак, Йемен, Афганистан, изброи Борисов.

По думите му за възстановяване на негативните последици от пандемията в региона на Западните Балкани е особено важно да се използват ефективно създадените механизми за сътрудничество като Берлинския процес, чийто съвместен председател тази година е България заедно с Република Северна Македония.

Във фокуса на изказването на министър-председателя Борисов в Общия дебат бяха още операциите на ООН по поддържането на мира, които са ярък знак за международното сътрудничеството и солидарност.

"Глобалната пандемия е заплаха и за своевременното изпълнение на Дневния ред 2030 на ООН. България заедно с останалите държави членки на ЕС е изцяло ангажирана в изпълнението на 17-те цели за устойчиво развитие през Десетилетието на действието", каза още премиерът Борисов. По думите му излизането от сегашната криза не означава връщане към предишния начин на живот, а е необходимо да се стъпи върху нова парадигма чрез изпълнението на дългосрочни икономически мерки. "Така светът ще бъде подготвен срещу бъдещи системни шокове", подчерта Борисов.

В рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН в понеделник, 28 септември, България ще се присъедини към инициативата "Лидерски ангажимент към природата". Нейни автори са държави от всички континенти. Ангажиментът цели да демонстрира политическата воля на държавните и правителствените ръководители за опазване на биологичното разнообразие и за предприемане на конкретни действия за промяна, целящи опазването на природата, климата и хората. Инициативата е в подкрепа на предстоящата Среща на високо равнище по биологичното разнообразие на 30 септември 2020 г., където страната ни също ще бъде представена.


99
Още по темата: Бойко БорисовООН
Още от Общество
Над 90% от военната ни техника е зависима от Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
1
 
! Отговори
Буаааа преди 4 седмици
Ха-ха-ха!
87
0
 
0
 
! Отговори
Да ама не преди 4 седмици
Там се искат много пари за техните заплати. Една шепа работещи и за тях ли ще работят или за мафията. Напечатай трилиони български левове и ги раздай на хората да врътнат икономиката да правят по вече деца. С крадене не става и да ги криете в чужди банки.
86
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Koi sa sadiite na tazi mazna classicheska borba?
85
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щял да се бори?
И кой го пита изобщо тая нула, след като е послушко на Ердоган и Тръмп?
84
0
 
0
 
! Отговори
Баи преди 4 седмици
Имам големи забележки кьм него - можеше да се вземе сьс кака - меркел и кьм бьлгария да потекат - реки от инвестиции и пари
Тя с такьв влажен поглед го гледа винаги , а тои я отсвири може и тя да му е поръчала снимките - жените са отмьстителни
83
0
 
0
 
! Отговори
неотразим преди 4 седмици
Такъв оптимизъм струи от думите на Премиера,че няма човек,който да не се възхити от него. Блестящ оратор и ловък дипломат, защитавайки интереси те ни той не един път ни е давал повод да се гордеем че сме българи.И както беше казал преди няколко години един английски министър:Такъв като него се ражда у нас един път на 100 години!
82
0
 
3
 
! Отговори
Шефа преди 4 седмици
Как бламира Ирина Бокова , а се смята за българин!Мутра родина няма , само простотия и грях , грях .....
81
1
 
5
 
! Отговори
българин преди 4 седмици
ЗАМИНАВАЙ СИ !!!!! Никой не ти ще мнението !! ОСТАВКА !!
80
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Оставка и затвор, мутро!
79
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
*** ако вземе 10% на изборите ще е успех
78
1
 
12
 
! Отговори
Протеста преди 4 седмици
ООН да му е проблема. Оставка и затвор
77
1
 
8
 
! Отговори
Ще се борим преди 4 седмици
Като докарахте армията до пълна мизерия, нищо друго не ви остава, освен да се "борите" за световен мир и водеща роля на ООН, които не са помогнали нито на северен Кипър, нито на Сирия, нито на Ирак, нито на Югославия, нито пък ще помогнат на тикволандия, ако се наложи.
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този пак се развява като разлепен афиш
75
1
 
11
 
! Отговори
Да бе, да преди 4 седмици
Ти не си никакъв фактор вече в България, за какво ООН говориш ? Та нали цял свят видя резилите ти!
74
1
 
8
 
! Отговори
Булшит преди 4 седмици
Боко, и на теб ти плащат световните кукловоди за да изпълняваш пъкления им план
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Г-н премиер, би ли казал ти конкретно как ще се бориш ООН да бъде важна световна сила? Сигурно ще извадиш от шкафчето десетина пачки по 500€ и ще ги предадеш на ген.секретар? Или ще натовариш на един кораб 100 жандармеристи с пълно бойно снаряжение и ще ги изпратиш в New York, да охраняват щабквартирата на Гутереш. И който протестиращ се мерне, бой докато го осакатят! Това ли ще ти е помощта по сикаджийски маниер?
72
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Баце вместо да говори да си подава ОСТАВКАТА
71
1
 
6
 
! Отговори
девиза на ООН преди 4 седмици
Днешният ден по-добър от утрешния!!!
70
0
 
10
 
! Отговори
111 преди 4 седмици
ООН е организация на Илюминатите-Сатанисти.
69
1
 
5
 
! Отговори
До 75 преди 4 седмици
Не. Тази в нужника го е обслужвала.