В студентските общежития за първи път от десетилетия не се очаква силен недостиг

Само малка част от студентите търсят самостоятелна квартира
28 сеп 2020 08:06, Елка Василева
58
 В студентските общежития за първи път от десетилетия не се очаква силен недостиг
Снимка: архив, БГНЕС

Само 2 от 10 студенти търсят самостоятелна квартира.

„За да им излезе по-евтино, студентите предпочитат да наемат тристайни и четиристайни апартаменти и в тях да се събират повече хора, за да си делят разходите. Избягват да вземат за квартира гарсониера или двустаен, където да са по един или двама души. Подобни случаи са осем от десет или само двама от десет студенти предпочитат и имат възможността да са в самостоятелна квартира“, казва Диана Петрова от агенция „Явлена“, цитирана от „Монитор“.

Според Константин Пандов от ЕППИ поне половината от студентите предпочитат поне по двама орташки да наемат жилище и така разходите на човек да им излязат по-малки. По думите му има спад на наемите поне с 20%  сравнение с миналата година, като причината е сривът им в началото на пандемията, когато много квартиранти са напуснали столицата.

Даниела Грозева от „Веда корект“ потвърди, че през април и май заради пандемията много хора от провинцията са освободили квартирите и са се върнали по родните си места. „Няма покачване на наемите и има малко по-голямо предлагане от миналата година“, обяснява тя и добавя, че на пазара има две нови тенденции. „Едната е, че хазяите вече искат повече от един наем за депозит (най-често по два), защото се опасяват, че квартирантите им при нови силни ограничения заради пандемията предсрочно ще напуснат наетото жилище. Другата новост е, че немалка част от новите    наематели са и студенти, записани във вузове в чужбина, които поне до края на годината ще учат от родината си дистанционно.

Диана Петрова пък пояснява, че търсенето нараства, но все още е по-ниско в сравнение с миналата година с поне 5-6%. „Една от причините е преминаването на част от учащите се на дистанционно обучение. Има обаче и българи студенти, които са се върнали да учат тук по този начин и търсят работа в София“, добави тя.

По думите й записалите се в НБУ се интересуват от квартири обикновено в кварталите „Овча купел“, „Бъкстон“, „Красно село“ и в краен случай „Красна поляна“. За учащите се в Софийския университет предпочитани квартали са петте части на „Младост“, „Мусагеница“, „Дианабад“, „Витоша“. „За двустаен обзаведен в „Овча купел“ с паркомясто се искат около 400 евро. В „Студентски град“ 550-600 лв. е наемът за обзаведена гарсониера. За тристайните и четиристайните цените са около 600 евро“, поясни брокерката.

Подобни цени карат студентите първо да се опитат да се уредят с общежитие. „Има засилен интерес към общежитията, особено в големите университети, където обучението е хибридно“, сподели председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. И тази година ще има студенти, които няма да се класират, но те ще бъдат само около 5% от всички кандидатствали. Основаната причина за това обаче е, че имат нисък успех или са изтървали сроковете и в момента пишат наново молби“, обясни Парушев.

„Сериозен недостиг на местата обаче тази година не се очертава, както се случи в предходната настанителна кампания“, прогнозира ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Той увери, че тази година от рано са предприети мерки. Правилата за класиране са променени, ремонтите също били по навреме. „В резултат на това няма да има нито един студент, останал без общежитие. След първо класиране само 60 души не са класирани, но и те ще бъдат настанени“, увери проф. Герджиков.

От Технически университет - София също се похвалиха, че за всички кандидати ще бъде осигурено място. И там няма отлив. „Настанените първокурсници са около 940“, заяви ас. инж. Васил Цанов - ръководител на „Студентски общежития и столове“ към вуза.

Проблем обаче се очертава за студентите в УНСС.

„За бакалаври и магистри има 4700 легла“, обясни главният секретар по социално-битови въпроси на учащите доц. Драгомир Стефанов. „Подадените молби обаче са 5 500. От класираните са се записали 4 350 души, което означава, че 350 са се отказали. За част от некласираните проблемът също е решен, тъй като са си намерили квартира или място в друг университет. „Ще бъде направено второ класиране и до края на другата седмица ще се запълни капацитетът. По наши изчисления тогава ще има около 200 души, които да очакват настаняване от УНСС - не са на квартира или да са в друг университет.“, обясни доц. Стефанов. За 100 души от тях има разговори с музикалната академия да бъдат настанени в техни общежития с разменни писма. За останалите ще говорят в МГУ или УАСГ. Според него основният проблем е, че от повече от 20 години не е правено преразпределение на легловата база.
 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално..то няма раждаемост..
52
1
 
0
 
! Отговори
до 51 преди 2 месеца
До До 49
Разбира се, че няма как да си отличен лекар, а и отличен програмист, не и нужно. Но ми се струва, че боравенето с технологични продукти, и то на добро ниво, няма да им се размине на бъдещите студенти. Така че, учене му е майката, така да го кажа! Който има акъл и амбиция, той е на ход!
51
0
 
0
 
! Отговори
До 49 преди 2 месеца
Това, което описваш е ламко вероятно да се случи. Компютърните науки ще останат. Просто е твърде сложно да си едновременно и добър биолог и добър програмист. Да технологиите ще се изучават, но както се учат в училищата - в обикновените училища технологиите се учат на ниво потребител - как се ползва компютъра, какви възможности има и как се правят някои основни дейности. Но програмиране се учи само в математическите гимназии. Един биолог или доктор няма необходимост да е и програмист.
50
0
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 2 месеца
Да продължа... И само по себе си образованието ще стане много, много скъпо! Направо недостижимо откъм финанси. Може пък тогава родителите, които не са наясно с истинския потенциал на децата си, да престанат да ги пращат в Лондон, София и някъде си, защото парите са твърде много, а завършването е химера!
49
0
 
1
 
! Отговори
До 41 преди 2 месеца
До 41

Да се запази знанието и да се продължи традицията е благородно дело, но това е възможно само ако родителите ти са богати хора... Сета впрочем идва ерата на науките, насочени към човека, биология, химия, медицина и др. такива. Те ще изместят компютърните технологии сами по себе си, просто технологиите ще се вкарат в изучаването на всичко. И ще трябва да си голям акъл, за да се изучиш! Което в нашия Студентски град /като метафора/ няма как да стане.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 42
А СУ - на 650 - 700-то място, единственият, който се класира в повечето световни класаци.
Сам в Лондон има над триста "университета" от ранга на нашенските ЮЗУ, Пловдивския, Шуменския и прочее -ски, ама вие пак си пращайте децата нейде-някъде си, само за да се пъчат после били завършили нещо си незнам-си-къде си, заборчлели сте до живот, затова и се пъчите и вдигате врява по разни мутренски "протести" - ама там не било като тука.
Никъде пРЕЗИЛДЕНТът не размахва комуноидно юмруче!
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 43
Тристаен в Община "Оборище" за 900 лв. си е направо без пари, и не се дава под наем, защото е зает от години; чудя се къде и какъв ти е апартаментът, щом нямаш наематели.
Студенти или псевдо-студенти не приемам - кой подписал, кой не подписал договора, един платил, другите трима - не, кой кога се изнесъл не е ясно, а кой е завлякъл микровълновата и тостера, или пък е прогорял матрака, канапето и мокета - куче влачи, диря няма.
Наематели - само чужденци, да ти е мирна главата.
46
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 2 месеца
До баба мара

За 30 лева толкова Бабо Маро, това е мотивацията им да не си седят бедни
45
1
 
2
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
тези от явлена не могат да смятат, как ще е по изгодно:
- гарсониера (за двама за) 500-600лв) /2 = 250-300лв на каплак
- 3-4 спални за 600 евро /4 = 300лв на калпак
Освен това миризливците в квартирите по 4, трябва да плащат повече обща вода и ток, щото другите се къпят по-често от тях.
44
2
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
борисов да отиде да се разходи в студ град да види в какво състояние са общежитията
по специално тези на меи и за какво децата ще плащат наем не съм очаквала да видя
такава картинка
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"За двустаен обзаведен в „Овча купел“ с паркомясто се искат около 400 евро" Какви са тия тАпотии бе, аз от три месеца се опитвам да дам тристаен обзаведен, с паркомясто, в широк център за 320 евро и няма желаещи! Тия в Овча мисъл искали по 400 евро и то за двустаен.
42
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В чужбина е като тука..
Брат учи в Лондон - бизнес , в университет Бъкс ню университи .. на 4144 място в класациите ..
На комшията детето учи в САЩ в Университета Мак Мърси .. 5000 място..

Едва ли ще си намерят работа .. Ще станат магазинери.

За сведение ТУ-София е 1700място .. ПУ-Пловдив на 3700място..
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До жал ми е

Така е. Разбирам, да беше висше, от тип "Световна литература", където е предназначено за асртисти и хора, които няма да изкарват пари от това, но ще продължат традицията и ще запазят знанието.
Обаче, за 99% от специалностите е неприемливо. В другите страни, ВСЯКА година се дава оценка на дадена специалност, ако тя е финансирана от страната и като паднат под 85% наети лица, в първата година, след завършването, започват реформи, а под 70%, закриват някои места.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До жал ми е

Мързи да учите записвате лесното в УНСС и други .. Учите за началници после няма работа.. не може само началници..
39
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До жал ми е

proba
38
2
 
7
 
! Отговори
Коко преди 2 месеца
По-трудно е да запишеш детето в детска градина в София отколкото да завърши "нещо висшо" отново в София...
Приемат по документи, който не е пожелал той не е завършил...
37
0
 
12
 
! Отговори
жал ми е преди 2 месеца
Съгласете се, че е жалко, 4 години да си учил в университет, и после да не си намериш работа. И какво ти остава, "да береш малини в Англия", както го беше написал друг преди мен! Правилно е цедката да е по време на самото следване, ама яка цедка, че и родителите да не си дават парите напразно. Иначе, просто диплома, и нищо друго след нея!
36
0
 
5
 
! Отговори
питане преди 2 месеца
До Мен

Задаваш тежки въпроси, напълно уместни, на които няма как точно аз да ти отговоря. Има изключително умни и подготвени хора, родени в България, дали в София, или в провинцията - все тая. Мъката ми е, че се стигна до там средното и висше българско образование да пропадат и да не са конкурентни. А кой къде е роден и отрасъл, бял кахър!
35
0
 
16
 
! Отговори
кафе преди 2 месеца
Езиковите и математическите гимназии са все още добро място за учене в средния курс. А оттам и добре подготвени хора за обучение в университет. Но най-важното си остава личният потенциал /умствен/ на младежа. Чудя се на ония семейства от София и провинцията, които чистосърдечно вярват, че като дадат детето си в университет, там ще го направят по-умно и по-успешно. Илюзии, които им струват разочарования и много пари!
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По безскруполни лъжци от брокерите няма, дори и Баце е цвете пред тях :Д