Кристалина Георгиева: Харчете, но пазете квитанциите!

"Никога не е имало криза, в която съзнателно спираме икономиката"
12
Кристалина Георгиева: Харчете, но пазете квитанциите!
Снимка: БГНЕС

Харчете, но пазете квитанциите, за да сте отговорни към своите граждани, казва директорът на МВФ Кристалина Георгиева, която преди година пое управлението на Фонда.

"Никога не е имало такава криза - при която съзнателно спираме икономиката, потребителите от това да потребяват, производителите от това да произвеждат.  В тази безпрецедентна ситуация спешно трябваше да се намесим, за да преодолеем риска от масови фалити и масова безработица. Трябваше бързо да осигурим мощен финансов ресурс и това беше направено:

12 трилиона долара - финансови мерки и поне 6 трилиона от централните банки - тези мерки означават спасение на световната икономика, нещо като финансов спасителен пояс, обясни тя пред БНР.

В първите седмици на новите правила имах щастието да убедя 189-те страни членки да гарантират финансовата мощ на нашата институция и да осигурим 1 трилион долара на първата годишна среща. Това означава, че днес имаме капацитет да помогнем на онези, които имат нужда от финансова подкрепа, заяви Георгиева.

Според нея никога не е правено толкова много от МВФ за толкова кратко.

Осигурихме финансова подкрепа за 81 държави - от тях една голяма част нямат достъп до финансови пазари. Ако не е Фондът, това би значело трагедия за милиони хора.

По думите й подкрепата трябва да е толкова дълга, колкото трябва, за да излезе светът от здравната криза по решителен начин. Докато вирусът върлува, докато пандемията е с нас, няма как да постигнем пълно възстановяване на икономиката и ние го виждаме. Данните показват, че положението е по-малко трагично, отколкото се опасявахме преди няколко месеца, но по-малко трагично не значи, че сме добре, че сме минали от другата страна на кризата, заяви тя.

Затова Георгиева съветва правителствата да подкрепят своите граждани и според нея те могат да го правят, защото в момента лихвените проценти са ниски, тоест има достъп до ликвидност, благодарение на решителните действия, които бяха предприети.

 


12
Още от Общество
Над 600 катастрофи с пияни шофьори от началото на годината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
KAG2020 преди 4 седмици
Селския сурать до сега не е казал нещо съществено. Най-лошия избор за шеф на МВФ. С този си ход Европа доказа че корупцията владее всичко там!
10
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 4 седмици
Какво да харчим бе сталинке,онези 50лева,които ни дава началника ти ли.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Добре, Сталинке!
8
0
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 4 седмици
"Никога не е имало такава криза - при която съзнателно спираме икономиката, потребителите от това да потребяват, производителите от това да произвеждат. В тази безпрецедентна ситуация спешно трябваше да се намесим, за да преодолеем риска от масови фалити и масова безработица" Разбира се, че всичко е съзнателно и дълго обмислено, вирус с такива качества, не се селекционира лесно. С едно съм съгласен - време беше да се обуздае потреблението, което беше достигнало колосални размери. Но защо с вирус
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Отака навлезе дигитализацията в живота ни се заринахме с безполезна хартия ма Сталинке...
6
1
 
7
 
! Отговори
хаха преди 4 седмици
До Анонимен
Сега погледнах. Родена е 5 месеца след смъртта на Сталин. Още в утробата е била Сталинка или Сталин.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До шоп
Като умрял Сталин, майка й и баща й се късали от рев, затова си кръстили детето Сталинка.
4
3
 
12
 
! Отговори
шоп преди 4 седмици
Тоа па дъpт комунистически вaмпиp, Сталинка, тя мене ще ме учи.
3
1
 
16
 
! Отговори
Борис Бойков преди 4 седмици
Никога не е имало такава криза - при която съзнателно спираме икономиката, потребителите от това да потребяват, производителите от това да произвеждат. В тази безпрецедентна ситуация спешно трябваше да се намесим, за да преодолеем риска от масови фалити и масова безработица
И затова решихме с Каракочев да купим още 8 самолета за 2 милиарда долара!!

Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2020/10/01/kristalina-georgieva-harchete-no-pazete-kvitanciite.464642
2
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И като си пазим квитанциите, ще ни ги признаят за присъщ разход ли?
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Па то и баце пази квитанциите цЕло чекмедже е напълнил.