Над 90% от военната ни техника е зависима от Русия

Шаламанов: Това е много сериозен проблем!
Обновена: 25 сеп 2020 22:51 | 25 сеп 2020 22:50, Веселина Йорданова
157

"Русия официално е обявила НАТО за основен противник. България е член на НАТО. В нашия регион агресивните действия на Русия са особено видими. Има много основания Русия да има интерес към нас", заяви в ефира на "Денят ON AIR" бившият служебен министър на отбраната Велизар Шаламанов.

Той коментира случая с изгонването на поредните руски дипломати по обвинение в шпионаж у нас. По думите му България има възможност за взаимодействие със служби на други страни членки на ЕС.

"Важното е, че в крайна сметка българското правителство отговаря за своята национална сигурност, но бидейки член на НАТО има възможност за взаимодействие със служби на други страни от ЕС, някои от които имат силно развити системи на сигурност. Нашата способност за противодействане не трябва да се подценява. Важно е ние да мислим за подсилване на капацитета на нашето военно контраразузнаване", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.

Специалистът алармира, че трябва да се вземат по-сериозни мерки за ограничаване на руското влияние у нас.

"Над 90% от военната ни техника е зависима от Русия. Бойните средства на армията ни са все още от съветско време. България е страната с най-висока степен на зависимост от Русия по отношение на военна техника. Това е много сериозен проблем", подчерта той.

Според него спецификата на военното контраразузнаване е свързана с познаване на определени процеси. Той посочи, че има необходимост от засилване на този капацитет.

"Информацията, че двамата дипломати са агенти на ГРУ, често се споделя. Те работят в търговския отдел. Различните служби на посолствата активно се ползват като прикритие. Русия има особено силно ГРУ към армията. Явно в Руското посолство има сериозен капацитет за провеждане на разузнавателни операции", обясни Шаламанов.

Бившият служебен министър на отбраната каза още, че основният руски интерес в България е проектът "Турски поток". Друг голям интерес на руската държава бил проектът Белене. Според него на ниво комуникации ще има напрежение между България и Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
4
 
11
 
! Отговори
Джанго Зе преди 3 години
Най обичам луди,луди Шаламанки-хамериканки...ООоо ИЙЕееее....
69
3
 
6
 
! Отговори
до 130 преди 3 години
Ееее разгеле смени си ЛОГОТО от НАТО-МАТО-НАСРАТО на BG....ПОХВАЛНО!!!Имаш напредък...тютю-тютю...
68
18
 
12
 
! Отговори
BG преди 3 години
САЩ Е СЪЮЗНИК, РУСИЯ Е ЧУЖДА Вражеска СТРАНА.
67
1
 
5
 
! Отговори
da преди 3 години
основният руски интерес в България е проектът "Турски поток". Друг голям интерес на руската държава бил проектът Белене.
66
3
 
2
 
! Отговори
до 120 преди 3 години
Ако беше БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН щеше да пишеш на КИРИЛИЦА ,а не на МАЙМУНИЦА!!!
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велизар Шарлатанов - неистов комунист!Нали беше министър, какво направи? Апартаменти?Всички са за съдене! Къде отидоха парите?
64
10
 
6
 
! Отговори
NATO преди 3 години
САЩ Е СЪЮЗНИК, РУСИЯ Е ЧУЖДА Вражеска СТРАНА.
63
2
 
8
 
! Отговори
ГРУ преди 3 години
Не ни занимавайте с тая ШАМАНДУРА!!!Кучето си лае,а кервана си върви!
62
2
 
10
 
! Отговори
хамерикански опорки преди 3 години
Бившият служебен министър на отбраната каза още, че основният руски интерес в България е проектът "Турски поток". Друг голям интерес на руската държава бил проектът Белене.....ПАПАГАЛЧЕ....повтаря това което са му казали...!!!!!!!Иначе няма да види тридесет гроша!!!
61
2
 
5
 
! Отговори
анаЛизатор преди 3 години
"...Важно е ние да мислим за подсилване на капацитета на нашето военно контраразузнаване", обясни експертът пред Bulgaria ON AIR.....само това изречение ми е достатъчно за да оценя "КАПАЦИТЕТА" на тоя експерт!!!!
60
2
 
7
 
! Отговори
с-на Гъзибаров преди 3 години
Шаламанкааа...ПАДНИ!...Оставииии....Легни!...Остави...ЛЕВИ-ЛЕВИ---раз-два -три....КРЪЪЪгом МАРШ!!!!
59
1
 
7
 
! Отговори
ГЕН. мУУУ-тафЧИЙСКИ преди 3 години
Това ОЗ-майорче де се бута при батковците генерали?Що не оди да се ПЕРИ У ЛЕВО!
58
1
 
5
 
! Отговори
до106-ти бъзикашлисе преди 3 години
Завършил ВА....и после се уволнил...е тогава за какво я е завършил?Сега щеше да е висш офицер ГЕНЕРАЛ кат Баце и Фърчилото....сигурно е бил за посмешище в Академията....
57
4
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Бил СЛУЖЕБЕН министър и за 30 дни се е правил на ШЕФЧЕ....и сега се прави на капацитет....Ууу бреее....!Умрем за такива "капацитети"....
56
2
 
6
 
! Отговори
с-на Гъзибаров до 99 преди 3 години
чин майор ВВС ЩАБЕН ПРОФИЛ.....аха книжен плъх разхождащ се по чехли в щаба на ВВС-т.е.ЧАнТАДЖИЯ!!!!
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОстаналитеЦървули от пасольството кога ще гоним?
54
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Велизарчо е шефче в една агенция на НАТО, която се занимава с доставки на оръжие. Като министър накара за 30 дни да му съберат инфо. за техниката в МО , познайте къде я е ползеал после, след служебното правителство.Далаверки ама големи....
53
2
 
5
 
! Отговори
до мдаа преди 3 години
не си в час, Шаламанов е офицер от БА , уволнил се с чин майор , ВВС щабен профил.
52
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варшава страните-членки на НАТО чрез гласуване решиха, че Русия им е враг. Защо сега ви учудва, че Русия счита НАТО за основен противник?
51
5
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Руските дипломати решили да разгледат малко стара руска техника, дето отдавна не е на въоръжение в Русия вече, ама вместо да ходят по музеите, решили да видят такава, която е още на въоръжение в БА! Нашите умници пък ги обвинили в шпионаж, особено пък някакъв неадекватник онзи ден по една телевизия дето каза, че шпионирали нашите ЗРК! Доколкото ми е известно в БА на въоръжение има само руски ЗРК! Нищо- важното е да е весело

Спонсорирани публикации