Политолог: Политическият език в ГЕРБ се връща като бумеранг!

Голяма промяна в БСП няма да има, опозицията в партията конюнктурна
Обновена: 28 сеп 2020 12:25 | 28 сеп 2020 12:25, Веселина Йорданова
46
Политолог: Политическият език в ГЕРБ се връща като бумеранг!
Снимка: БГНЕС

Политическият език в лицето на ръководни кадри на ГЕРБ като Борисов, Караянчева и Сачева се връща като бумеранг към партията. Това мнение изрази политологът Иво Инджов пред БНР.

По думите му това все повече дразни и възмущава хората, защото отвъд протеста срещу корупцията конфликтът вече е социокултурен - "разбиране за другия, общуване с другия, отношение към другия". Според него ГЕРБ управлява "на инат".

"Не е необходимо всеки ден да има по 10-20 хиляди души на улицата, защото протестът вече промени не само дневния ред на България, а и вкара България във фокуса на световните медии и на европейските институции. Ако ГЕРБ изкара до редовните избори, той ще излезе от тях с много по-малко проценти, отколкото ако сега подадат оставка", смята политологът.

Голяма промяна в БСП няма да има, няма да се случи очакваната ценностна промяна. Партията ще продължи да води яростни битки с ГЕРБ, без да е наясно със самата себе си каква партия е, коментира Инджов конгреса на БСП през уикенда.

Сега Нинова ще има зад себе си консолидиран Национален съвет, в който са малко ярките личности и тя малко ще бъде критикувана, прогнозира Инджов. В БСП ще има не ценностна, а конюнктурна опозиция, допълни той.

Според политолога големият въпрос е дали в БСП ще се оформи ляво течение, ляво крило, отчитащо ценности на 21 век като екологичните проблеми и правата на малцинствата например, така че партията да не е фиксирана само върху социалната тема.

Кпоред него, ако такова течение не се създаде, БСП е обречена на консервиране, превръщането й в консервативна формация, в която социалното ще бъде само за лустро, за опаковка.

Има шансове БСП на Нинова да победи ГЕРБ, макар и с малко, смята Инджов.

"В национален мащаб трябва да отчитаме ефекта от продължаващата политическа агония – колкото повече се бавят изборите, толкова повече ще отслабват позициите на ГЕРБ. Мълчаливото мнозинство, което подкрепя протестите, ще се ядоса още повече. Освен това, ако има по-висока избирателна активност, а най-вероятно ще има, тя ще бъде насочена също срещу ГЕРБ", отбеляза Иво Инджов.

Политологът заяви, че партията на Цветан Цветанов със сигурност ще подрине електорално ГЕРБ и ще откъсне "поне няколко процента" - силите на "Републиканци за България" няма да стигнат за влизане в парламента, но ще отслабят допълнително ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
11
 
11
 
! Отговори
фигурант преди 3 години
Ние в ГЕРБ сме само жени е има и неколко мъже ама и те са жени.
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лошо, хората могат да изберат друга партия на изборите през Март. Фигуранта спечели изборите, значи всеки може.