Стилът на говорене на политиците: Дебили, тулупи, мисирки, ходи пеша...

Темата коментират експертите Милена Хлебарова и Александър Христов
29 сеп 2020 11:03, Ния Христова
157
 
Смяна на чипа, лош материал, дебили, тулупи, мисирки... Това са само част от обръщенията, които политиците си позволяваха да използват по отношение на определен кръг от обществото или целия народ. Последният случай е, когато председателят на парламента Цвета Караянчева призова протестиращите да не се движат по магистралите или с метрото, ако не им харесва управлението. Това било положението.
 
"Не е това положението. Съветниците на г-жа Караянчева не са в единотипие с нашата народопсихология. В България не върви този стил на поведение - агресия, обида, некоректност, незачитане. Днес се изисква друг стил на поведение спрямо народа ни", коментира експертът по етикет и протокол Милена Хлебарова в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Тя смята, че не може да бъде простено, ако тонът бъде наставнически и грозен, както и че такова нещо никога не е било харесвано у нас.
 
"Информацията превърна хората в по-висок клас реципиенти. Не е възможно да бъдеш наричан с груби думи", заяви Хлебарова.
 
"Това е нейният стил на говорене, който се вижда от доста време насам. За съжаление, на много места в света, а  и в България, политическото говорене се профанизира и агресира", смята PR експертът Александър Христов.
 
Той е на мнение, че сме прекрачили границата в момента, в който политиците са ни накарали да се чувстваме длъжни, че правят нещо за нас. 
 
"Ние за това им плащаме. Езикът се пречупва и става недопустим. Директното говорене е различно от обидите и назидателното говорене - това е границата", посочи PR експертът.
 
Александър Христов отбеляза още, че през март и април назидателният тон е бил харесван, най-вече заради пандемията от коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
10
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Президента само отговаряше на нападките.Човека има чест и достойнство и мълчанието му би се изтълкувало като слабост.При това,всичко каквото казва е истина.Не са ли мутри,дошли от ъндърграунда?А динозавре?
30
3
 
9
 
! Отговори
нъл тъй преди 3 години
До 70 пенсионерПо-добре хвърчило за президент, отколкото травестит за президент-ка.
29
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начина на изразяване на даден човек изваден от контекста на ситуацията в която се е изразил може да бъде приет от едни и неприет от други...Помните ли кога Борисов нарече група журналистки "***" - точно когато той говореше, а те обикаляха около него и викаха вкупом.. После някакъв господин, кореспондент на тема шах се беше обидил и той като част от журналистическата гилдия...Може да Ви обиди това и само това, което Вие приемете за обидно. А итината е болезнена дори и завоалирана зад думи
28
9
 
9
 
! Отговори
НЕГРАМОТЕН преди 3 години
това за езикът и изказът на повечето политици е абсолютно вярно, че е профанизирано, но Я ДА ЗАПИТАМ ДАЛИ ХВЪРЛЯНЕТО НА ЯЙЦА, ДОМАТИ, КАМЪНИ И ДЪРВЬЕ вкл. и бомбички и бутилки е истинският подход на образованите и младите, спането по кръстовища и шалтита на земята, вкл. и изхождането в парковете и дворовете
27
9
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Говорите за политиците, а безчинствата и неуважинието на протестиращите към паметниците на културата и знаковите сгради какво е това? ПЪЛНА ПРОСТАЩИНА И НЕВЪЗПИТАНИЕ НА УЖ КУЛТУРНИ И ОБРАЗОВАНИ ХОРА УЖАСНО ДОРИ ДА СЕ ВИДЯТ ТЕЗИ НЕЩЬ ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ!
26
5
 
1
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
А ти,умния,кого избра ??
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига със заинатеното повтаряне на дебелашката къжа, чепротестърите " биели жени и деца" ! Понеже не мина *** ската провокация на една на шмър ка на, дето тъпегьозкиучпотреби децата си и засили колата си да бута живи хора насред блокирано кръстовище, някои не спират да бият клепалото на нлъжата, белкимФАНЕ дикиш. Е не! И стига сте се излагали с тия крокодилски сълзи. Повръща му се на всеки нормален.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това стил на говорене на политици ли е или стил на говорене на тунинговани мутри?
23
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простите си избраха простия,а страдаме всички останали.
22
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми нормално голяма част от тях диви селяни,мутри от групировките с борческо минало,бивши затворници избягали от тогавашната власт (оня с чипа) ,изобщо разни доста тъмни и съмнителни субекти.Как бихте искали да говорят?
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СмехЪхъ.Пък ти си сложен.
20
3
 
13
 
! Отговори
д-р Шпиндел-Шлос преди 3 години
90% от нещата ги говори един "политик"!Всички знаем кой))Една гнила ябълка разваля целия кош...
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде бе,щото на Царя като му беше много дипломатичен и възпитан стила,до къде ни докара ????МРЗ= 150л бензин Все ми е тая стилът на говорене...Вие щото сте с много хай левъл спийкинг !
18
16
 
5
 
! Отговори
Dinosaurus преди 3 години
Миленче, дедовото червено-тикве*иче, а Фигуранта що не коментираш? Щото той не е политик, а партизанин, слязъл от шумата с вдигнат щмрук, що ли? Той хич не обижда избирателите на ГЕРБ с призивите си за подмяна на техния вот с неговата стръв за власт; той не нарича "мафия' и "мутри" народни избранници, той не нагрубява българите, които не го одобряват, той не укорява полицаите, задето си вършат работата, той не предизвика хулиганството по улиците и поругаването на сгради, символи на институциите
17
2
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Простено да ти е.Очевидно си със засилваща се деменция,следствие на възрастта и с манталитет като на вожда.А добавката към пенсийката от тролене колко е?Даже и достойнство вече не ви е останало.Ако въобще сте го имали.
16
1
 
10
 
! Отговори
НИЩО ПРАВЕЩ преди 3 години
До 70 пенсионерТи си нещо правещ/пълнещ тоалетната/ пенсионер, така ли да го разбираме?
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да се върви с тези хора към прогрес. Техния манталитет и бъдещето са несъвместими. Те трябва да си отидат (по един или друг начин) и да оставят управлението на младите.
14
3
 
14
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Не политиците - управляващите от ГЕРБ. Щото са прооости.
13
10
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Такъв е модерния език и стил на живот, родрн от политиката на преход към пазарна икономика на БСП - това е езикът на ПРОТЕСТА на народа и ако на БСП не им харесва, да не бяха обидили и унижили народа със своята политика. Хем н.ас.рани, хем голями, значи! Пък и с претенции, негодниците!Били са прекрачили границите когато политиците ни били накарали да сме се чувствали длъжни, че правят нещо за нас?! Никой не е казал ти си ми длъжен! Но културата, елементарната, изисква уважение към труда на човек
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е стилът на един много *** човек/сам си го признава/и на тия,които си е избрал около него/със същия манталитет/и който имаме нещастието да ни управлява повече от 10 години.